Sfaturi pentru un blogger începător blogger începator sfaturi pentru bloggeri bianca ionel blog

De ce să îți actualizezi articolele pe blog?

Când îți faci blog nu conștientizezi că în timp vei fi nevoit să revii asupra articolelor și să le actualizezi. Ai impresia că articolul scris de tine este perfect și nu va fi nevoie să îi faci nici o modificare. În timp, după cel puțin un an, lucrurile se schimbă. Dacă îți recitești primul articol de pe blog după 1 an ai să râzi și ai să realizezi că are nevoie de modificări. Dacă o vei face după 3 ani, s-ar putea să îți dorești să îl ștergi complet, dar nu vei face acest lucru și vei mai actualiza câte ceva prin el. Cel puțin, eu asta pățesc. 🙂

De ce să îți actualizezi articolele pe blog?

Cu siguranță te întrebi de ce e nevoie să îți actualizezi articolele pe blog și cei ai putea schimba la ele. M-am gândit să îți ofer câteva motive pentru a face actualizările în rândurile de mai jos. Știu că nu este o activitate prea plăcută. În momentul în care îi vei conștientiza importanța și vei vedea rezultate, atitudinea ta va fi diferită. Eu am început să actualizez în medie 2 articole pe zi.

Pentru a corecta greșeli gramaticale sau de scriere

Toți greșim și e bine să ne corectăm greșelile, oricât de mici și de neînsemnate ar fi acestea. Dacă acum blogul tău are succes, articolele tale noi sunt foarte citite, gândește-te cum ar fi ca un cititor de al tău să îți citească un articol vechi și plin de greșeli. Ce părere și-ar face despre tine?

Pentru a face editări în formatarea textului

În trecut, obișnuiam să scriu fraze lungi și destul de obositoare pentru a fi citite și înțelese. Nu adăugam subtitluri și de cele mai multe ori nici spații între paragrafe. Această greșeală o facem toți la început. Avem impresia că tot ce contează este conținutul și nu formatarea lui. Din acest motiv, îmi actualizez articolele vechi și le fac mai ușor de citit și de înțeles.

Pentru actualizări ale imaginilor

Când am început să scriu pe blog nu știam nimic despre SEO, acum știu! Din acest motiv am început să actualizez fiecare imagine, să îi adaug o descriere reprezentativă și să o optimizez din punct de vedere SEO.

Pentru a actualiza conținutul

Scriu din 2012 și de atunci până în prezent au trecut câțiva ani. Lucrurile s-au mai schimbat și unele informații nu mai sunt de actualitate. De aceea, este foarte important să îmi actualizez și conținutul. Obișnuiesc să verific și link-urile către anumite site-uri și să văd dacă acele site-uri mai există.

Actualizarea conținutului este importantă pentru că unele dorințe sau idei scrise în trecut fie s-au materializat, fie s-au schimbat. Acest lucru trebuie specificat și în articolele. E posibil ca într-un an să îți placă foarte mult pisicile, dar în urma unui eveniment din viața ta acestea să devină insuportabile. Dacă ai un articol vechi pe această temă, din start trebuie actualizat.

Când îți actualizezi conținutul poți adăuga și link-uri către alte articole scrise de tine. Acest lucru te poate ajuta foarte mult, tot pe partea de SEO.

Pentru a actualiza cuvinte cheie, descrierile meta sau titlul meta

Ca și în cazul descrierilor necesare imaginilor, titluri sau descrierile meta, alături de cuvintele cheie, nu erau elemente pe care le cunoșteam în 2012. Acum, am o serie de cunoștințe în domeniu și pot să fac modificări ale articolelor în așa fel încât Google să vadă mai bine acele articole, sau pur și simplu să apară în căutările organice.

Pentru a verifica comentariile

Dacă nu ai ca setare aprobarea manuală a comentariilor pe blog, este posibil să descoperi foarte multe comentarii de timpul spam pe blogul tău și acelea din start trebuie să le ștergi.

***

Dacă reușești să faci toate aceste actualizări, munca ta va fi răsplătită pentru că îți vei crește și traficul pe blog! Google îți va reindexa articolele actualizate și Panda va aprecia conținutul tău și chiar te va ocoli când va fi vorba de posibile penalizări.

