Web Analytics
Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, Stephen R. Covey | recenzie carte

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, Stephen R. Covey | recenzie carte

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace este o carte pe care mi-am dorit foarte mult să o citesc și să descopăr tot ce poate oferi. Știam de ea din 2016. Am făcut-o cadou la un „Secret Santa” și în 2017 venit momentul să mi-o fac și mie cadou. În ultima perioadă mi-am dedicat foarte mult timp analizând ceea ce fac oamenii de succes. Oameni pe care îi consider un exemplu și un model de evoluție. Cărțile sunt o confirmare a credințelor pe care le am vis-a-vis de aceste persoane și mă ajută să îmi fixez corect obiectivele. Cu siguranță toți ne-am întrebat măcar o dată cum reușesc anumite persoane obțină rezultate sau să fie mereu în top.

Cartea este structurată în patru părți și pleacă de la interior spre exterior. Este o analiză psihologică atentă a omului, a reacțiilor acestuia și pe alocuri e presărată cu exemple din viața reală, dar și cu exerciții de gândire.  Cu siguranță vă întrebați care sunt cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace, nu-i așa?

Prima parte a cărții oferă o privire de ansamblu a acestor șapte deprinderi și are un rol introspectiv pentru cititor. A doua parte a cărții are ca titlul „Victorie Personală” și vă pot spune că m-a răscolit acest titlu, dar m-a și atras. În această parte se punctează trei dintre cele șapte deprinderi ale persoanelor eficace.

Deprinderea 1: Fii proactiv

Proactivitatea face parte din structura noastră și are la baza sa responsabilitatea. Cuvântul „responsabilitate” a fost despărțit într-o manieră interesantă, în „răspuns” și „abilitate”. Proactivitatea este văzută ca abilitatea noastră de a alege un răspuns. Răspunsul este bazat pe conștientizare, imaginație, conștiință morală și voință independentă.
Cu sigurantă sună pompos totul, dar în care se prezintă și diferențe clare între atitudinea reactivă și cea proactivă. Cel mai simplu mod de a deveni proactivi, este prin înlocuirea expresiei „Nu pot să fac nimic” cu „Să vedem ce-am putea face”.

Deprinderea 2: Începe cu gândul la final

Detalierea acestei deprinderi a început cu un exercițiu destul de diferit de cele oferite în general în cărțile de dezvoltare personală. Nu am să vă dezvălui exercițiul, ci am să vă las să-l descoperiți voi. Idee de a începe cu gândul la final, te pune oricum pe gânduri. Care final? Îl aflați tot în carte.

Deprinderea 3: Pune prioritățile pe primul loc

Aici au fost câteva lecții de time management și varianta cadranelor și a organizării task-urilor după acestea. Pentru mine această versiune nu funcționează, în schimb, la partea de organizare pot spune că aplic acele metode care dau rezultate la mine.

Cumpără „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” acum!

Partea a treia a cărții are titlul „Victoria Publică” și punctează următoarele trei deprinde ale persoanelor eficace.

Deprinderea 4: Gândește câștig/câștig

Gândirea câștig/câștig consider că o aplicam de ceva timp și mereu aduce beneficii pe amblele părți și nu doar când vine vorbad e vânzări. Mereu am ales să ofer un pic mai mult decât promit și pot spune că feedback-ul a fost pe măsură de fiecare dată. Pentru mine câștigul stă și în mulțumirea celui cu care colaborez.

Deprinderea 5: Încearcă mai întâi să înțelegi și apoi să fii înțeles

Partea cu înțelegerea am aprofundat-o și în altă carte, tot de la Editura All, „Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare”. Ideea a nu asocia ceea ce ni se spune cu experiențele noastre asemănătoare o consider cel mai bun sfat posibil. În felul acesta putem să percep în totalitate situația care ne este expusă și nu denaturăm evenimentele și nici emoțiile persoanei care ne povestește.

Partea cu „încearcă” nu a rezonat cu mine, deoarece sunt într-o luptă continuă cu eliminarea acestui verb din vocabularul meu, dar esența acestei deprinderi este cu adevărat valoroasă și merită aplicată mereu.

Deprinderea 6: Acționează în sinergie

Aționarea în sinergie ține foarte mult de munca în echipă și se aplică peste tot nu doar la servicu. Când mai multe persoane luptă împreună pentru același scop rezultatele sunt pe măsură.

Ultima parte a cărții e dedicată în totalitate pentru deprinderea a șaptea. Ascute fierăstrăul! Mi-a plăcut foarte mult cum sună. I-am adăugat și un semn de exclamare tocmai pentru a vă face și pe voi să înțelegi importanța acestei deprinderi.
Deși are un titlu care te pune pe gânduri, e suficient să asociezi acest ascuțit cu reînnoirea periodică. Fierăstrăul suntem noi, iar prin ascuțire suntem puși în ipostaza de a ne schimba în permanență pentru a deveni mai buni. Ascuțirea fierăstrăului se face pe patru dimensiuni ce ne conduc viața: fizică, socială/emoțională, spirituală și mentală. Această ascuțire se produse pe toate cele șașe deprinderi enumerate mai sus și este deprinderea care ne transformă într-o versiune mai bună a noastră.

  • Titlul cărţii: Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace: lecții importante pentru schimbarea personală
  • Autor: Stephen R. Covey
  • Traducere din limba engleză Gina Argintescu-Amza
  • Numărul de pagini: 296
  • Preț: 39,99 RON
  • ISBN: 978-606-783-031-6
  • Editura ALL

Cartea are ca public țintă pe cei din domeniul afacerilor, dar este o carte pentru orice domeniu de activitate a cititorului. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace o recomand tututor celor care vor să afle secretele din spatele unor oameni de succes. Nu trebuie să lucrezi doar în afaceri pentru a aplica toate cele 7 deprinderi. Trebuie să îți dorești să „ascuți fierăstrăul” în fiecare zi. Continuarea cărții este dată de încă două cărți, „Cele 5 alegeri” și „A treia cale”, pe care vreau să le citesc luna aceasta.

Cumpără „Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace” acum!

Aștept impresiile voastre în comentarii despre această carte și de asemenea vreau să știu dacă sunteți tentați să o citiți pentru a afla mai multe.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *