Web Analytics
Cum promovezi un spațiu de coworking? - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Cum promovezi un spațiu de coworking?

Articolul de astăzi o să răspundă la întrebarea pe care Alexandra Ungurean mi-a adresat-o în cadrul proiectului lansat în octombrie 2019, interviuri cu antreprenori, și anume „Cum promovezi un spațiu de coworking destinat industriilor creative în comunitatea din Iași?”.

Dacă nu aveam nișa „industrii creative” deja dată și întrebare ar fi fost „Cum promovezi un spațiu de coworking” primul sfat ar fi fost să se găsească un public țintă pentru acel spațiu.

În zona de industrii creative intră tot ce înseamnă advertising, arhitectură, arte, meșteșuguri, design, modă, film, video și fotogafie, muzică, arte vizuale, publishing, televiziune și chiar radio. Dat fiind că Alexandra U este un brand de design vestimentar, workspace-ul ei ai fi ideal pentru cei din zona design, modă și de ce nu, poate chiar și arhitectură.

Experiența îmi spune că oamenii de pe aceeași nișă lucrează mult mai bine împreună și în mare pare au același workflow. Când ne gândim la industrii creative, ne imaginăm deja oameni care desenează, care ascut de 5 ori pe minut un creion, mototolesc hârtii atunci când nu ajung la rezultatul dorit sau care au nevoie de o canapea cu vedere la un peisaj superb pentru a fi inspirați și pentru a își găsi calmul interior.

Vestea bună e că de la o zi la alta spațiile de coworking devin tot mai dorite și prezente și în România, inclusiv la Iași. Și din acest motiv e nevoie să găsești acel element care să-l diferențieze pe al tău de cele deja existente. Din punctul meu de vedere, înainte de a începe orice campanie de marketing, ai nevoie să știi clar 2 lucruri:

1. Nevoile pe care cei ce urmează să devină membrii le au;
2. Beneficiile pe care le oferă spațiul tău.

Cum conturezi beneficiile pentru un spațiu de coworking destinat industriilor creative?​

Pleci de la nevoile de bază al oricărui spațiu de coworking și urci spre cele nișate pe zona de industrii creative.

În primul rând, spațiul ar trebui să fie într-o zonă în care se ajunge ușor de oriunde și trebuie să aibă locuri de parcare. Apoi locația în sine o văd împărțită în diferite zone, pentru creație, pentru relaxare și de ce nu, chiar o cameră pentru conferințe, prezentări și întâlniri cu posibili clienți. Orice spațiu de coworking are nevoie de WiFi, de o zonă de cafea, ceai și mici ronțăieli și de o imprimantă.

De ce sunt importante toate aceste detalii? Pentru că ele vor fi promovate ca beneficii. Pe lângă aceste elemente de bază, urmează și cele customizate exact pe nevoile publicului țintă. Un parteneriat cu o firmă care să pună la dispoziție materialele folosite pe domeniul industriilor creative la un preț mai bun, pe care fiecare artist să își facă treabă, cu siguranță ar fi o atracție.

În acest spațiu de coworking mai văd necesare orice materiale ar putea uita acasă cel ce vrea să lucreze aici și ar avea nevoie de ele. Toate aceste mici servicii pot fi introduse într-un pachet lunar sau pot fi disponibile la un preț decent pentru închiriere/cumpărare chiar de acolo.

Pe lângă toate acestea, aș bifa și ideea de a aparține unei comunități, pentru că,  la final, fiecare spațiu de coworking își crează o comunitate și de ce nu, chiar posibilități de networking.

După ce fiecare beneficiu e trasat foarte clar, urmează partea de promovare a spațiului. Cum facem asta?

1. Construiești un brand pentru acest spațiu.
2. Alege să ai un site de calitate

Chiar dacă social media pare să fie în top, un site care să prezinte business-ul tău va fi mereu o alegere bună. În acest caz, pentru un spațiu de coworking, un site de prezentare în care să arăți prin fotografii sau chiar un video cum arată spațiul și ce beneficii oferă este ideal. Mai apoi, poți avea o pagină în care să prezinți pachetele pe care le oferi celor care își doresc să lucreze aici și chiar o pagină cu un feed din Instagram cu fotografiile celor care deja au ales spațiul de coworking.

Nu uita să adaugi locația ta și în Google Local Business pentru a avea și mai multă vizibilitate și de ce nu, chiar să investeți în promovare Ads.

3. Strategie Social Media

Un spațiu de coworking are nevoie de o pagină de Facebook și un cont de Instagram. Ce postezi acolo? Membrii care lucrează, beneficiile oferite, fotografii din diverse momente de lucru, sfaturi pe zona de industrii creative, modele de succes din acestă arie și orice ar putea ajuta și inspira pe cineva din această zonă

4. Evenimente cu personalități locale și parteneri în domeniu

Alege o personalitate locală din domeniul industriilor
creative și o transformi în mentor, iar o data pe lună poate oferi o seară de
mentorat sau de povestit din experiența sa în domeniul celor interesați. În
felul acesta, evenimentul cu acest mentor va fi promovat în online, oamenii vor
auzi de acest loc și vor veni prima dată la eveniment și mai apoi vor deveni
membrii ai spațiului de coworking.

Poți face evenimente la care să invite un partener din
domeniu iar acesta să-și expună produsele pe care le oferă și chiar să ofere
anumite discounturi membrilor.

5. Promovare gratuită a membrilor spațiului de coworking

Pe măsură ce numărul de persoane crește, oferă-le posibilitatea de a se promova pe pagina de Facebook și pe site-ul locației de coworking dacă dau acel banal check-in și scriu câteva rânduri despre cât de inspirați sunt când aleg să lucreze aici sau ce beneficii au comparativ cu alt spatiu de lucru. Întotdeauna vocea celor ce folosesc un serviciu va crea cel mai mare impact în comunitate.

6. Pachete speciale pentru membrii spațiului de coworking

Pachetele pot fi discounturi pentru cei care închiriază spațiul pe o perioadă mai lungă de timp, reduceri pentru cei care aduc noi membrii sau acces gratuit la sala de conferințe o data pe lună. Aceste pachete pot fi realizate în funcție de profilul membrilor și de nevoile lor, încât să-i fidelizeze și să-i motiveze să recomande locul și altor persoane.

7. Parteneriate cu alte business-uri locale

Orice spațiu de coworking are nevoie de cafea și ceva de ronțăit. Poți face un parteneriat cu o cafenea locală și o patiserie, iar aceștia să îți livreze și promoveze produsele zilnic în spațiul tău de coworking, iar tu poți folosi flyere pe care să le lași în cafenea sau în locațiile lor pentru a te face cunoscut.

8. Evenimente pentru copiii

În perioada Școala Altfel, spațiul tău de coworking poate deveni locul în care cei mici descoperă cum ar fi să intre în industria creativă. Cu siguranță acest timp de evenimente va avea un impact destul de mare inclusiv în social media dacă va fi promovat. Orice activitate pentru comunitate este cu impact și ajută la imaginea unui brand.

Din perspectiva mea, cam așa se poate promova un spațiu de coworking în orice industrie, nu doar cea a industriilor creative și evident în orice oraș. Important este să plecăm de la nevoile celor ce ar lucra într-un astfel de spațiu și să le transformăm în beneficii rapide și accesibile ca preț.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.