De asemenea, poți să-ți promovezi chiar tu articolele actualizate pe pagina de Facebook și îți poți face și o secțiune în partea dreaptă sau stângă a blog-ului, în funcție de formatarea pe care o ai la temă, cu articolele revizuite pentru a putea fi citite de cei care intră pe site. Eu am o astfel de secțiune pe blog și vă pot spune că am accesări ale articolelor revizuite.

Tu cât de des îți actualizezi articolele scrise?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

21 thoughts on “De ce să îți actualizezi articolele pe blog?”

 1. Super idee! Si am inceput si eu sa o aplic. Nu am un numar foarte mare de articole revizuite, dar ma straduiesc. Am mai evoluat la capitolul fotografii si acolo se vede. Dar articolele le mai imbunatatesc si cu informatie prospata.

 2. Un lucru foarte important la blogul meu este ca am uit cu placere la articolele de acum 6 ani si zambesc. nu le-as schimba pentru nimic in lume deoarece astfel vad ce mentalitate si cums criam pe vremuri.
  Decat sa stric o astfel de capodopera ami bnie scriu articole noi. Daca schimbi data articolelor si anume dintr-un articol scris acum un an il faci articol nou publicat acum o zi Gogole va aprecia asta pana se va prinde si te va penaliza.

  1. Verzuliu e vorba doar de actualizarea textului, a elementelor de formatare și alte detalii de acest gen, nu despre schimbarea datei articolului.

 3. Sa stii ca zilele trecute am facut aceste lucruri pentru niste articole mai vechi … Bine, unele dintre ele mi se par de-a dreptul nereprezentative si parca nu-mi mai apartin, dar am hotarat sa le las acolo. Asa gandeam eu prin 2011, ce sa fac?!

 4. Si mie mi se pare super-important sa revizuim articole vechi! Desi am blogul deschis in aprilie, deja am umblat la cateva articole, in mare pe partea de SEO si pentru a mai modifica niste link-uri.

 5. Multumesc de sfturi. Sunt binevenite si imi doresc sa am timp sa revizuiesc ce am scris in vechi. Eu de cateva luni am inteles catusi de cat ce inseamna SEO. Nu ma pricep foarte bine dar sper ca dupa imbunatatirea adusa, sa primesc un loc mai bun in inima domnului Google

 6. Chestia asa cu actualizarea articolelor, tehnic vorbind e profi, dar nu stiu daca se renteaza, eu prefer sa fac un articol nou cu trimitere la vechiul articol.

 7. Ai mare dreptate! Am mai citit si la cateva articole din afara ca e bine sa actualizezi postari mai vechi. Mi-ai oferit cateva motive chiar bune pentru care merita sa ma ocup de acest aspect.
  Multumesc!

 8. Este într-adevăr un must actualizarea articolelor. Eu chiar am și șters vreo 50 care nu mi ai aveau nici o treabă cu mine și blogul. Calitate nu cantiate. Regula nr unu. :))

  1. Eu nu sunt de acord cu ștergerea lor, dar cred că poate fi lucrat conținutul acolo unde nu ne mai reprezintă. Link-ul rămâne indexat în Google și dacă nu există, iar nu e bine.

 9. Si eu mai revin pe articolele vechi, mai ales ca fac modificari seo sau sa adaug informatii. Este interesant sa vezi cum ai crescut de la un an la altul 🙂

 10. Chiar mă gândeam cum să fac să actualizez un articol tip listă. Tot apar elemente noi pe care trebuie să le adaug, iar cineva îmi spusese că din contră, Google nu vede bine actualizările. Cum l-ai scris, așa rămâne bătut în cuie. Acum nu mai am niciun motiv să nu revizuiesc articolele de început.
  Mă gândesc chiar să și scriu că „acest articol a fost actualizat în data de”.
  Mulțumesc pentru idee.

  1. Cu mare drag și sfatul meu este să schimbi și data articolului, nu doar să scrii că l-ai actualizat și bineînțeles să reindexezi articolul în căutări în Google din Search Console pentru a prelua noul conținut.

Lasă un răspuns