Curajul de a fi vulnerabil - brene brown - recenzie carte

Curajul de a fi vulnerabil | Brene Brown | recenzie carte

Va trebui să gândești mai puțin și să simți mai mult” – așa aș sintetiza într-o frază tot din cartea despre care am să vă povestesc astăzi – Curajul de a fi vulnerabil de Brene Brown. Este a doua carte scrisă de Brene Brown pe care am ales să o citesc din colecția celor de la Libris și cu singuranță nu va fi nici ultima.

După „Darurile imperfecțiunii” nu puteam să nu ajung și la Curajul de a fi vulnerabil. În general cărțile pe care le citesc le aleg fără un motiv anume sau cum îmi place să spun, mă aleg ele pe mine. Mai apoi pur și simplu mă îndrăgostesc de scriitor și citesc tot ce a scris până la acel moment.

Dacă ar arunca cineva o privire în biblioteca mea nu i-ar trebui prea mult timp să îmi descopere preferații. Și totuși, astăzi am să împărtășesc o parte din gândurile ce consider că v-ar motiva să citiți cartea scrisă de Brene Brown.

Curajul de a fi vulnerabil de Brene Brown

Am să încep prin a vă spune că mi-a plăcut foarte mult faptul că întreaga carte este o poveste a autoarei, cu momente bune și mai puțin bune din viața ei, cu acele „aha-uri” sau revelații cum îmi place mie să le spun. Stilul său foarte prietenos, deschiderea pe care o are față de cititor și modul în care alege să povestească despre propriile vunerabilități îi oferă o veridicitate pe care rar o găsești în astfel de cărți cu direcții psihologice.

Deși are foarte multe studii și cercetări presărate printre rândurile ce îți lasă impresia că stai de vorbă cu o prietenă la o cafea, Curajul de a fi vulnerabil este o carte ușoară de citit, dar care cere și practică după. Nu e suficient să o citești, să rezonezi pe moment cu pasajele pe care le găsești prin ea și apoi să o pui în bibliotecă.

Cumva îmi recunoașteți tiparul de cărți pe care le recomand, pentru că mai de fiecare dată vă spun că sunt cărți de ținut pe noptieră și recitit. Ei bine, și de data aceasta recomandarea mea este tot aceasta: o citiți, vă bucurați de ea, dar o țineți aproape. 🙂

Curajul de a fi vulnerabil în 7 capitole

Sunt oare suficiente 7 capitole pentru a prinde curaj? Hai să aflăm împreună!

Așa cum vă spuneam și mai sus, cartea e ca o poveste. Primul capitol, „Nemulțumirea”, este de fapt o introducere în sursa fricii noastre de a fi vulnerabili. Acest capitol poartă și titlul de „O analiză a culturii lui niciodată nu-i destul” și pentru cei care zâmbesc acum, am să vă spun că inevitabil cultura în care trăim e un factor important ce hrănește nemulțumirea din noi. Cum și mai ales de ce lăsam acest lucru să se întâmple, aflați în carte.

Capitolul al doilea, „Demascarea miturilor vulnerabilității” bifează patru mituri despre vulnerabilitate și le explică încât să le conștientizăm, să le înțelegem și mai apoi să ne despărțim de ele. Care sunt miturile vulnerabilității?

  1. Vulnerabilitatea înseamnă slăbiciune
  2. Nu stă în firea mea să fiu vulnerabil
  3. Să fii vulnerabil înseamnă să renunți la intimitate
  4. Cel mai important este să te descurci de unul singur

După demascarea miturilor, urmează acceptarea vulnerabilității. Pentru a face asta e nevoie să trecem și prin capitolul al treilea, „Ce este rușinea și cum lupți împotriva ei”. Am să vă spun doar că vulnerabilitatea și rușinea sunt strâns legate între ele. Nu întâmplător acest capitol este destul de lung, dar plin de învățături și sfaturi.

Captitolul al IV-lea ne duce în copilăria noastră când am descoperit „Armura împotriva vulnerabilității” și ne-am simțit atât de bine cu ea, încât o purtăm și astăzi. Previzibil sau nu, ca în toate cărțile de psihologie, multe probleme ale adultului de astăzi sunt dezvoltate în copilărie.

Armura vulnerabilitatii in copilarie - Curajul de a fi vulnerabil
Armura vulnerabilitatii in copilarie – Curajul de a fi vulnerabil

După acest capitol, din nou destul de lung, urmează două capitole ce ne oferă sfaturile și direcțiile de care avem nevoie pentru a ne asuma vulnerabilitatea, pentru a o înțelege și pentru a o lăsa să facă parte din noi.

Parenting-ul, element al vieții trăite din plin: să îndrăznim să fim așa cum am vrea să fie copiii noștri

Ultimul capitol din carte este o lecție de parenting. Știu, în ultima perioadă e plin de parenting și toată lumea îți oferă sfaturi pe a îți crește copilul. Nu voi începe și eu cu astfel de sfaturi, dar am să vă spun că acest capitol e felul autoarei de a se asigura că măcar cei care îi citesc cartea vor fi atenți să nu își mai crească copiii în spiritul lui „nu-i de ajuns”.

Undeva e nevoie să se oprească deceniile de comparații cu alții. Deceniile în care lacrimile nu erau bune și zâmbetul te făcea să pari neserios. Nu am să-mi dau cu părerea pe acest subiect, deși vă spun că nefiind mamă am rezonat cu întreg capitolul. Am să vă invit să-l citiți și deveniți ceea ce vă doriți, fără să vă fie frică.

În încheiere recomand cu mare drag cartea tuturor celor care vor să se elibereze, să se regăsească, să se relaxeze și chiar să zâmbească mai mult. E o lectură ușoară, dar necesară să-i spunem. Vă pot garanta că prinsă în mână o să o lăsați cu greu jos. Dacă nu are cine să vă întrerupă, o să o lasați din mână când ajungeți la final. Cu asta cred că am spus tot!

Aștept cu drag părerile voastre în comentarii, dar și alte recomandări de astfel de cărți. Keep in touch!


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns