Cumpără sustenabil și REDU

În România, 2 oameni din 10 cheltuie 200 lei lunar pe haine și papuci. Inevitabil, se naște o întrebare: „Chiar avem nevoie de acele haine?”. Secolul vitezei transformă totul, inclusiv lumea modei, inclusiv modul nostru de a cumpăra. Oferta este mare și se schimbă de la o săptămână la alta. Rămâi în urmă, ai nevoie de tot ce e nou pentru a nu te transforma într-un „demodat”. Totul e doar o impresie. Uităm de calitate și alegem cantitatea.

Suntem prinși în vârtejul fast-fashion și fără să conștientizăm devenim dependenți de haine noi. Înainte de 2014 existau două sezone: primăvară-vară și toamnă-iarnă. În prezent avem 52 de micro-sezoane, motiv pentru care am ajuns să cumpărăm de 5 ori mai mult decât o făceau părinții noștri. Viteza cu care sunt făcute hainele ar trebui să ne ridice semne de întrebare privind calitatea lor. Pentru confecționarea unui tricou, pe care îl purtăm în medie 3 ani și nu plătim mai mult de 50 lei, se consumă 2500 litri de apă, 0,5 kg de dioxid de carbon și 1,5 kW energie electrică. Acum imaginați-vă cât se consumă pentru toate colecțiile lansate de la o săptămână la alta. Enorm!

Până săptămâna trecută, mă număram și eu printre acele persoane oarecum frustrate și incapabile să țină pasul cu moda. Cel puțin o dată pe lună ajungeam prin mall și vizitam magazinele în speranța că îmi voi găsi un tricou. Haine sunt, dar materialele din care sunt confecționate acestea lasă mereu de dorit. Dacă mama nu ar fi lucrat în domeniu și nu mi-ar fi arătat de când eram mică diferențele între un material bun și unul mai puțin bun, în prezent aș fi fost una din acele 2 persoane care cheltuie 200 lei lunar pe haine. După o vizită la Redu Iași, frustrarea mea a dispărut complet și am să vă spun și de ce.

Redu sunt pionerii în tot ceea ce înseamnă slow fashion în Iași. Ei aleg să colecteze hainele vechi și să le prelungească viața prin recondiționare sau prin crearea de noi produse din materialele ce în mod normal ar deveni deșeuri.

Am petrecut câteva ore în compania celor care au pus bazele acestui proiect, și într-un mod foarte plăcut, mi-am amintit de clipele în care mama mă lua cu ea la serviciu printre mașinile de tricotat și cusut. Întâlnirea cu cei de la REDU nu s-a limitat la simple discuții. Am fost duși în atelierul de creație, printre mașini de cusut, masa de calcat și mașina de brodat. O parte din bloggerii Kooperativa 2.0 au ales să își coase chiar ei semnele de carte primite cadou la final și să se bucure de euforia de moment a unui lucru făcut cu mâna ta.

semne de carte redu kooperativa 2.0 bianca ionel

Echipa Redu este una tânără și pasionată, alcătuită din profesioniști atât cu studii superioare în design vestimentar, cât și în marketing sau economie.

Am avut ocazia să vizităm și magazinul lor fizic, unde am găsit haine recondiționate, produse unicat și trei colecții realizate în colaborare cu Lisbeth Løvbak Berg, un designer norvegian și partenerul principal al acestui proiect. Pe lângă magazinul fizic, exsistă și unul virtual pe care îl găsiți aici.

atelier redu

A fost o experiență unică și educativă ce s-a transformat treptat într-un exercițiu de conștientizare.

Dacă ar fi să vă povestesc momentul care a avut cel mai mare impact asupra mea, ar fi acela în care am fost puși să identificăm țările în care au fost produsele hainele ce le purtăm. Nu am putut face acest lucru, pentru că am obiceiul de îmi tăia etichetele, dar au predominat țări precum India și China. Acela a fost momentul în care am conștientizat că majoritatea hainelor noastre provin din țări unde mâna de lucru este foarte ieftină și toate cele 52 de micro-sezoane sunt posibile datorită unor oameni care muncesc fără a primi nici măcar minimul pentru un trai decent, iar noi încurajăm acest lucru prin modul nostru de a cumpăra.

fast fashion bianca ionel

În seara aceea m-am oprit în fața dulapului luând fiecare haină și verificând dacă mi-a scăpat vreo etichetă netăiată. La final am fost dezamăgită de mine și de alegerile mele. Am și eu haine din China, Turcia, India, toți avem. Singura bulină albă ar putea fi materialul din care sunt confecționate, măcar acolo am ales conștient.

La finalul unei astfel de zile, inevitabil te întrebi ce poți face să schimbi ceva. Orice învăț are și dezvăț și schimbarea trebuie să vină de la noi și trebuie să învățăm să ne autoeducăm. Așa cum citim etichetele produselor alimentare, e timpul să învățăm să citim și etichetele hainelor care le achiziționăm. Putem cumpăra mai puțin, iar când o facem ar fi indicat să alegem designeri români sau o altă soluție ar fi să ne recondiționăm sau retușăm hainele vechi chiar la REDU.

La final te invit să urmărești un video, și de fiecare dată când intenționezi să cumperi ceva nou, în materie de haine gândește-te dacă ai cu adevărat nevoie sau ești doar luat de val.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns