Web Analytics
Cum să scrii corect pe blog? - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Cum să scrii corect pe blog?

Pe 2 februarie 2017 am participat la un workshop dedicat bloggerilor ieșeni despre „Cum să scrii corect pe blog” ținut de un coleg de blogosferă, Dragoș Bârgăoanu. Blogger din septembrie 2006, chiar dacă nu scrie constant pe blog, când o face chiar spune ceva. Dragoș este pasionat de sport și muzică. Pe lângă acestea, el este un mare susținător al limbii române.

El este omul care m-a făcut să realizez cât de greșit am scris, în online, din 2012 până prin 2016 toamna. Știam că va urma un workshop ținut de el și mi-am făcut lecțiile din momentul în care am aflat de el. Cel puțin așa am crezut, până pe 2 februarie 2017. E foarte ciudat momentul în care conștientizezi că nu mai știi nimic din lecțiile de limba română din liceu sau generală. Nici măcar câte conjugări are verbul.

Cum să scrii corect pe blog?
[wp-svg-icons icon=”arrow-right” wrap=”i”] Am aflat de existența unui site care susține scrierea cu diacritice – www.adoptăunș.ro. Mereu am susținut faptul că trebuie să folosim diacriticele pentru a transmite corect mesajul dorit. Diacriticele contează și fac diferența. Dragoș a întârit acestă idee și în cadrul workshop-ului.

[wp-svg-icons icon=”arrow-right” wrap=”i”] Mi-am reamintit că verbele la conjugarea a II-a se termină în -ea și cele la conjugarea a III-a se termină în -e.

[wp-svg-icons icon=”arrow-right” wrap=”i”] Mi-am clarificat și situațiile în care scriu „nicio” sau „nici o”. E o regulă apărută prin 2005, pe care nu am înțeles-o. Am evitat pe cât am putut situațiile în care ar fi fost nevoie să folosesc „nicio” legat, pentru a nu greși. Evident, nu pot face acest tot lucru toată viața.

[wp-svg-icons icon=”arrow-right” wrap=”i”] Am conștientizat că engleza ne-a făcut să folosim cuvinte în limba română cu un sens greșit. Acestea ar fi „patetic”, „focus”, „face diferența” etc.

[wp-svg-icons icon=”arrow-right” wrap=”i”] Acordul între părțile de vorbire a fost din nou o lecție binevenită și o alegere inspirată din partea lui Dragos.

[wp-svg-icons icon=”arrow-right” wrap=”i”] Tot la workshop am aflat că nu sunt blogger, ci bloggeriță. Există destul de multe profesii care au și varianta feminină și ar trebui să le și folosim.

Dragoș a venit cu exemple din articolele noastre, ne-a arătat unde am greșit și ne-a explicat varianta corectă. Acest lucru a fost foarte inspirat și benefic pentru toți cei prezenți. A fost o seară relaxantă și totuși foarte necesară oricărui blogger care vrea să scrie corect. Am primit sfaturi legate de alegerea unui titlu atractiv, dar și legate de lungimea unui articol. Mulțumim, Dragoș, pentru toată răbdarea și dedicarea!

***

Consider că toți trebuie să scriem corect în limba română și ar trebui să acordăm un interes ridicat corectării articolelor noastre. Nu vom reuși mereu să avem articole lipsite de greșeli, dar cred că cele legate de gramatică pot fi evitate. Cât de importantă este limba română pentru tine?

6 thoughts on “Cum să scrii corect pe blog?”

  1. Partea cu diacritice mi se pare esentiala, pana la urma suntem romani, si nu imi place sa citesc articole fara diacritice, mi se par lipsite de esenta.

  2. Mereu am scris articolele cu diacritice, deși uneori mi se pare ciudat, având în vedere că în bloggosfera românească este o raritate să găsești diacritice. Cel mai mult m-a motivat să scriu corest și cu diacritice perioada în care am fost PR la o organizație. Ne-am impus să folosim întotdeauna diacritice, atât în articole, comunicate de presă sau comentarii de pe rețelele de socializare. Acum îmi vine foarte ușor să scriu așa. Și apreciez când văd un om care scrie corect și cu diacritice.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: