Web Analytics
Cum instalezi Google Analytics? - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Cum instalezi Google Analytics?

Am scris despre cum configurăm site search tracking și am primit o serie de întrebări legate de cum instalăm și configurăm Google Analytics. Din acest motiv, astăzi o să vă prezint pe pași cum puteți face acest lucru. Pentru a îți face un cont de Google Analytics ai nevoie de o adresă de gmail. Cu siguranță ai una, dacă nu mai întâi îți faci una și apoi revii la acest tutorial.

După ce aveți contul de gmail urmează să accesați pagina Google Analytics și să vă creați și aici un cont. Interfața site-ului arată ca cea de mai jos. De aici click pe primul buton din meniu > Analtytics.

Configurare Google Analytics - pasul 1
Creare cont Google Analytics – pasul 1

O să fiți redirecționați către o nouă pagină de unde trebuie să alegeți opțiunea de „Sign Up For Free”. Fie alegeți butonul din dreapta sus, fie cel mare de mai jos.

Creare cont Google Analytics - pas 2
Creare cont Google Analytics – pasul 2
Creare cont Google Analytics

Din nou o să fiți redirecționați către o altă pagină care să vă spune cum puteți să vă monitorizați traficul în trei pași simplii. Prin instalarea Google Analytics, configurarea acestuia și generarea de rapoarte ce vă ajută să aflați mai multe despre audiență. Alegeți butonul de „Sign Up”.

Creare cont Google Analytics - pasul 3
Creare cont Google Analytics – pasul 3

Pagina ce va fi deschisă este cea în care o să introduceți datele legate de site-ul pe care doriți să-l monitorizați cu Google Analytics. Aveți de completat un nume de cont – „Account Name”, numele site-ului – „Website Name” și adresa site-ului – „Website URL”.

Completare date pentru creare cont Google Analytics - pasul 4
Completare date pentru creare cont Google Analytics – pasul 4

Dacă site-ul vostru are SSL – selecția din stânga varianta cu „https://” și apoi adăugați adresa site-ului. Atenție la acesta să fie exact cea care apare în browser. Cu www sau fără, cu http sau https.

Creare cont Google Analytics - pas 5
Creare cont Google Analytics – pas 5

În funcție de categoria site-ului trebuie să o selectați din drop-down-ul existent. De asemenea, foarte important este să selectați și zona pentru a primi o raportare corectă și în timp real. La final, trebuie să apăsați pe „Get Tracking ID”. Vă va apărea un pop-up cu termenii și condițiile acestui serviciu, pe care vă invit să le citiți.

Acceptați Termeni și condiții - creare cont Google Analytics - pas 6
Acceptați Termeni și condiții – creare cont Google Analytics – pas 6

După acest pas contul de Google Analytics a fost creat și o să fiți redirecționați către o pagină din partea de admin a aplicație. În această pagină se află Traking ID-ul care trebuie adăugat în cadrul site-ului pentru a facilita urmărirea corectă a site-ului.

Cum instalăm Tracking ID din Google Analytics în cadrul site-ului nostru?
Tracking ID Google Analytics
Tracking ID Google Analytics

Instalarea Tracking ID-ului variază în funcție de platforma folosită, de tipul site-ului și de tema pe care acesta este construit. După cum puteți observa, această instalare se poate face în trei moduri.

  1. Prin adăugarea Tracking ID de forma UA-100004346-1 într-un modul instalat în site;
  2. Prin adăugarea codului aflat între tag-urile <script></script> în footer-ul site-ului;
  3. Prin crearea unui fișier denumit analyticstracking.php ce va cuprinde codul de mai sus și apelarea acestuia în paginile pe care dorim să le monitorizăm.

Variantele cele mai simple sunt primele 2, dar așa cum am specificat acest lucru variază de la o platforma la alta. În acest articol vă voi arăta cum putem face acest lucru pentru platformele WordPress și Blogger.

Instalare Tracking ID WordPress

Pentru WordPress aveți varianta de a copia codul și de a îl adăuga în header sau varianta de a instala un plugin. Cea mai ușoară este cea legată de plugin, deoarece codul va rămâne activ indiferent de modificările pe care le faceți în site. Dacă schimbați tema site-ului, tracking id-ul va continua să rămână activ. În cazul în care alegeți să adaugați tracking code-ul în header-ul site-ului acesta nu va mai fi activ în cazul schimbării temei.

Pentru plugin, recomandarea mea este MonsterInsights. Tot ce trebuie să faceți este să instalați acest plugin și la setări să îl sincronizați cu Google Analytics sau să adaugați varianta de cod scurt de tipul UA-100004346-1.

Tracking Code Google Analytics - MonsterInsights
Tracking Code Google Analytics – MonsterInsights

Varianta doi, este să copiați codul aflat între tag-urile <script></script> și să-l adăugați în header-ul site-ului. Pentru a face acest lucru e nevoie să urmați pașii de mai jos în partea de administrare a site-ului WordPress:

  1. Aspect -> Editor Teme
Adaugare Tracking Code Google Analytics - WordPress
Adaugare Tracking Code Google Analytics – WordPress

2. În dreapta, alegeți din lista „footer.php”

Adaugare Tracking Code Footer
Adaugare Tracking Code Footer

3. Copiați codul și îl adăugați în footer  înainte de </body>, apoi salvați.

"Adaugare

Această variantă dă foarte multe bătăi de cap celor care nu au făcut editări în cod în cadrul unui site. Din acest motiv, pentru începători, recomand varianta cu pluginul.

Instalare Tracking ID Blogger

Pentru cei care folosesc Blogger, adăugarea codului este foarte simplă. Trebuie să alegeți Setări > Altele și ultimul câmp este cel dedicat adăugării codului de Google Analytics în varianta lui scurtă. Îl adăugați și salvați.

Adaugare Tracking Code Google Analytics Blogger
Adaugare Tracking Code Google Analytics Blogger

Pentru a verifica dacă ați instalat corect Tracking ID vă recomand un site gachecker.com în care trebuie să adăugați domeniul vostru, iar el va verifica paginile care au tracking id. Corect ar fi ca toate să aibă acest tracking id.


Cam acesta a fost tutorialul despre crearea unui cont Google Analytics și configurarea Tracking Id-ului pentru WordPress și Blogger. Dacă acest articol ți-a fost util, nu uita să dai un share. Dacă ai întâmpinat probleme în configurarea Google Analytics, lasă-mi un comentariu și îți voi oferi suportul necesar.

7 thoughts on “Cum instalezi Google Analytics?”

  1. la fix ai scris articolul :)) chiar mi-am propus sa ma documentez zilele astea despre Google Analytics 😀 o sa revin cand o sa imi fac contul… Am incercat acum, dar nu mi se incarca pagina de Sign up… ai idee care ar putea fi problema?

  2. Eu mi-am instalat GA acum vreo patru ani si nu mai tin minte cum deoarece nu am adresa de gmail, la mine a mers si cu yahoo. Sa nu ma intrebi cum, ca nu mai stiu :))

  3. De fiecare data cand accesez blogul tau, gasesc doar lucruri interesante. Articolul asta este chiar de mare ajutor. Ma bucur ca ai facut totul foarte amanuntit, acum sigur o sa ma descurc sa il instalez si eu.

  4. Secretele frumusetii

    Subiectele tale imi vin mai mereu in ajutor. Imi place mereu sa aflu ce ai mai postat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: