Consilier de imagine corporala

Consilier de imagine corporală | recenzie carte

Cartea „Consilier de imagine corporală – opt pași simplii pentru a-ți îndrăgi înfățișarea” nu am ales-o întâmplător. Mă aflu într-un moment al vieții mele în care am conșțientizat că am aplecat prea mult urechea la felul în care lumea percepe idealul și am încetat să mă apreciez pentru ceea ce sunt.

De la începutul lui mai 2017 mi-am reluat activitatea la sală. Dedic sportului între patru sau zece ore pe săptămână. Alimentația e în curs de corectare, dar piticii de pe creier au nevoie de o carte care să îi pună la locul lor. Am plecat în lectura acestei cărți cu speranța că voi înceta să mă critic și voi învăța să mă apreciez.

Cartea este structurată pe 10 capitole. Introducerea, postfața și cei opt pași pentru îndrăgirea înfățișării.

Introducerea vine cu un set de întrebări care te vor ajuta să conștientizi unde te aflii cu gândirea și ce ai nevoie să schimbi. Sunt prezentate și tulbulările alimentare, se face o analiză a problemelor atât din punct de vedere științific, dar și psihologic.

Pasul 1 – Decosperă-ți propria imagine corporală

Capitolul începe cu trei povești ale unor persoane care nu sunt împăcate cu imaginea lor corporală. După înțelegerea acestor exemple urmează 7 teste pe diferite arii ce ne vor ajuta să înțelegem cum ne percepem noi. Testele ne ajută să ne identificăm atât punctele de care suntem mulțumiți cât și cele de care suntem nemulțumiți.

După identificarea acestor puncte urmează și o secțiune cu nevoi de schimbare pe care trebuie să le completăm și să le și respectăm.

Pasul 2 –  Înțelege ce stă la baza istoriei propriei imagini corporale

Acest pas are ca scop să te ajute să înțelegi care au fost factorii care au dus la lipsa de apreciere a propriei imagini. Capitolul vine cu o serie de exerciții care te vor face să-ți amintești de imaginea ta din copilărie până vei ajunge la cea din prezent. E o trecere cronologică prin evenimente care ne-au făcut să gândim diferit despre noi.

Pasul 3 – Acceptă în mod conștient experiențele legate de propria imagine corporală

Capitolul acesta m-a suprins prin invitația la meditația de tip mindfulness. Nu mi-am imaginat niciodată că partea de acceptare și atenție poate fi folosită și în acest sens. Din nou capitolul conține o serie de exerciții ce au ca scop conștientizarea și acceptarea, dar și direcții spre schimbare.

Pasul 4 – Privește dincolo de conversația privată cu corpul tău

Pentru a depăși dificultățile de imagine corporală, trebuie mai întâi să devii conștient de conversațiile tale interioare, în special de acelea care au de-a face cu aspectul tău fizic.

Capitolul detaliază 10 presupuneri legate de înfățișare și modul în care acestea ne influențează și ne sabotează. Am regăsit în aceste 10 presupuneri toți piticii pe care îi aveam și pot spune că este capitolul din carte care m-a făcut să conștientizez că lucrurile nu stau atât de rău.

Pasul 5 – Corectează-ți cu atenție greșelile mentale

Dacă până acum nu a-ți sesizat cartea este structurată în așa fel încât să înțelegm unde greșim și ce greșit. Pasul 5 este despre cum ne ajutăm creierul să nu mai răspundă la piticii care îl sabotează. Primim o lecție despre cum trebuie să acționăm și să reacționăm în diferite momente de răscruce. În acest capitol se punctează cel mai mult pe cum ne putem căpăta o nouă voce interioară ce ne va ajuta în schimbarea dorită.

Pasul 6 – Înfruntă-ți tendința de evitare legată de imaginea corporală

Când nu ești împăcat cu imaginea ta exterioară, începi să eviți locuri, persoane și să spui pas la diferite invitații. Pasul 6 punctează totate aceste momente ce pot apărea și vine și cu soluții. Alegerea unor haine pentru a ascunde părți ale corpului de care nu suntem mulțumiți este un alt element bine punctat.  Ar trebui să ne concentrăm pe evidențierea punctelor noastre forte și pe corectarea celor care ne deranjează în mod constant.

Pasul 7 – Evită ritualurile legate de imaginea corporală

Când nu ești mulțumim de felul în care arăți urmezi și o serie de ritualuri de verificare. Ele sunt punctate în acest capitol. Nu întâmplător l-am regăsit și pe cel de verificare a greutății.

Eu sunt omul care mă cântăresc și de 3 ori pe zi, dar acest ritual nu este unul tocmai sănătos. Pasul 7 a venit cu o rezolvare a acestui ritual, dar și a altor ritualuri nu tocmai sănătoase.

Pasul 8 – Ai grijă de corpul tău

Acest ultim pas ne învață să deveni prieteni cu propriul nostru corp. La începutul capitolului suntem invitați să îi scriem câteva rânduri prin care să ne stabilim modul în care ne privim în prezent corpul. Tot aici sunt și câteva tabele cu activități ce ar trebui incluse în rutina de îngrijire a corpului. Ele vin ca sugestii și în funcție de gradul de satisfacție a nostră în momentul efectuării lor, sunt indicate să le adaugăm în rutina zilnică.

Impresii finale despre cartea „Consilier de imagine corporală – opt pași simplii pentru a-ți îndrăgi înfățișarea”
  • Titlul cărţii: Consilier de imagine corporală – opt pași simplii pentru a-ți îndrăgi înfățișarea
  • Autor: Thomas F. Cash
  • Numărul de pagini: 352
  • Preț: 29.90 RON
  • ISBN: 978-606-587-363-6
  • Editura ALL

Cartea poate scuti pe foarte multă lume de sesiuni de terapie la psiholog. Oferă tot ce ai nevoie pentru a înțelege unde greșești și cum poți corecta gândirea ce te sabotează. Mi-a plăcut foarte mult faptul că fiecare pas conține exerciții care te pun să scrii și să conștientizezi ceea ce faci și ceea ce gândești.

Dacă ar fi să recomand cartea, ar fi în primul rând pentru cei adolescenți, care trec prin astfel de momente dificile legate de înfățișare. Cartea nu se adresează persoanelor care se consideră grase sau slabe, ci tuturor persoanelor care au ceva de criticat la înfățișarea lor. Celor care sunt nemulțumiți de forma nasului, de lungimea degetelor de la picioare sau de forma unghiilor de la mâini.

Vă invit să citiți cartea „Consilier de imagine corporală” și aștept cu interes părerile voastre despre ea, fie înainte de lectură, fie după.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

8 thoughts on “Consilier de imagine corporală | recenzie carte”

  1. Eu as avea un corp perfect.. daca nu ar exista ciocolata :)) Pentru antrenamente am luat un stepper si am grija in general la ce pun in farfurie, dar niciodata nu e de ajuns cu atatea tentatii, texturi si arome… nu-i asa?

  2. Hmm o carte super interesanta.Pana nu demult am fost mulțumita de corpul meu.Din pacate ma apropii de 30 de ani iar acesta nu ma mai asculta iar eu nu ma mai pot abtine din a manca tot felul de prostii.Oricum nu sunt total dezamagita de corpul meu,mai am o sansă 🙂

  3. Foarte interesanta e cartea, nu am mai gasit vreo carte care sa trateze asa misto aceasta problema cu perceptia asupra felului in care aratam. Buna recomandare, e de pus pe lista.

  4. Nu am citit-o, noi, femeile suntem mereu nemultumite de felul in care aratam, asa ca mi-ar placea sa abordez un asemenea subiect.

Lasă un răspuns