Web Analytics
Contează sau nu diacriticele? - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Contează sau nu diacriticele?

Astăzi am ales un subiect destul de abordat în mediul online și anume, dacă contează sau nu diacriticele. Părerile despre acest subiect sunt mai mult decât împărțite, motiv pentru care, articolul va surprinde rezultate reale și nu povești auzie de la prieteni specialiști SEO,  sau de la colegi ce lucrează la Google.

Mi-am pus această întrebare în momentul în care am observat în căutările ce au dus către un articol scris cu diacritice. În acel moment am conștientizat că și eu caut pe Google folosind diacritice. M-am întrebat rapid dacă rezultatele diferă și am făcut o comparație. Am ales să caut după „șampon anticădere”, fiind de altfel și sintagma de la care a și plecat ideea acestui articol.

Comparatie rezultate căutări cu diacritice și fără diacritice blog bianca ionel
Comparatie rezultate căutări cu diacritice și fără diacritice
Comparație rezultate căutări cu diacritice și fără diacritice

Numărul rezultatelor în cazul căutării cu diacritice este de 16.900, în timp ce rezultatele căutării fără diacritice sunt 20.5000. Dacă Google nu ar face diferența dintre cuvintele cu diacritice și cuvintele fără diacritice, numărul de rezultate ar trebui să coincidă.

Poziția în căutări diferă de la numărul 3 în jos. Nu are sens să realizez o analiză a rezultatelor pentru că aceasta poate fi văzută cu ochiul liber.

Imaginile sugerate diferă. Din șase imagini, doar trei se regăsesc în ambele căutări, dar pe poziții diferite.

Branduri diferite pentru ambele căutări. Mi-a atras atenția Valquer, un brand pe care l-am căutat în primele 5 pagini de rezultate fără diacritice și nu l-am găsit.

În căutarea cu diacritice Farmec ocupă primele 5 poziții, ca și sugestie de site-uri ce oferă astfel de șampoane. În căutarea fără diacritice, Farmec ocupă primele 6 poziții.

În căutarea cu diacritice, avem 9 sugestii de site-uri pe prima pagină și 3 sugestii plătite. Printre ele se află și emag. În căutarea fără diacritice, avem 11 sugestii de site-uri și 2 sugestii plătite. Sugestiile pentru alte căutări făcute de Google diferă și ele.

Scriem cu diacritice sau fără diacritice?

Nu doar noi în România avem această dilemă. Același lucru se întâmplă și în cazul altor țări care au caractere speciale în scrierea lor. Site-urile mari din afară folosesc mereu caracterele speciale și nu cred că o fac întâmplător.

Sunt persoane care profită de faptul că lumea nu pune accent pe cuvintele cu diacritice și le folosesc și în căutările plătite. Cuvintele cu diacritice au un cost mai scăzut decât cele fără diacritice. Ai putea rămâne chiar surprins cât de scăzut poate fi, dar și de traficul pe care îl pot genera.

Eu aleg să scriu cu diacritice, pentru că plec de premisa că aceasta este limba noastră nativă. Ca și blogger, din start recomand ca articolele să fie scrise cu diacritice.

Pentru cei care au afaceri în mediul online recomandarea mea ar fi să testați piața și să faceți un research intens pe partea de cuvinte cheie. Dacă în site aveți textele cu diacritice, vă recomand să încercați o campanie, măcar de test, în care să folosiți astfel de cuvinte cheie. Comparați rezultatele și aflați dacă pentru afacerea voastră contează sau nu diacriticele.

Din punctul meu de vedere, rezultatele de mai sus vorbesc de la sine, dar e alegerea voastră. Voi folosiți diacritice sau nu? Credeți că traficul este influențat de lipsa sau prezența acestora?

10 thoughts on “Contează sau nu diacriticele?”

  1. eu as scrie cu diacritice dar am vazut la unele site-uri ce le folosesc ca le da o eroare, in sensul ca apar niste caractere in loc de literele cu diacriticile si nu se mai intelege nimic

  2. eu scriu clar cu diacritice. dar la cautare, nu le folosesc. nu am stat niciodata sa ma intreb cat de mult conteaza asta. dar vorba ta, trebuie cercetat un pic!

  3. Bine, conform Academiei Române, cuvintele din limba română conţin diacritice. Asta este partea a doua că noi oamenii scriem pe chat-uri fără diacritice pentru a ne simplifica conversaţia. Dar în mod normal cu diacrtice se scrie dacă respectăm 100% aceste reguli de scriere. Cum spunea şi Cristian Berbece, într-adevăr pe multe site-uri există anumite erori de cod.

  4. Interesant, eu nu am problema asta caci scriu in engleza dar este foarte util pentru cei ce scriu in romana.

  5. diacriticele sunt o prostie si ” un moft”
    google preia oricum cuvintele si cu dar si fara diacritice iar la „broad match” cu siguranta valoarea este ZERO !

    1. Ana, eu aș spune că nu sunt o prostie și cred că articolul meu are suficiente exemple care susțin acest lucru.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: