Cum sa-ti reinventezi viata

Cum să-ți reinventezi viața | recenzie carte

Cum să-ți reinventezi viața este o carte pe care mi-am dorit-o în bibliotecă după ce am citit varianta ei în engleză, în format online la recomandarea lui Ștefan Alexandrescu, deținătorul blogului Discerne și prieten de peste un deceniu.

Cartea este scrisă pentru a veni în ajutorul psihoterapeuților ce aplică terapia centrată pe scheme cognitive. Jeffrey E. Young unul din autorii cărții este fondator al psihoterapiei centrate pe scheme cognitive.

Cum să-ți reinventezi viața | recenzie carte

Cartea este structurată pe 17 capitole, primele 5 fiind cele care fac o introducere în terapia centrată pe scheme cognitive și explică cititorului ce sunt capcanele mentale, cum apar și cum le putem schimba pentru a ne reinventa viața.

Pentru cei care se întreabă de ce am avea nevoie să ne reinventăm viața, am să vă spun că într-o oarecare măsură toți avem o schemă activă sau mai multe, de multe ori neconștientizată, ce ne sabotează viața fără măcar să ne dăm seama.

Am să vă povestesc un pic despre fiecare capitol ce tratează schemele ce ne pot sabota viața pentru a înțelege mai multe.

„Te rog, nu mă părăsi!” Capcana Abandonului

Așa cum îi spune și titlul această capcană ne face mereu ne să fie frică de faptul că vom rămâne singuri sau cei dragi ne vor abandona, fie când vor muri, fie ne vor părăsi pentru alte persoane.

„Nu pot să am încredere în tine”. Capcana Neîncrederii şi Abuzului

În această capcană sunt prinse acele persoane ce au convingerea că vor fi înșelate sau că cei din jur fac abuz de ei, îi mint, îi umilesc și tot așa. Deși cei din jur nu fac acest lucru, ei îl văd ca un rău intenționat.

„Nu voi primi niciodată dragostea de care am nevoie”. Capcana Deprivării Emoţionale

De capcana deprivării emoționale cred că suferim toți într-o oarecare măsură atunci când avem impresia că cei din jur nu ne oferă dragostea necesară.

„Nu‑mi găsesc locul nicăieri”. Capcana Izolării Sociale

Știi sentimentul acela că nu aparții acestei lumi, că nimic din ce ai face nu te poate face să simți că aparții unui grup? Ei bine, aceasta este capcana izolării sociale.

„Nu mă descurc de unul singur”. Capcana Dependenţei

Cei care consideră că nu pot face nimic bun fără a primi sprijin de la cei din jur și cei care se simt în permanență neajutorați sunt cei prinși în capcana dependenței.

„O să se întâmple o nenorocire”. Capcana Vulnerabilităţii

O frică exagerată de catastrofe, de posibile boli sau incapacități emoționale au cei ce sunt prinși în capcana vulnerabilității.

„Nu sunt bun de nimic”. Capcana Deficienţei

Capcana deficienței se manifestă prin sentimentul unui om că ar fi lipsit de valoare, inferior, neiubit și incapabil să se descurce în viață.

„Mă simt ca un ratat”. Capcana Eşecului

Frica exagerată de esec ascunde această capcană în care omul are convingerea că orice ar face va greși și erorile sale îi vor scadea statusul social sau imaginea lui în ochii celor din jur.

„Mereu fac doar ce vrei tu!” Capcana Subjugării

Capcana subjugării ascunde un om ce alege să-și ascundă propriile emoții sau nevoie pentru a face pe plac altora și pentru a evita furia sau abandonul celor din jur.

„Niciodată nu e suficient de bine”. Capcana Standardelor Nerealiste

În capcana standardelor nerealiste cred că ajungem toți uneori, atunci când ne criticăm indiferent de performanțe și ne setăm o serie de obiective prea ridicate ce duc la o nemulțumire constantă față de propria persoană.

„Pot să obţin tot ce‑mi doresc”. Capcana Revendicării de Drepturi Personale

Capcana revendicării drepturilor personale presupune credința noastră că am fi superiori altor oameni și cerem ca aceștia să ne trateze și să ne ofere privilegii și se manifestă ca o stare exagerată de superioritate ce are ca scop obținerea de control și putere.

De ce ar trebui să citești Cum să-ți reinventezi viața

Acum, că ne-am lămurit un pic în legătură cu ce presupune fiecare capcană, am să vă spun că în carte sunt teste, la fiecare început de capitol. În funcție de ce răspundem la acele teste putem să identificăm dacă avem sau nu o schemă activă.

După cum știți, aleg mereu cărți aplicabile în viața noastră și cărți ce ne ajută să ne cunoaștem mai bine.

Îți recomand să citești!
  • Posts not found

Cum să-ți reinventezi viața nu este o carte de citit în vacanță sau pe fugă, doar pentru a fi citită. Este o carte ce are nevoie de atenția ta, de un creion și hârtie, de momente de conștientizare și pauze.

Nu poți sări dintr-un capitol în altul, ci ai nevoie de timp să înțelegi exemplele oferite și să le conectezi cu momente de viața ta.
Cartea m-a făcut să fiu mai atentă la mine, la reacțiile pe care le am în anumite situații și la ce aș putea schimba.

Dacă simți că anumite aspecte te depășesc și nu reușești să le dai de căpat, ai nevoie de ajutorul unui psihoterapeut și nu îți fie frică să îl ceri.

Schimbarea noastră și acceptarea presupune multă muncă. O astfel de carte poate fi pasul spre reinventarea sau regăsirea noastră. Cartea Cum să-ți reinventezi viața o găsiți pe Libris.ro și nu pot decât să vă invit să vă lăsați transformați dacă simțiți că aveți nevoie de asta.


Tu crezi că ai nevoie să-ți reinventezi viața?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

11 thoughts on “Cum să-ți reinventezi viața | recenzie carte”

  1. Mie imi plac mult cartile de dezvoltare personala si iti multumesc pentru recomandare. Iti recomand si eu o carte foarte buna: Nimic nu se schimba pana cand tu nu te schimbi.

  2. Cu siguranta este o carte interesanta dar consider ca este nevoie de un grad ridicat de inteligenta si multa meditatie pentru a putea pune si in practica solutiile. Altfel, amane pura teorie.

  3. Este foarte important sa invatam cum sa evitam aceste capcane! De multe ori nu stim sa ne gestionam emotiile sau gandurile si putem claca. In ultima vreme am inceput sa citesc tot mai multe carti de acest gen, simt ca aceasta lectura are un rol purificator. Nu stiam de aceasta carte, insa o voi cauta 🙂

  4. Chiar ma gandeam ca as schimba ceva la mine. Nu stiu ce. Unele puncte negative le pun pe seama ambitiei mele prostesti sau a zodiei. Cred ca ar trebui sa lucrez putin cu mintea mea

Lasă un răspuns