Web Analytics
Cum a fost la How to tell the Story? - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Cum a fost la How to tell the Story?

Într-un decor negru el o privește în timp ce sufletul său se descompune. Vrea să o atingă, dar se lasă prins în propriile lanțuri. Crede că fiecare pas spre ea îl va face să-și piarda o parte din suflet. În lațurile ce îl strâng, bucăți din sufletul său se pierd. Ea îl privește. Nu poate rămâne indiferentă. Vrea să-i ofere tot ce îl poate face să se simtă viu. Reușește! Sufletul său se scurge prin mâinile ce devin mai lungi ca niciodată. Ea îl îmbrățișează. Negrul lui prinde culoare.
Tabloul pe care-l privesc mă face să mă întreb dacă felul în care îmbrățișăm un om îl poate ajuta. Singurătatea poate fi umplută cu o îmbrățișare?

***

Așa se închie textul scris în cadrul workshopului How to tell the Story, la care am participat pe 18 martie 2017. Este primul workshop care m-a pus la scris și nu mi-a oferit doar povești frumoase. Liviana Tane ne-a oferit treptat sfaturi pentru scrierea creativă și apoi ne-a lăsat să scriem. Fiecare participant a citit ceea ce a scris și a primit sfaturi de îmbunătățire a textului.

Ce am învățat la How to tell the Story?

Am descoperit că în scrierea unui articol am sărit de foarte multe ori de scopul articolului, dar și de publicul țintă. Ideea nu e suficientă dacă nu e construită pe o bază solidă și documentată. După ce ai ideea, scopul articolului, publicul țintă și toate datele necesare, urmează realizarea structurii articolului.  Abia după acest ultim pas, poți începe să scrii. Întrebarea „Cum scriu?” este necesară acum, motiv pentru care voi împărtăși cu voi câteva reguli de scriitură.

5 reguli de scriitură învățate la How to tell the Story
 1. Scrie cu o voce unică ce va fi oferită de stilul tău.
 2. Scrie cu ajutorul tehnicilor „Show, don’t tell”, sau „Show&Tell”.
 3. Scrie alternând frazele lungi cu cele scurte.
 4. Scrie fără adverbe.
 5. Scrie folosind timpul prezent sau trecut.

După scriere nu a urmat publicarea, ci rescrierea. Articolul trebuie lăsat o oră și recitit cu voce tare, modificat și rescris pentru publicare. Abia după rescriere putem publica ceea ce ne-am propus să oferit cititorilor nostri. Atenție, ca ceea ce promiteți la începutul articolului să livrați la finalul acestuia! Nu începeți o poveste și finalizați cu alta poveste fără să oferiți finalul primei povești.

Pentru mine acest workshop a fost o adevărată provocare. După el mi-am propus să scriu măcar o dată pe săptămână o poveste pe blog. Prima poveste scrisă cu tehnicile învățate în cadrul workshop-ului How to tell the Story a fost „Balena Albastră ucide ziua de luni”. Am dedicat multe ore acelui articol, l-am scris, l-am rescris și am oferit o parte din mine. Dacă nu aș fi participat la workshop nu aș fi descoperit faptul că pot spune și povești pe blog. Povești cu mesaj, care să inspire și să schimbe ceva.

Spre bucuria mea și a colegilor de bloggosferă din Iași, Liviana va mai ține un workshop pe 22 aprilie pe tema „How to Blog the Story”, la care voi spune prezent. Astfel de evimente se mai fac și în alte localități din țară și le puteți urmă pe pagina de Facebook The NEST.

La final, vă invit pe voi să îmi spuneți dacă se simte schimbarea în articolele publicate pe blog, după participarea mea la acest workshop. Keep in touch!


Sursa foto: visualcreatives.com

16 thoughts on “Cum a fost la How to tell the Story?”

 1. tu oricum scrii foarte frumos si explicit. dar astfel de workshopuri intodeauna te invata ceva nou

 2. Ma bucur ca ai impartasit si cu noi putin din ce ai invatat tu. Imi place ca articolele tale sunt scurte si usor de citit si de inteles, dar cred ca am mai spus asta. 🙂

  1. Mulțumesc Iasmina, sper să fie util pentru toată lumea și mulțumesc pentru feedback.

 3. Aşteptam cu interes feedback-ul acestui eveniment. Sunt lucruri pe care eu vreau sa le aprofundez. Scrisul creativ, articole-poveste sunt lucruri care ma atrag. Am inceput de multe ori un articol-poveste, din care sa reiasa ceva bun… dar doar in mintea mea. Nu m-am pus inca la laptop si sa dau drumul la cuvinte. Dar nu se stie niciodata! 😉

  1. Carmen eu am învățat la workshop că ceea ce „mi se pare mie” nu e chiar realitatea. Și eu am crezut că am stricat ultima formă a textului de la începutul articolului și nu a fost așa. Cred că ar trebui să citești cuiva acel articol-poveste și să vezi feedback-ul ce spune. Eu sunt convinsă că scrii foarte frumos.

 4. Am invatat dupa vreun an de zile care ar fi treaba cu bloggingul..inca invat, ceea ce este un lucru bun!
  Incerc sa imi fac anumite scheme, subtitluri, sa fie cat mai usor de citit, insa in acelasi timp sa fiu sincera, sa nu ma lugnesc prea mult si sa spun ce am de spus, fara sa ma abat prea mult. E adevarat, e nevoie de a te documenta putin inainte de a scrie despre un subiect anume – de fapt, despre orice subiect ai scrie, e nevoie de putina documentare inainte. Apoi articolul trebuie citit cu voce tare – asta e de retinut! Ajuta asa mult cand citesti propriul articol cu voce tare, pentru ca asa iti dai seama de eventualele greseli sau repetari, care nu isi au rostul! 🙂

  1. Eu am impresia că și peste 10 ani tot am să mai am ceva de învățat, asta e partea frumoasă zic eu, suntem mereu gata să acumulăm lucruri noi, informații valoroase pentru a crește frumos și pentru a oferi calitate în articolele noastre și nu doar cantitate.

 5. Secretele frumusetii

  Foarte interesant evelimentul. Sunt sigura ca niciodata nu e prea tarziu pentru a invata noi lucruri.

  1. Raluca a fost o adevărată provocare, dar aș repeta cu fiecare ocazie experiența.

 6. e destul de complicat, zic eu, si de multe ori, din pacate, sar peste etape, din lipsa de timp. sigur ca e important sa recitim articolul pentru a ne da seama de greseli. sigur e nevoie de mai mult timp si de rabdare, pentru a gasi formularile potrivite. din pacate, uneori timpul e cel care-mi lipseste, ma grabesc, iar rezultatele se vad 🙁

  1. E complicat când trebuie să-ți schimbi rutina de a scrie, dar după ce faci schimbarea vei realiza că totul decurge mult mai ușor. Eu pot spune că sunt mai eficientă așa, decât în versiunea veche când scriam și nu avem nimic bine definit în cap.

 7. Uneori reușesc să scriu un articol cap-coadă, dar de multe ori îmi aștern gândurile, iar peste câteva ore sau chiar zile revin asupra articolului. În plus, mă ajută foarte mult să citesc articolul cu voce tare, înainte de publicare. Sunt momente când am fraze mai îmbărligate, care nu oferă o citire fluentă și ușoară. Acestea le modific. Și recitesc 😀

  1. Să știi că varianta cu scrisul și apoi revenit la articol e cea mai recomandată. În timp să o să reușim să scriem articole bune cap-coadă din prima, dar avem nevoie de foarte mult exercițiu.

 8. Nici nu ma gandesc ca ajung la Galati. Ar fi interesant sa pot participa si eu la o intrunire de bloggeri. Chiar ar fi frumos sa schimb si eu idei, sa-mi fac prieteni ….

  1. Dacă va fi cerere, eu cred că Liviana nu va spune nu. Scrie un mesaj privat pe pagina și vezi ce răspuns primești.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: