Cultura respectului în România

Complexul de inferioritate în negocierea la români

Coperta Caile persuasiunii 3 dec 2012Particularităţile stilului de negociere la români sunt balcanice. Mie mi se pare că românul nu este atât de mult dipus să negocieze, cât mai degrabă să se târguiască, să obţină de la celălalt o flexibilitate care se contruieşte pe o relaţie. Aici însă nu este vorba despre negocierea în sens strategic, aşa cum am abordat-o eu în articolele şi în cartea mea. Nu este vorba despre negocierea de la egal la egal, ci o negociere care se bazează pe dominarea cumpărătorului de către vânzător. E o negociere mai degrabă în sens conjunctural. Cred că individualismul românesc e foarte diferit de individualismul occidental, deoarece în Occident putem să vorbim de faptul că a fost sau există un sistem de reguli prin care s-a trecut: oamenii au învăţat că există nişte reguli după care trebuie să joace un joc, şi abia după ce au învăţat bine să respecte regulile respective, şi-au pus întrebarea: „cum putem să ocolim sau să manipulăm aceste reguli fără să le încălcăm, în aşa fel încât să încasăm nişte bani de pe urma sistemului?”- vezi lobby-ul american pro-deregulazarea derivatelor financiare în anii premergători actualei crize economice. În România nu se poate pune problema asta deoarece nu există sisteme funcţionale bazate pe reguli respectate de toţi, fiecare a încercat să-şi facă propriul sistem de reguli.

În negociere, românii nu au atâta încredere în ei, nu sunt mândri că sunt români, iar atunci se pune problema: „ce încredere poate să aibă celălalt în tine, sau tu în el?”. Iar atunci dispare negocierea, drept concept, pentru că în negociere, premisa este: „eu am ceva de valoare, tu ai ceva de valoare, hai să negociem”. Când unul e pe o poziţie superioară şi altul pe o poziţie inferioară, se limitează numărul de strategii şi pe scad şansele de a obţine cee ce-ţi doreşti. Atunci nu se mai poate pune problema de negociere, ci de exploatare sau altceva, asta nu mai e negociere, este exploatarea complexului de inferioritate a celuilalt.

Într-o asemenea societate, respectul poate fi smuls cu forţa ca un trofeu al tupeului în lupta cu lipsa de ascultare, iar acceptarea se face cu înclinaţie şi însemnătate (“lasă-l să moară prost!“).

 

Exemplu de la modele de succes 

Zoso (Vali Petcu), pe vremuri cel mai tare blogger din Ro, s-a luat acum un an şi jumătate aici de un antreprenor roman (Emi Gal) care a primit o investiţie de 1.8 mil. euro într-o afacere pe care a fondat-o. Mi-a stârnit greaţa (furie+tristeţe), mai ales pentru că îl şi cunoşteam pe Emi Gal (ne-am cunoscut participând la un concurs de antreprenoriat – Net Start-Up 2007). Poate că respectul nu se câştiga niciodată. Poate că toată naţiunea româneasca care caută acceptarea şi respectul nu o va primi niciodată:

  •    tânărul, când n-are potenţial, este criticat/luat la mişto că e prost;

  •    când are potenţial, e criticat/luat la mişto că nu-l foloseşte;

  •    când încearcă, este criticat/luat la mişto că nu reuşeşte;

  •    când da greş, este criticat/luat la mişto că e loser;

extras din joc

  •    când îşi deschide un business, e criticat/luat la mişto ca o să dea chix şi ca ce vinde n-are treaba cu piaţa;

  •    când îşi comunică planurile după ce are un business, e criticat/luat la mişto că e visător/nerealist;

  •    când are succes, e criticat/luat la mişto că i-a luat atât de mult şi e judecat public pentru că n-a avut succes dintr-o dată;

  •    când are succes dintr-o dată, e criticat/luat la mişto că a avut noroc/a fost un accident;

  •    când îşi deschide birou de business la Londra şi la New York, ajunge să fie detestat de unii care n-au şi nici nu şi-au promovat brandul până acolo.

Nimeni nu este niciodată suficient de bun şi de reuşit încât să merite respectul celorlalţi – pare a fi concluzia sinistră a discuţiilor stârnite pe tema acelui articol.

 

Egalitatea drept “corectitudine politică”

În negociere, consider respectul capital, ca modalitate de a-l trata pe celălalt ca pe un adult egal, nu cu un complex de superioritate care ascunde propriile frustrări şi judecăţi distructive la adresa celorlalţi.

Când respecţi, atunci afli, înţelegi, accepţi punctul de vedere al celuilalt, chiar dacă nu eşti de acord cu el, pentru că acest punct de vedere este întotdeauna diferit, dacă îl abordezi în profunzime. Şi atunci se pot găsi puncte comune. Ştiu, pare un paradox, dar diferenţele te ajută să înţelegi punctul până la care poţi construi şi negocia împreună cu celălalt (şi nu contra lui)

Probabil că cei care au crescut în comunism au avut mai multe probleme în a-l respecta cu adevărat pe celălalt. Comunismul a promovat o gândire de tipul: „nu contează atât de mult ce crezi cu adevărat, ci ceea ce spui în afară…”. Din acest punct de vedere, românul putea să treacă drept diplomat, dacă înţelegem diplomaţia ca „arta de a ascunde ce părere bună avem despre noi şi ce părere proastă despre ceilalţi” şi, automat, ca extensie pentru mulţi, cum să-i facem pe ceilalţi să îşi formeze o impresie cât mai bună despre cine (nu) suntem.

1045046_507307575991066_589875690_n

 

Proba respectului în democraţie

“Diplomaţia” de frica dictaturii a murit. A venit timpul democraţiei. După comunism, nu a mai existat nevoia cenzurii, aşa că fiecare s-a simţit liber să spună câte în lună şi în stele despre orice. Asta a condus la o inflaţie a exprimării şi la o reducere a ascultării, lucru care se observă mai ales în comunicarea cu bătrânii, o generaţie condamnată la tăcere cu ruşine.

Dacă pornim de la premisa că românii ar avea o părere bună despre ei, tot ar fi bine, dar eu nu cred că este cazul, chiar dacă nu am studii reprezentative pe nivelul stimei de sine la români.

Atunci când cineva vorbeşte pe celălalt de rău, e de fapt din două cauze: fie vede ceva foarte diferit la el, fie vede în celălalt ceva ce nu-i place la sine. Iar atunci când sunt multe care nu-i plac la sine, atunci cu atât mai mult la celălalt. Aşadar, se coboară pe o spirală a lipsei de respect care a devenit un mod de viaţă. Unii au ajuns să trăiască în umbra propriului complex de superioritate, pe care îl promovează şi îl apără cu o agresivitate de persecutor la fiecare ameninţare percepută. Uneori, ameninţarea cea mai mare poate să fie să îl tratezi pe un bolnav de complexul de superioritate ca pe un adult egal, chiar mai mult decât a-l trata de sus.

În comunism, atâta vreme cât erai în casă şi vorbeai încet ca să nu te audă vecinii, îţi permiteai să mai vorbeşti de rău, dar nu puteai să spui despre asta în afara casei, pentru că era teama de „băieţii de ochi albaştri”. Aceste tendinţe erau şi înainte de comunism, dar această perioadă cu siguranţă a accentuat-o. Sunt unii oameni pentru care diplomaţia este o formalitate şi sunt mai convingători decât cei care o au drept vocaţie. Aici intrăm într-un joc al aparenţelor care este stăpânit de detaliile brandingului personal.

Într-o ţară în care toată lumea se joacă de-a complexul de inferioritate/superioritate, cineva care îşi doreşte să îi trateze ca de la egal la egal pe ceilalţi ca adulţi riscă să fie într-o companie foarte restrânsă. Tu cu cine joci acest joc?

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te invit să citeşti mai multe la http://discerne.wordpress.com/

Guest post de Ştefan Alexandrescu. Republicat cu permisiunea scrisă a autorului de aici (13 iulie 2012) Copyright (C) Ştefan Alexandrescu, 2013


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns