Web Analytics
Dark website design - perspective, sfaturi, experiența personală
Dark website design - perspective, sfaturi, experiența personală

Dark website design – perspective, sfaturi, experiența personală

Conceptul de dark website design a apărut în trenduri prin 2019 și încă de atunci este un subiect foarte controversat. Dacă în 2019, un design al site-ului preponderent pe un fundal negru părea să fie ceva ieșit din comun, în prezent tot mai mulți designeri web fluctuează între dark și light mode.

În acest articol, mi-am propus să abordez strict conceptul de dark design, să evidențiez avantajele unui astfel de design, 5 sfaturi pentru cei care își doresc un site cu un design întunecat și experiența personală.

Dark website design

Aspectul închis a unui site, transmite utilizatorului ideea de eleganță și profesionalism sau sobrietate și seriozitate. Evident, aceste emoții pot fi transmise și prin intermediul unui site cu un background deschis, nu-i așa?

Negru oferă un aspect sofisticat spre clasic, din punctul meu de vedere. Site-urile preponderent negre pot descrie senzația de eleganță, maturitate și lux.

Teoria culorilor spune că negrul este asociat cu puterea și formalitatea, precum și cu stările menționate mai sus. Pe lângă acestea, negru poate fi asociat și cu răul, moartea și misterul. Un designer bun poate combina acele aspecte pozitive și negative pentru a crea efectul dorit.

Din punct de vedere vizual, tot mai multe aplicații și jocuri au implementat versiunea „dark mode” pentru a proteja ochiul vizitatorului, demonstrat fiind faptul că un astfel de design te scapă de posibile migrene. De asemenea, modul dark salvează și consumul de baterie a dispozitivului folosit în accesarea acestora.

Chiar dacă, aparent are foarte multe avantaje, design-ul de tip dark mode nu este potrivit pentru orice tip de site sau brand. Este necesar să luăm în calcul acest aspect, chiar dacă putem avea o afinitate pentru acest tip de design, cum este în cazul meu. 🙂

5 sfaturi dacă alegi dark website design

1. Dark website design nu este recomandat pentru bloguri

Dacă ai un site cu mult text, evită varianta de dark mode, deoarece citim mai greu un text alb pe un fundal negru, decât invers. Studiile arată că designul întunecat poate funcționa pe pagini cu mult text, dacă e vorba de varianta desktop, însă este foarte greu de citit, în special pe ecranele mobile sau mai mici. Așadar, nu este recomandat pentru bloguri.

2. Dimensiunea fontului să fie de minim 18px

Dacă alegem un background negru pentru site, imensiunea fontului se recomandă să fie mai mare, decât în mod normal (14px) pentru ca textul să fie lizibil. O dimensiune de 18px a fontului sau chiar un pic mai mare, poate fi cea recomandată în astfel de situații.

3. Alege fontul potrivit!

După dimnesiunea fontului, un rol important îl joacă și tipul acestuia, la care se adaugă și culoarea. Un fundal negru cere un font ușor de citit, într-o culoare care să nu obosească ochii. De asemenea, recomandat este să fie un singur font, maxim două, tot pentru a nu obosi ochiul cititorului.

4. Verifică dacă stilul dark mode se potrivește pentru brandul tău

Brandurile premium sunt cele ale căror site-uri arată foarte bine în stilul dark mode. De asemenea, site-urile din domeniul auto, cele dedicate produselor și serviciilor de ultimă generație și nu în ultimul rând, cele ale creatorilor de conținut (muzicieni, pictori, fotografi, designeri) pot fi realizate într-un astfel de design. Tot pe această listă, intră și cele ale programatorilor, dezvoltatorilor de site-uri web și alte materiale grafice, cum este și cazul meu. Un pic mai jos, voi povesti și despre experiența personală cu un dark mode design. Un exemplu de temă, într-un design dark, care mi-a plăcut foarte mult, este UNO, pe care o poți vedea aici.

5. Alege imagini impecabile ca rezoluție și claritate

Pe un fundal negru, imaginile au nevoie să fie de o calitate foarte bună. Un design închis, pune și mai mult în valoare conținutul de tip imagine/video și din acest motiv, acesta are nevoie să fie la o rezoluție cât mai bună, care în același timp să nu afecteze timpul de încărcare a site-ului. Și ca să ai un exemplu clar de cum să fie aceste imagini, site-ul celor de la Lamborghini este un exemplu de așa da!

Dark website design – experiența personală

Dat fiind faptul că am o afinitate pentru tot ceea ce înseamnă alb-negru, mi-am dorit foarte mult să văd cum site-ul meu s-ar adapta unui concept dark. Știam că ar fi o schimbare destul de radicală, însă am ales să fac un test, timp de aproape 1 lună. În această perioadă de timp am urmărit 3 indicatori calitativi prin care am putut ajunge la o concluzie privind aspectul dark al site-ului meu, dacă este sau nu pe placul celor ce îl accesează.

După acest experiment, am ales să păstrez doar anumite secțiuni din site pe un fundal negru. Pentru cele cu mult text și informații, am ales înapoi fundalul alb, pentru a fi totul mult mai lizibil.

Chiar dacă trecerea a fost destul de radicală de la un fundal alb la unul negru, cei care interacționează cu mine pe Facebook și Instagram nu au simțit această schimbare ca fiind una radicală, dat fiind faptul că în general, în materialele grafice pe care le utilizez, aleg un design pe backgrounduri închise. În schimb, minusul la această schimbare, strict pe site, a fost legat de faptul că textul devenea dificil de citit. Am ținut să menționez acest aspect, pentru că brandul și felul în care acesta este perceput și poziționat cântărește foarte mult când vine vorba de schimbări de acest tip.


Tu ce părerea ai despre site-urile realizate într-un stil dark mode? Lasă-mi într-un comentariu părerea ta!

Keep in touch,

Bianca Ionel – The Digital Fairy

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.