Depresia de sărbători

Depresia de sărbători toţi o avem, dar o simţim diferit. Suferim în felul noastru de o tulburare afectivă sezonieră,  cel mai intens iarna, în apropierea sărbătorilor. Cei mai sensibili o simt intens şi pe cea de vară, dar azi ne vom concentra pe sezonul rece. Ca orice boală are o cauză care provoacă simptome şi spre fericirea noastră are şi un tratament.

Fericire – cuvântul magic al sezonului? Am impresia că unii când îl aud simt un mare cuţit răsucit în inima. E ca o presiune în aer, o presiune constantă care ne obligă să fim fericiţi. Şi dacă vrei să fii trist?

Cum arată depresia de sărbători?

Azi vrei să fii trist şi morocănos. Să suferi în tăcere după o neîmplinire care nici nu conta luna trecută. Începi să suferi, să te simţi inutil, lipsit de energie, obosit tot timpul.

Eşti sensibil şi această sensibilitate duce chiar la o stare în care orice gest te irită. Te uiţi pe geam şi vezi în copacul din faţă doi porumbei unul lângă altu. Ahh, ce frumos, şi aia se iubesc! Numai pe mine nu mă iubeşte nimeni. Sunt singur, atât de singur şi neînţeles şi inima mea e doar bucăţele mici, mici.

Inima mea e compusă din milioanele de fulgi care cad acum, mici şi reci. Și mi-e frig şi nu mai suport iarna şi nu vreau să ies din casă. Auzi râsete, colinde şi devii din ce în ce mai irascibil. Începi să nu mai suporţi sărbătorile şi nici nu le înţelegi sensul.  Mda, toţi se prefac şi tu eşti ăla singurul nefericit şi neînţeles. Grumpy cat? Exact, ăla eşti tu. Şi dacă îţi cere cineva acum să zâmbeşti îţi vine să-l iei să-l arunci pe geam şi să pleci undeva departe de tot.

Te-ai regăsit mai sus?
Dacă da, suferi de tulburare afectivă sezonieră. Depresia bat-o vina! Ai să negi, că tu eşti super om şi nu suferi, dar în adâncul sufletului tău ştii că adevărul e cel de mai sus.

Ce poţi face pentru a scăpa de depresia de sărbători?

Terapie cu beculeţe! De ce? Cauzele tulburărilor afective pentru sezonul de iarnă nu au fost clar determinate, dar se pleca de la premisa că nivelul de melatonină din organism este mai mare decât cel din timpul verii.

Lumina este cea care suprimă producţia de melatonină şi cu lumină putem trata această depresie. Aşa că, hai să mergem la o plimbare în fiecare seară şi să admirăm instalaţiile puse prin tot oraşul. Să ne stabilim noi o atitudine pozitivă şi să ieşim din toată această stare care ne face rău nouă, dar şi celor din jurul nostru.

Am putea măcar o dată să încetăm să ne mai punem întrebări şi să începem să trăim. Toţi suferim, fiecare în felul nostru. Unii avem puterea să trecem peste orice stare de anxietate şi să privim viaţa aşa cum este, fără prea multe aşteptări, fără prea multe planuri de viitor sau speranţe.

Dacă ne transformăm toţi în Grumpy Cat nu cred că rezolvăm ceva. Nu te poate obliga nimeni să fii fericit dacă te simţi trist. Doar tu poţi să controlezi această tristeţe şi să o distrugi.

Dacă ne vom plânge neîncetat de tot ce ne nemulţumeşte, nu vom schimba nimic. Noi trebuie să venim cu schimbarea. Şi de ce trebuie? Pentru noi! Toate alegerile noastre ne afectează cel mai mult pe noi şi dacă vrem să mai fim presaţi de vina că le-am stricat şi altora sărbătorile, e alegerea noastră. Putem totuşi să ne înconjurăm de oameni care ne înţeleg starea şi care ne apreciază eforturile în lupta cu propriul nostru creier şi ne susţin fără a aştepta nimic în schimb.

Vă invit la terapia mea cu lumină, pentru că şi eu sunt un soi de Grumpy Cat de sărbători!


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

4 thoughts on “Depresia de sărbători”

  1. Pingback: Ce înseamnă Crăciunul pentru tine? (partea a II-a) - Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  2. Pingback: Bilanț 2014 | Blogger Iasi - Bianca Ionel | Acorduri Din Suflet

  3. Pingback: Ce înseamnă Crăciunul pentru tine? | Acorduri Din Suflet | Blogger Iasi

  4. Pingback: Ziua de luni începe cu emoție | Blogger Iasi | Acorduri din Suflet

Lasă un răspuns