Web Analytics
Cosmina Hatmanu - Aș fotografia la infinit oameni. Oameni îndrăgostiți, serioși, amuzanți, emoționați!
Cosmina Hatmanu - Aș fotografia la infinit oameni interviu fotograf iasi noiembrie 2021 bianca ionel

Cosmina Hatmanu – Aș fotografia la infinit oameni. Oameni îndrăgostiți, serioși, amuzanți, emoționați!

Luna noiembrie 2021, o aduce în prim plan pe Cosmina Hatmanu, fotograf ieșean și UX/UI Designer. Ne-am împrietenit recent pe Facebook și chiar i-am admirat fotografiile realizate la nunta colegului meu de bancă, din clasele I-IV. Evident, în mintea mea a urmat un „ce mică e lumea” și fără să stau prea mult pe gânduri, am ales să îi aflu povestea și să descopăr ce o motivează în a fi un fotograf de eveniment și nu numai. Așadar, te invit să o descoperi, în rândurile următoare.

Spune-mi câteva cuvinte despre tine și abordarea ta în fotografie. Cum și când a început cariera ta de fotograf, cine te-a îndrumat/mentorat, cine te-a încurajat să alegi și acest drum?

Salutare! Eu sunt Cosmina Hatmanu și tare mă bucur să împărtășesc câteva gânduri despre mine și despre ceea ce fac. Sunt fotograf de familie și evenimente, iar stilul abordat este unul documentar cu tentă romantică.

Legat de parcursul meu, aș putea spune că fotografia a fost tot timpul cu mine. La început mai în joacă, iar de ceva ani mult mai „serios”. Folosesc ghilimelele pentru că în continuare simt că este o joacă, dar una mai studiată, mai gândită.

Prima dată când am apăsat declanșatorul a fost la vârsta de 4 ani, când i-am fotografiat pe părinții mei – așa arată dovezile fizice :)).

Chiar mă simt norocoasă că am multe fotografii din perioada copilăriei mele și că sunt frumos păstrate în albume de părinții mei.

Pasiunea pentru fotografie am preluat-o în mod natural de la tatăl meu și am învățat de la el, tot ce am numi a fi bazele fotografiei. Cea mai mare încântare am avut-o în clasa a V-a dacă nu mă înșel, când am primit cadou de la părinți primul meu Canon. Un aparat foto compact, argintiu, cu flip screen de care nu mă dezlipeam. Îl aveam tot timpul în ghiozdan. Așa că, da, părinții m-au încurajat și m-au susținut în pasiunea mea, încă de mică. Și după 17 ani de la primul aparat foto, tot cu un Canon mă distrez la ședințele foto!

Cum se împacă lucratul într-o corporație ca UX/UI Designer cu fotografia? Provocări, avantaje, te ajută fotografia în munca de designer?

Chiar se împacă foarte bine. Nu demult am făcut această schimbare în viața mea și sunt foarte fericită că îmi pot exprima latura creativă, și nu numai, pentru că profesia de designer UX/UI nu presupune doar creativitate. O provocare ar fi tocmai faptul că este un domeniu nou pentru mine, în care mai am multe lucruri de învățat, însă am norocul de a face parte dintr-o echipă super prietenoasă, cu foarte mulți profesioniști de la care pot învăța constant. Și desigur, aș putea spune că mă ajută și fotografia într-o anumită măsură: de-a lungul timpului mi-am dezvoltat un anumit simț estetic și am avut ocazia să comunic cu foarte mulți oameni, cu personalități diferite, deci am exersat constant „mușchiul comunicării”.

În fotografie, câteva dintre rolurile mele ar fi să comunic eficient, să înțeleg oamenii, să înțeleg ce așteptări au clienții mei de la mine… La fel este și în UX design: trebuie să înțeleg care sunt nevoile utilizatorilor, care sunt așteptările stakeholderilor în ceea ce privește business-ul, ca în final să creez un produs în acord cu cele menționate.

Din toate stilurile de fotografie, pe care l-ai ales?

Ca stil de fotografiere, l-am ales pe cel documentar, pentru că îmi place să surprind momentele exact așa cum sunt ele. Dacă vorbim despre ziua nunții este o zi de care îndrăgostiții vor să își aducă aminte toată viața. Pentru că este o zi  despre iubire, celebrare și despre cei mai dragi oameni din viața lor, oameni care vor fi martorii fericirii lor. Nu este despre „hai să facem asta, pentru că sigur va da bine în poze”!

Îmi doresc ca peste ani, când vor revedea fotografiile, să se vadă pe ei, așa cum au fost și cum s-au simțit ei în acea zi specială, nu să își aducă aminte că fotograful le-a spus să facă ceva…

Ce înseamna fotografia pentru tine?

Conectare (cu prezentul când apeși declanșatorul, dar și cu trecutul când revezi fotografiile), relaxare, nostalgie, fericire, creativitate. La asta mă gândesc acum. 

Un moment care m-a emoționat mult și m-a făcut să conștientizez rolul pe care îl am eu ca fotograf, în viața clienților mei, a fost când la o petrecere de nuntă am găsit un colț drăguț în memoria persoanelor care nu mai sunt fizic printre noi. Am zărit și două persoane pe care le-am fotografiat în urmă cu aproximativ 2 ani de zile și mi-au dat lacrimile instant. Este emoționant să mă gândesc ce însemnătate vor avea fotografiile mele peste mulți-mulți ani, să mă gândesc că vor fi privite de copiii, nepoții și chiar strănepoții unei familii.

Fotografie alb-negru sau color? Care exprima mai mult din perspectiva ta? 

Ambele, în egală măsură! Depinde foarte mult de momentul pe care îl surprind. Eu cred că este importantă intenția din spatele fotografiei… Ce ai vrut să pui în evidență? Ce vrei să îi transmiți privitorului? Către ce anume vrei să îi conduci privirea, atunci când are în față fotografia ta? De multe ori când sunt la o ședință foto, văd un cadru și știu deja că va fi alb-negru, atunci când ajung la partea de procesare a imaginii. Dar în același timp, culoarea este magie. Vă invit doar să răsfoiți puțin Atlasul frumuseții al Mihaelei Noroc! 

Există un loc sau un moment de suflet pe care l-ai fotografia la infinit?

Aș fotografia oameni. Oameni îndrăgostiți, serioși, amuzanți, emoționați… oameni în general.

Lumină naturală sau artificială? Cât de important este să cunoști toate sursele de lumină până să îți definitivezi un stil?

Lumina naturală, fără niciun dubiu. Îmi pare a fi mult mai delicată, mai romantică, lucru care mă face să o prefer și să o aleg fără să stau pe gânduri. 

La partea de post procesare, ne poți spune ce software folosești?

Adobe Lightroom și Photoshop.

Ce consideri că te ajută cel mai mult și te diferențiază de ceilalți fotografi?

Hmm, cred că tipul de personalitate și modul în care comunic cu oamenii. Eu sunt o persoană liniștită, calmă și îmi doresc ca oamenii pe care îi fotografiez să simtă acest lucru, pentru a fi relaxați la întâlnirile noastre pentru sesiuni foto. Pe de altă parte, sunt și momente, precum cel al fotografiilor de grup, în care sunt foarte organizată, rapidă și cumva fermă în exprimare, pentru a mă încadra în timeline-ul evenimentului.

Dacă te-ai întâlni a ta versiune mai tânără, în rolul de fotograf, aflat la început de drum, ce sfaturi i-ai da?

Show your work! Există și o carte, fix așa se numește. Arată-ți munca și cere feedback persoanelor pe care le admiri și cărora le apreciezi munca.

Ce înseamnă pentru tine o fotografie bună și care sunt elementele ce o definesc?

Cred că totul stă în ochii privitorului… și în sufletul lui. Ce mie poate să îmi pară cu totul impresionant, altuia îi poate părea a fi ordinar… doar o altă fotografie. Pentru mine o fotografie este bună atunci când transmite o emoție, când mă face să vreau să o revăd ori să rămân mai mult de 3 secunde să o privesc.

Ai un proiect de suflet? Dacă da, care este acela? Ne poți povesti mai multe?

Oh da! Chiar dacă momentan nu mai sunt prezente fotografiile în mediul online, le veți regăsi curând pe site! În anul 2019, am demarat cel mai fain proiect al meu – „Pets and their people” se numește! Dacă intuiești din titlu, am fotografiat animăluțe de companie împreună cu prietenii lor – oamenii! A fost o adevărată provocare să fotografiez arici, căței, pisici, hamsteri! L-am privit ca un exercițiu pentru mine… în care învăț să mă adaptez rapid, oricare ar fi mediul în care fotografiez, să folosesc doar lumină naturală, pentru a nu stresa și deranja animăluțele și să interacționez cu oameni noi (pentru că nu au fost doar prieteni apropiați cei care au făcut parte din acest proiect).

Te implici în proiecte pro bono? Dacă da, ce tip de proiecte, cât timp oferi și care e motivația din spatele muncii tale pro bono?

Nu îmi este deloc străin voluntariatul, pentru că încă din facultate m-am implicat activ în multiple activități și am păstrat acest bun obicei. Ultima mea activitate voluntară a fost în anul 2019 când am realizat o parte din interviurile cu consilierii locali, în cadrul proiectului NeReprezintă demarat de Asociației CIVICA. Hmm, care e motivația? Îmi place să învăț lucruri noi, să stau pe lângă persoane care știu mai multe decât mine și nu în ultimul rând, este un sentiment tare plăcut să știi că ai contribuit, că nu ești pasiv la ceea ce se întâmplă în jurul tău.

Pe lângă munca asiduă care crezi care este ingredientul de bază al succesului tău?

Eu simt că am „succes” atunci când oamenii sunt încântați de fotografiile pe care le primesc de la mine. Cred că ingredientul secret ar fi faptul că sunt o persoană caldă, plăcută ori faptul că încerc să fac oamenii să se simtă confortabil cât timp suntem împreună… sau cel puțin așa mi s-a spus! Deci… acesta ar fi ingredientul meu secret!

Câte ore investești săptămânal în a învăța lucruri noi pe domeniul tău?

Depinde. Poate în unele săptămâni mai mult, în unele mai puțin. Dacă este un subiect anume, care mă interesează foarte tare, pot sta și un weekend întreg făcând research pe acel subiect.

Care sunt fotografii tăi preferați, pe care îi poți considera mentori?

Urmăresc cu admirație foarte mulți fotografi, însă îl voi menționa pe cel mai recent descoperit dintre ei: Jonas Peterson. Chiar săptămâna trecută am ascultat captivată 7 ore din workshopul său, „A greater Story”. Și pe Rotund Perfect îi urmăresc cu mult drag! Îmi place modul în care surprind momentele mici (dar importante) ale cuplurilor și pe lângă faptul că ne încântă mereu cu fotografii și filme minunate, mai sunt și super simpatici! 

Care este cea mai mare provocare în a fi propriul tău șef?

Pentru mine este faptul că lucrez prea mult peste program :)). Ar trebui să îmi fac o ramă cu angajatul lunii. Glumesc, dar în perioadele aglomerate, se întâmplă să nu iau suficiente pauze de odihnă, lucru care da… mă ajută să predau fotografiile mai repede, însă am simțit pe propria piele că nu este tocmai sănătos.

Trei lucruri interesante despre OMUL Cosmina Hatmanu?

Hmm, primul lucru ar fi că după ce am „trâmbițat” că eu nu am să mă uit vreodată la Game of Thrones, iată-mă în octombrie 2021 cum abia aștept să vină seara, să mă uit și eu la un episod.

Al doilea este că iubesc agendele Moleskine! A fost dragoste la prima mâzgălitură, ca să spun așa. Glumesc eu, dar îmi plac pentru calitatea hârtiei lor, pentru că sunt frumoase și scriu cu drag în ele.

Al treilea lucru ar fi că nu mă plictisesc niciodată acasă, dar îmi plac călătoriile în locuri pe care nu le cunosc.

Care este cartea ta favorită?

Oceanografie de Mircea Eliade.

Unde te putem găsi? Facebook, site, Instagram etc.

Cosmina Hatmanu Fotograf pe Facebook și Instagram, Cosmina Hatmanu pe YouTube. Și desigur, portfoliul îl puteți accesa pe www.cosminahatmanu.com 

Se spune că orice criză are și partea sa bună. Ce beneficii ți-a adus Covid atât din perspectivă personală dar și profesională?

Hmm… dacă e să văd partea plină a paharului, simt că am avut cumva mai mult timp pentru mine și am avut timp să învăț. O bună parte din 2020 am petrecut-o cu cărțile în față, ca mai apoi să fac o schimbare radicală în ceea ce privește domeniul în care profesez. Nu sunt o fire impulsivă, am avut mult timp de gândire anul trecut, așa că am părăsit domeniul juridic pentru domeniul IT, mai exact pentru UX/UI design.

Tot în 2020, am simțit mult lipsa interacțiunilor cu oameni noi și a ședințelor foto, însă am avut ocazia să testez fotografia culinară. Partea faină este că prietenul meu este pasionat de gătit, așa că am găsit o activitate comună în bucătărie. El gătea, eu fotografiam și din una în alta, el are acum un canal de YouTube cu multe rețete faine (Solozaur Cookin’)! Inspirată de el, mă veți găsi și pe mine pe YouTube cu diverse tutoriale pe temă fotografică. Din păcate, nu am mai postat demult, însă mi-am propus să revin în decembrie.

Hai să încheiem acest interviu cu un sfat pentru pasionații de fotografie sau cu o lecție de viață pe care ai învățat-o din rolul de fotograf.

Același sfat pe care mi l-aș fi dat și mie cu mulți ani în urmă: show your work! Învățați ce poate face aparatul vostru, ieșiți cu el la plimbare și 100% veți vedea ceva care merită imortalizat și arătat mai departe.


În încheiere, vreau să mulțumesc și revistei MoodMag pentru colaborare și publicarea interviului în varianta printată, în numărul din noiembrie 2021.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.