Cum faci o recenzie de carte bianca ionel blog, review carte

Cum faci o recenzie de carte?

Nu am terminat o facultate de litere și nici prin liceu sau generală nu am făcut recenzii de cărți, motiv pentru care am decis să căut pe Google un răspuns la întrebarea Cum faci o recenzie de carte?.  Din când în când mai adaug câte un review la o carte pe blog. Până acum ceva timp am scris review-uri fără un suport standard. Pe măsură ce numărul acestora a crescut, m-am gândit că ar fi indicat să învăț să fac o recenzie ca la carte.

Am găsit foarte multe idei de abordare a unei recezii, motiv care m-a determinat să realizez chiar eu o structură. Din punctul meu de vedere, pentru a face o recenzie bună trebuie să respecți trei pași importanți și alți sub-pași aferenți celor principali.

3 pași pentru a realiza o recenzie de carte?

Pasul 1: Înainte de a citi cartea

 • Privește cartea, analizează design-ul, grosimea cărții, ilustrațiile de pe copertă;
 • Deschide cartea și răsfoiește-o. Vezi câte capitole are, mărimea fontului, numărul de paragrafe pe o pagină, dacă are dialog, imagini, note de subsol etc. Toate aceste elemente te vor ajuta să îți faci o idee despre felul în care a ales autorul să structureze cartea și lizibilitatea acesteia;
 • fă un plan pe baza căruia să iei notițe în timp ce vei citi cartea. Întrebări la care te aștepți să îți răspundă această carte, așteptări. Notează citatele care ți se par interesante sau orice element pe care tu pui accent când citești o carte.

Pasul 2: În timp ce citești cartea

 • Pe baza planului facut înainte de a citi cartea, ia notițe și nu te lăsa furat de conținut;
 • Dacă deja atenția ta a fost captată, ia o pauză și notează ce a fost acel ceva care te-a captivat, sau acel ceva care te plictisește;
 • Fii atent la personaje, la trăsăturile de caracter, la replici și trăiri. Dacă ceva te surprinde, notează;

Mai jos aveți schița mea pentru recenzia unei cărti. Schița poate varia în funcție de cartea aleasă. Pentru mine acesta este tiparul. În timp ce citesc mai adaug si alte puncte dacă le consider necesare.

structura review recenzie carte bianca ionel blog
Structura recenzie carte

Pasul 3: După ce ai citit cartea, reciteşti schiţa şi începi planul pentru recenzia ce va fi publicată

Am preluat structura clasică a unui review şi am mai adaugat câteva elemente după cum urmează.

Structură recenzie carte

Titlul cărţii, autorul, traducătorul (dacă este cazul), locul publicării, data publicării, ediţia, numărul de pagini. Puteți adăuga și elemente speciale folosite în carte (ilustraţii, hărţi, picturi celebre, etc). Nu uitați preţ şi ISBN. Acestea toate pot fi indentificate pe primele pagini ale cărţii. În cazul cărţii alese de mine, le puteţi vedea mai jos.

detalii recenzie carte bianca ionel blog
Drept de viata si de moarte – titlu, editura, isbn, autor, traducator

Câteva fraze introductive în care să fie surprins subiectul cărţii, tipul acesteia și contextul în care a fost scrisă. Puteți scrie și câteva detalii despre autor şi stilul ales de acesta.

Conţinutul review-ului poate fi dezvoltat pe capitole. Aici e bine de evidenţiat ce v-a plăcut şi ce nu v-a plăcut, ce v-a ţinut în suspans şi ce v-a plictisit. Eventuale citatate care vi se par interesante. Din punctul meu de vedere, dacă nu eşti critic de carte, o analiză swot a cărţii e un pic prea mult pentru acest nivel. Cei care simt că pot fi obiectivi, pot face şi acest lucru. Nu uita să explici și efectul pe care cartea l-a avut cartea asupra ta!

Dacă ţi-ai dori să schimbi ceva la carte, fii liber şi spune asta, dar ai grijă să nu îi dezvălui finalul. Acum că te aproprii de final, ar fi bine să reciteşti review-ul şi să te asiguri că nu ţi-a rămas nimic de adăugat. La final, poţi recomanda sau nu cartea, de preferat ar fi să spui exact cărui public s-ar adresa, din punctul tău de vedere.

Aceste fiind spuse, spor la citit şi la scris!


Surse:

 • http://www.writing-world.com/freelance/asenjo.shtml
 • http://hcl.harvard.edu/harvardreview/News/Reviewer_Guidelines.pdf
 • http://sydney.edu.au/science/hps/undergraduate/resources/book_review_guide.pdf
 • https://www.trentu.ca/history/workbook/bookreviews.php
 • https://www.udel.edu/anthro/budani/How%20to%20write%20a%20book%20review.pdf
 • http://www.write.armstrong.edu/handouts/BookReview.pdf
 • http://writing.colostate.edu/textbooks/informedwriter/chapter8.pdf
 • http://www.sebts.edu/files/dmin/bookreview.pdf
 • http://www.indiana.edu/~wts/pamphlets/book_reviews.pdf
 • http://owll.massey.ac.nz/pdf/sample-book-review.pdf
 • http://www.writing-world.com/freelance/asenjo.shtml

Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

9 thoughts on “Cum faci o recenzie de carte?”

 1. Nu-mi fac notite, scriu despre cum percep cartea, caut si informatii de spre ea, ca doar n-oi fi eu critic, vad ce spun altii cu expertiza in materie, si in primul rand scriu recenzia dupa cum doreste persoana care mi-a cerut sa scriu asa ceva – daca este vorba de o colaborare cu o editura, sau cum cred eu de cuviinta, daca e un articol scris din propria mea initiativa. De acord cu cele cateva vorbe despre autor, desi am facut la un mom.dat recenzii unor carti aparute la o anumita librarie online, care m-a pus sa sterg info despre autor!

 2. E foarte tehnică metoda ta – se vede că lucrezi în domeniu IT 🙂 . Mie mi-ar place foarte mult să am o structură stabilă, dar personal consider prea puțin important să includ date precum prețul, ISBN-ul sau numărul de pagini. Sunt date care pe mine personal nu mă atrag când citesc o recenzie și le consider neimportante pentru că dacă ești în căutarea unei cărți, le vei găsi cu siguranță. Ar trebui însă să încep să includ numele traducătorului, pentru că din păcate, neglijez mult acest aspect când citesc o carte și nu mi se pare corect față de munca omului.
  De obicei, încerc să pun accent pe ce mi-a plăcut la personaje și ce nu mi-a plăcut, acțiunea în sine, fără spoilere. Nu sunt fana recenziilor în care găsesc multe citate, parcă ia ceva din plăcerea lecturii dacă ai citit rândurile alea la cineva pe blog.
  Îmi place mult schema ta, cred că voi încerca să fac și eu așa la următoarea lectură, să vad dacă funcționează pentru mine.

  1. Hey, Elena! Mulțumesc mult de sfaturi, cumva in timp am renuntat la ISBN si alte detalii tehnice si am inceput sa povestesc mai mult despre continut si despre elementele din carte cu care rezonez.

Lasă un răspuns