Web Analytics

Cum alegi o temă pentru site-ul tău?

Poate titlul va fi amuzant pentru o parte dintre voi, dar dacă în ultima perioadă nu m-aş fi confruntat cu o serie de clienţi care aleg greşit temele pentru site-urile lor, nu aş fi ales să scriu această postare. Am observat o avalanşă a cumpărării unor teme, în special de pe Themeforest şi o speranţă, uneori nefondată, că o temă cumpărată vă va scapa de cheltuielile cu un programator şi un designer. Dincolo de sesizările mele, ceea ce ne interesează pe toţi, inclusiv pe noi programatorii (nu e prea plăcut să corectezi codul altuia), este indubitabil alegerea unei teme cât mai bune. Dar cum „bun” este relativ de la persoană la persoană, m-am gândit să vin cu 10 sfaturi care pot fi aplicate de oricine doreşte să cumpere o temă.

1. Alegeţi o temă care să coincidă cu valorile promovate de firmă, cu produsele ce vor fi pe site, dar şi cu identitatea vizuală a acesteia. Am observat o greşeală comună în rândul clienţilor, în a alege teme foarte atrăgătoare din punct de vedere vizual, dar construite pe un domeniu de afaceri diferit de cel al companiei. Atâta timp cât temele propuse spre cumpărare au flori, rochite şi papucei ca şi produse de test, orice temă va arăta extraordinar şi orice combinaţie de culori îţi va fura ochii imediat. Dacă logo companiei este unul cu elemente de design pătrate, nu alegeţi o temă cu butoane ce au colţuri rotunjite, sau alte elemente rotunjite. Cu siguranţă, un programator poate schimba aceste elemente de design din css, dar nu cred că vă doriţi să plătiţi dublu.

2. Alegeţi o temă care permite un nivel de personalizare ridicat, o temă ce poate fi adaptată rapid la noile cerinţele şi trenduri din domeniul web (responsive, mobile-friendly, etc ).

3. Alegeţi o temă care să fie user-friendly. Nu e nevoie să ai o temă super fashion dacă publicul tău ţintă este novice în alte navigării online. O temă simplă şi intuitivă îţi poate aduce mai multe venituri decât una complicată, cu butoane care dansează şi flori ce cresc la scroll.

4. Citeşte comentariile celor care au cumpărat tema pe care tu intenţionezi să o iei, vezi dacă sunt sau nu mulţumiţi de temă şi cât de repede primesc un răspuns din partea celor care au creat tema.

5. Verifică dacă tema este compatibilă cu versiunea de Magento, Prestashop, OpenCart, WordPress, etc pe care o foloseşti tu.

6. Verifică updaturile temei, cât de des sunt făcute şi numărul de modificări pe update. O echipă de programatori axată pe satisfacţia clientului va face mai multe updateuri tocmai pentru a fi în pas cu cerinţele din domeniu, în comparaţie cu o echipă de programatori care e axată pe câştiguri.

7. Verifică cum arată şi celelalte teme puse la dispoziţie de firma de la care intenţionezi să achiziţionezi tema. Dacă observi doar mici schimbări de culoare, sau de poziţionare a unor bannere, ţi-aş recomanda să cauţi altă firmă, altă echipă, deoarece e mai mult decât evident că acea firmă este axată doar pe câştiguri.

8. Ai grijă ca tema cumpărată să aibă şi suport pentru instalare, eventual încearcă să cauţi prin comentariile celor care au cumpărat-o deja cât de util este acel suport şi cel mai important lucru, dacă suportul este updatat o dată cu tema. Am întâlnit teme ce oferă un manual pentru suport, dar acel manual este foarte vechi şi multe elemente ce necesită configurare nu mai coincid cu varianta actuală a temei.

9. Dacă ai cumpărat tema şi ai probleme cu instalarea ei, sau anumite module nu arată ca varianta demo, iar cei de la suport îţi cer acces la FTP, cPanel sau admin pe motiv că tu nu ai configurat ceva corect, apelează la un programator (am întâlnit un astfel de caz, din tema lipseau fişiere js şi css, anumite părţi din cod erau comentate, iar acest lucru am observat că se practică cu scopul de a mai scoate un pic de profit).

10. Înainte de orice instalare a unei teme, modul, extensie fă un back-ul al bazei de date şi al site-ului.


Teme care nu le recomand / teme care dau bătăi de cap: Nella Fashion – Responsive Prestashop Theme, London Stars – Responsive Prestashop Theme, Voga – Multi-Purpose WooCommerce EasyCart WP, WooCommerce Game Theme – GameWorld, Responsive Shopify Theme – ActiveWear, SuperShop – Multi-Purpose Responsive Prestashop, Responsive Magento Theme – Gala TitanShop, Mega Shop Responsive Magento Theme [lista rămâne deschisă]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.