Cum sa crești traficul pe blog - bianca ionel blogger iasi romania

Cum să crești traficul pe blog în 3 pași?

Dacă ai căutat măcar o dată cum să crești traficul pe blog pe Google sigur nu ai știut la ce pagină să te oprești. Le-ai luat la rând, asta am făcut și eu, în căutarea acelei soluții minune care să-ți aducă 100.000 de unici pe zi. Hmm, ține blogul la atâtea vizite?

Acum m-am gândit să scriu și eu o poveste despre treaba asta cu traficul pe blog și mai ales despre cum să-l crești. Regulile sunt aceleași ca și la alți colegi ce au abordat subiectul, dar perspectiva e diferită.

Cum să crești traficul pe blog – regula 1

Scrie cât mai mult, cât mai des, de preferat zilnic, dar SCRIE!

Am picat și eu în vârtejul scrisului, m-am ținut o lună de planul editorial și am scris 40 de articole într-o lună. M-am stors de orice inspirație, mi-am epuizat toate ideile de articole de scris pe blog și a venit momentul în care m-am uitat și pe rezultate.

Am rămas dezamăgită total. Traficul nu a crescut prea mult, mai exact a crescut cu 2000 de vizite în luna respectivă. Din păcate, munca mea era aproape dublă comparativ cu alte luni. Atunci am înțeles că regula nu era completă!

Cum să crești traficul pe blog – regula completă și adaptată!

Scrie cât mai mult corelat cu ceea ce se citește cel mai mult pe blog, cu ceea ce îți arată statistice din Search Console și cu ceea ce vrea publicul tău.

Abordarea de a scrie mult e ok, dar problema e că nimeni nu-ți spune despre ce să scrii. Fiecare blog are specificul său. Nu poți să-i spui unui blog plin cu recenzii de cărți să scrie zilnic o recenzie. Fizic omul nu are timp să citească cărți și să scrie despre ele. Păi și atunci, cum își crește el traficul?

Statisticile sunt cele mai puțin luate în calcul de bloggeri. Nici mie nu-mi păsa de ele. Eu scriu din pasiune, scriu despre ce-mi place și mă aștept ca lumea să citească asta. Greșit!

Poate la început blogul e pentru tine, pentru sufletul tău, dar în momentul în care vizitele cresc, e normal să-ți pese și de ce vrea cititorul.

Vrei un caz concret? Aveam multe vizite și încă am pe șampon uscat și doar 2 articole despre acestea. Ce am făcut? Am început să scriu despre toate șampoanele uscate pe care le testez. Dacă cititorul e în căutarea unui șampon uscat, atunci să-i ofer o gamă cât mai mare pentru a avea de unde alege.

Rezultatul? Articolul de pe locul 1 la vizite pe 2017 este cel despre șamponul uscat Elseve.

Cum creștem traficul pe blog – regula 2

Alege titluri cu impact!

Asta funcționează mereu. Toți dăm click pe 8 cărți de dezvoltare personală, 10 filme de văzut, 10 reguli să nu te îngrași de sărbători etc.

Și vin acele luni sau zile fericite în care vizitele par să țină cu targetul nostru. Din păcate, dacă aruncăm o privire și în Analytics observăm că bounce rate-ul e destul de mare și acela. Ce înseamnă asta?

Ajungem la 100 000 de vizite pe lună, dar ce facem cu bounce rate-ul?

Conținutul nostru e varză. Calitativ vorbind avem de muncă, iar sutele alea de vizite sunt fix zero când cititorul stă 10 secunde pe blog și pleacă.

Povestea cu titlurile de impact, eventual de ziar de scandal aduce trafic, dar nu acel trafic de calitate. Și atunci vine întrebarea mea, ce îți dorești? 100 000 de vizite pe lună cu bounce rate de 90% sau 50 000 cu bounce rate de 45%?

Cum să crești traficul pe blog – regula 3

Cu interviuri și guest post-uri!

Am încercat și povestea asta și nu prea a funcționat la mine. Am făcut un interviu cu cel care a inițiat proiectul „Susțin cititul” și vizitele strict pe interviu au fost mici spre deloc. Apoi am avut ocazia să îi iau un interviu Alexandrei Ușurelu. Rezultatul? Tot pe acolo! Trist și nesemnificativ.

Și vine întrebarea?! Cu cine să faci interviul? Dacă partea de cultură nu prinde, dacă un artist român consacrat nu prinde, atunci cine prinde?

Să-l caut pe Botezatu, pe Florin Salam sau pe Floricica Dansatoarea? Nu! Înainte de toate, blogul e construit pe o serie de valori și aleg să nu îmi cobor standardele pentru trafic.

Să vă mai povestesc și alte reguli de acest gen? Aș spune că le găsiți și pe la ații sigur!

***

Nu îmi doresc să fiu răutăcioasă și nu vreau să demontez ceva ce pare să funcționeze la mulți. Apreciez munca fiecăruia, dar dincolo de laudele cu 100 000 de vizite pe zi ar trebui să fie și un print screen cu bounce rate-ul din Analytics și cu cele mai vizualizate articole.

Cum să crești traficul pe blog calitativ și nu doar cantitativ?

Cam asta e întrebarea ce mă macină pe mine cu adevărat. Nu vreau să scriu articole despre sex și droguri pentru a face trafic. Nu vreau să-mi cresc blogul pe scandaluri din presă și nici nu vreau să-l transform în ziar. Din aceste motive și multe altele cred că oricine poate să își crească traficul pe site dacă e atent la date. Care date?

1. Vârsta cititorilor – dacă noi scriem filosofii pe blog, iar cititorii au între 15 și 18 ani, clar trebuie să ne alegem alte subiecte sau să distribuim articolele în locurile unde am găsi oameni interesați de ceea ce scriem noi.

2. Pasiunile cititorilor – dacă avem un public pasionat de cărți de dezvoltare personală, hai să le oferim acele cărți despre care vor să citească. Dacă 80% din publicul nostru are tenul uscat, hai să nu le mai oferim creme pentru ten gras.

3. Ce caută cititorii pe blog? Toți avem acces la informația asta, dar câți o și luăm în calcul în momentul în care alegem să scriem un articol? Articolele trebuie să ofere o soluție pentru cititori și să răspundă întrebărilor lor.

4. Top cele mai citite articole – asta ar trebui să ne fie punctul de plecare. Acel top și felul în care variază ne va arăta în permanență dacă munca pe care o depunem pe blog este una bună sau nu.

Chiar ne dorim atât de mult să creștem traficul pe blog?

Ultimul sfat nu e legat de date, cifre și nici statistici. E legat de umanitatea noastră pe blog. Oamenii au nevoie să te cunoască așa cum ești, cu bune, cu rele, cu frustrări și bucurii. Să fii uman e mai important decât orice articol ce ți-ar aduce 1000 de vizite în 5 minute. Să oferi, fără să ceri e o demonstrație de umanitate.

Nu suport blogurile care îți cer să te abonezi pentru a primi un pdf cu 3 pagini în care nu găsești nimic aplicabil. De ce să cerem ceva? Pentru că așa spun site-urile mari? Pentru că povestea asta cu oferitul te ajută să-ți crești numărul de abonați? Așa și? La final sunt doar cifre.

Ar fi mai sănătos să ne dorim să creștem impactul articolelor noastre în rândul cititorilor. Să îi motivăm să citească, să se plimbe, să fie mai organizați și să se bucure mai mult de viață. Tu ce spui?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

16 thoughts on “Cum să crești traficul pe blog în 3 pași?”

 1. De cele mai multe ori am scris de drag si din interes fata de subiect si față de cititor. Am aplicat și eu regulile dezvoltate de tine. Uneori țin, alteori nu mai țin. Cititorul e tare pretențios și uneori ai vizite la un articol la care nu te aștepți. Blogul este mereu o surpriză pentru mine!

 2. Dupa ce am citit articolul tau am descoperit si eu ce face google search console 🙂 si am vazut ca pe un anume subiect pe care l-am abordat doar de 2 ori e solicitare mare 🙂 Deci, sa continui sa sriu despre el 😉

 3. Sunt de acord cu tine. E mult mai important sa scriem despre ceea ce ne pasioneaza si sa fim autentice, am vazut bloggerite care astfel si-au fidelizat cititorii. Cat despre mine, mereu o sa scriu ce vreau, pentru ca eu consider ca blogul trebuie sa ma reprezinte.

 4. Hm..mda, e complicata treaba asta cu traficul si depinde din perspectiva cui o privesti. Fiecare urmareste ceva anume in online asa ca fiecare decide cum e mai potrivit pentru el.

 5. E greu de gasit o solutie care sa se potriveasca tuturor, eu mi-am gasit varianta, scriu cand am chef, despre ce cred eu, cum cred eu. Concluzia se vede in vizite, dar am incercat diverse retete si n-au functionat cum am vrut, adica am facut trafic pe articole de 200 de cuvinte cu care nu ma mandresc, iar eu vreau sa transmit valoare, nu platitudini. Ideea mea este sa ma adresez unui public cult care sa fie interesat de arta, cultura, educatie, muzica. Problema este ca fix acestea nu se cauta, dar am sperante.

 6. Barascu Violeta Ramona

  Eu cred ca doar prin titluri foarte atractive reușim sa atragem vizite. Încă nu am studiat in aprofunzime subiectul.

 7. Albu Steluta Georgiana

  Sunt subiecte care sunt mereu in atentia publicului, depinde si carui public te adresezi. Ai punctat foarte bine !

 8. Baza cred ca ramane sa livrezi constant continut de calitate. Ca nu e usor…asta e clar (:-)))
  Dar dincolo de greu/usor un blog e important sa-ti aduca bucurie. Bucuria impartasirii unor chestiuni dragi tie. Iar asta e ROI-ul cel mai mare.

 9. Foarte bine zis, majoritatea site-urilor care vin cu solutii miraculoase de crestere a traficului sunt niste tampenii absolute preluate la randul lor de pe alte site-uri straine. Cine are un blog de calitate va genera intotdeauna trafic , cine scrie mult si prost si cu titluri de scandal nu va avea niciodata succes pe termen lung.

Lasă un răspuns