coerenta in comunicarea online authentic digital marketing bianca ionel septembrie 2020

Coerența în comunicarea online – de la misiune la strategia de marketing online

În articolul de azi îți propun să discutăm despre coerența în comunicarea online, un subiect ce o să răspundă la întrebări precum:

  1. Ce postez azi în online?
  2. Cum îmi fac o strategie de marketing online?
  3. Cum obțin conversii din marketing online?

Dacă ai văzut imaginea acestui articol, cu siguranță ai observat un iceberg și cateva elemente care îl compun. Din punctul meu de vedere, marketing-ul online este doar vârful din tot ceea ce înseamnă o strategie de business și obiective bine asumate.

Lipsa unei coerențe în comunicarea online e strict legată de lipsa unei coerențe privind elementele de bază care construiesc afacerea ta

În ultima perioadă am stresat la propriu și la figurat pe toți cei care au ajuns la mine pentru consultanță pe digital marketing cu 3 cuvinte magice: misiune, viziune, valori. Mai în glumă, mai în serios am clienți care mi-au spus că visează noaptea misiunea, viziunea, valorile business-ului și bineînțeles profilul clientului.

Dacă nu ești prima dată la mine pe blog, știi foarte bine că aceste elemente menționate mai sus, sunt stâlpii oricărui business. Deși pare un concept de marketing învechit, lucrurile sunt foarte clare și simple: ai un business, îl crești cu o viziune și o misiune în spate și scopul tău este să vinzi/oferi produse/servicii de calitate clienților care se pliază pe profilul tău de client.

Pentru că mi-am propus ca acest articol să fie scurt, am să vin direct cu un exemplu din care să înțelegi iceberg-ul și să primești răspunsurile la întrebările de mai sus.

Exemplu de coerență în comunicarea online

Să presupunem că ești o cofetărie cu prăjituri realizate cu ingrediente naturale și misiunea ta este să oferi calitate și nu doar cantitate celor care apreciază ciocolata de casă, frișca naturală etc și viziunea este să ajungi la cât mai mulți oameni care apreciază dulciurile de acest gen dar și să educi posibilii clienți privind avantajele consumului de prăjituri cu ingrediente naturale.

În strategia de business unul din obiective este acela de a vinde 100 de eclere pe săptămână. Pentru a vinde cele 100 de eclere ai nevoie de o strategie de vânzare și o strategie de marketing pentru a promova eclerele. În strategia de marketing avem atât marketing offline cât și online și pentru fiecare dintre ele o strategie și un set de obiective. Uite așa ajungem la marketing online și presupunem că din cele 100 de eclere, jumătate vrei să le vinzi online, așadar obiectivul de marketing online: 50 de eclere vândute online.

Pentru a îndepli acest obiectiv (50 de eclere vândute online pe săptămână), avem nevoie de o stategie pe online ce poate implica:

Toată aceasta strategie este bineînțeles construită pe misiunea, viziunea și valorile companiei și pentru profilul de client la care dorești să ajungi. Când faci campania plătită știi clar câți ani are clientul tău, ce preferințe are și setezi toate acestea încât produsul să ajungă la persoanele care apreciază ingredientele naturale dintr-o prăjitură și implicit calitatea. De asemenea, și la nivel de comunicare, cu viziunea, misiunea și valorile companiei în minte și suflet, online și offline, vei știi foarte clar ce ton să folosești și ce să scrii. Știi clar că vei promova de fiecare dată calitatea și acele atuu-uri care te diferențiază de concurență.

Pentru că în viziunea companiei se află și educarea clienților, ai să ai grijă ca în textul de promovare să fie trecute și avantajele consumului de ingrediente naturale, mai puțin zahar procesat și alte elemente prin care să educi posibilul client. Schema din perspectiva mea, e foarte simplă:

Viziune, misiune, valori -> Obiective de business -> Strategie -> Obiective de marketing -> Strategie de marketing online și offline -> Coerența în comunicare online

Atâta timp cât ai un set de obiective de business bine stabilite, îți vei contura strategia pentru îndeplinirea acelor obiective și vei ajunge în vârf de iceberg unde vei contura și obiectivele de online alături de strategia acesteia.

