Combustibilii de Amélie Nothomb | recenzie carte

Titlul cărţii: Combustibilii
Autor: Amélie Nothomb
Traducere din limba franceză: Maria Zârna
Locul publicării/ data publicării: Paris 1994 / Polirom 2008
Numărul de pagini: 151
Preț: 9.9 RON – 24.03 RON
ISBN: 978-973-46-1227-7

Combustibilii de Amélie Nothomb este scrisă sub forma unei piese de treatru, pe trei acte. Are în prim plan trei personaje și modul în care acestea reacționează în condiții de război și frig. Întreaga carte descrie foarte bine, cu stilul caracteristic autoarei, ideea de abrutizare a omului și pune sub lupă toate gândurile și trăirile sale într-un fel motivând alegerile personajelor.

Combustibilii actul I

Încă din prima pagină a cărții se face introducerea în decorul acțiunii. O sală aproape goală, cu o bibliotecă imensă, cateva scaune și o sobă. Ne sunt prezentate două dintre personaje: profesorul și Daniel – asistentul profesorului. Tot din prima pagină, se induce și senzația de frig, senzație ce este păstrată pe tot parcursul primului act.

Frigul este și subiectul unei discuții aprinse între Profesor și Daniel, discuție ce se stinge abia la finalul cărții. Apariția celui de-al treilea personaj, Marina – actuala prietenă a lui Daniel, declanșează de fapt acțiunea. Ea vine cu ideea de a arde cărți pentru a face căldură și într-un fel îl demască pe Profesor (fostul ei profesor de literatură). Aceasta îl ispitește să ardă cărțile autorilor pe care se prefăcea că îi iubește în fața studenților și implicit îi obliga să le citească.

Ce cărți ați distruge cu cele mai puține scrupule?” este întrebarea ce deschide un nou subiect de discuție între Profesor și Daniel. Această discuție scoate la iveală adevăratul caracter al lor, dincolo de profesia ce îi face iubitori de cărți.

Marina este cu siguranță ispita și cea care a transformat cărțile într-un bun combustibil pentru a te încălzi în acele zile de război. Într-un fel sau altu, ea e singura care acceptă că războiul este pierdut de mult. Profită de orice ocazie, inclusiv de paltonul profesorului și de cărțile acestuia pentru a se încălzi și supraviețui și obligată de împrejurări se întoarce în casa acestuia pentru a locui cu el și Daniel. Primul act se încheie cu aruncarea în sobă a celor 6 volume scrise de Sterpenich, chiar de către profesor. El fiind primul care începe să cedeze și să se dezumanizeze, punând instinctele primare mai presus de orice.

Combustibilii actul II

Al doilea act începe într-o nouă zi. Marina este surprinsă citind cărți pe un scaun și suportând din nou frigul. Atitudinea ei este de admirat, ceea ce face și Profesorul, până când află adevăratul motiv al interesului ei pentru lectură.

Citesc fiecare fraza rar și circumspect și mă întreb: Există oare, în acest subiect, acest predicat, acest complement, acest adverb, exista oare ceva care să valoreze cât o frumoasă vâlvătaie în inima unei sobe? Înțelesul adânc (sau presupus a fi așa) al acestei fraze e mai necesar vieții mele decât un grad în plus în această încăpere?

Infernul e frigul” e afirmația ce stă la baza acestui act,  ce îi arată din ce în ce mai mult caracterul Marinei. Aceasta ajunge să se culce cu Profesorul doar pentru a-și încălzi trupul și pentru a se răzbuna pe el că nu îi înțelege adevărata suferință ce îi este provocată de lipsa lui de indulgență în a arde o carte înainte de ora stabilită.

Combustibilii actul III

Ultimul act ne dezvăluie faptul că au rămas 10 cărți de ars dintr-o bibliotecă plină. În același timp pornește războiul și între cei trei. Dacă în primele două acte s-au schimbat reciplici acide, în ultimul act se ajunge chiar la violență. La final, sunt arse toate cărțile și cu ironia și seninătatea ce dăinuie în toată cartea, cele trei personaje se despart, fiecare alegând drumul care să îi scoată din „iad”.

Combustibilii de Amélie Nothomb este o carte bună de citit în această perioadă friguroasă a iernii. O carte care te face să te întrebi ce cărți ai putea arunca din bibliotecă dacă ai fi pus într-o astfel de situație. Cât de mult din valorile tale și idealurile tale ar fi degradate într-un context asemănător celui prezentat. De altfel, toate cărțile scrise de Amélie Nothomb au darul de a te pune pe meditat în momentul finalizării citirii lor.

Cartea se citește foarte ușor. Te captează și nu are momente în care să te plictisească. O recomand cu drag și căldură și o încadrez la cărțile pe care nu le-aș arunca pe foc pentru un grad în plus. 🙂


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

1 thought on “Combustibilii de Amélie Nothomb | recenzie carte”

  1. Pingback: Peplum de Amélie Nothomb - Review by Bianca Ionel - Adevăruri nespuse

Lasă un răspuns