Coerența în online vine natural, ca o completare a strategiei de business!

Vei avea mereu o constantă, pentru simplu fapt că știi ce vrei de la business-ul tău și bineînțeles nu te vei abate de la misiunea lui. Dacă ți-ai propus să devii cofetăria cu cele mai bune eclere din oraș și cele mai vândute, clar strategia ta de business trebuie să fie orientată pe această misiune.

Dacă te gândești că pe zona de produse e foarte ușor să faci acest lucru, hai să-ți ofer și alt exemplu, personal, pe partea de blogging. Misiunea mea ca blogger este să ajung la cât mai mulți oameni și articolele mele să ofere plus valoare. În obiectivele anuale se află creșterea vizualizărilor pentru articolele despre digital marketing cu 20%.
Strategia pentru a bifa aceste obiective este următoarea:

  1. postez 1 articol nou pe săptămână despre digital marketing,
  2. optimizez SEO articolul postat,
  3. rescriu/fac update la articolele mai vechi despre digital marketing de pe blog și le optimizez SEO,
  4. promovez în online articolele vechi și noi despre digital marketing,
  5. trimit newslettere cu articolele despre digital marketing.

La fiecare final de lună trag linie și văd dacă traficul obținut pe articolele despre digital marketing este cel fixat în obiectivul inițial și în funcție de rezultate, ajustez strategia în online.

Această strategie se aplică pe orice tip de business, indiferent dacă vinzi servicii sau produse. Important este să îți stabilești un obiectiv de business SMART sau ART și să monitorizezi îndeplinirea lui folosind toate instrumentele disponibile pe partea de marketing online sau offline. Foarte important este să măsori rezultatele și ai o privire realistă asupra a ceea ce funcționează sau nu.

Ține minte, lipsa de coerență în online are rădăcinile mult mai adânci decât ai tu impresia. Un om de marketing care face postări zilnice pe ce crede el că e bine nu o să-ți rezolve problema, atâta timp cât tu nu știi ce vrei de la business-ul tău. Am întâlnit foarte mulți antreprenori care vor o strategie de marketing, vor SEO pentru site-ul lor dar nu au un obiectiv clar pentru care vor asta sau îl au (vânzări) iar la final cer rezultate.

  • Dacă vrei să vinzi 10 poșete verzi luna aceasta din care 5 online, adaugă în strategia ta de social media cel puțin 3 postări/săptămână în care să promovezi aceste poșete verzi și la final de lună vezi ce ai vândut. Dacă tu vrei să vinzi poșetele verzi și nu faci nimic în acest sens, nu te plânge că n-ai vânzări de care vrei tu.
  • Dacă ești restaurant și vrei să ai clienți care consumă din meniul tău à la carte preparatele din pește, promovează acele preparate în online nu pe cele tradiționale sau pe cele care oricum sunt cerute în restaurant.

Marketingul online este doar un instrument de care tu te folosești pentru a îți îndeplini obiectivele de business. Când nu știi ce să postezi în online, când azi postezi mâncare și mâine avioane, aruncă o privire peste ceea ce îți dorești tu ca business și atunci vei obține claritatea dorită. Dacă tot ești dezorientat, contactează-mă și hai să avem o ședință de consultanță online privind obiectivele business-ului tău.

Cu siguranță aceast articol ți-a fost util, așa că lasă-mi un comentariu cu părerea ta sau dă un share! Amintește-ți în fiecare zi cine ești, ce oferi și încotro vrei să ajungi, cu suflet, cu o gândire clara, cu alegeri asumate și cu autenticitatea ce te caracterizează!


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns