Web Analytics
Despre design și inovație cu Alina Cătălina Bănuleasa | TechShift | Iasi

Despre design și inovație cu Alina Cătălina Bănuleasa

Dacă zilele trecute vă povesteam despre conferința TechShift, astăzi vă prezint într-un interviu pe Alina Cătălina Bănuleasa – speaker în cadrul conferinței și un om pasionat de design.

Alina Cătălina Bănuleasa – un om ambițios și creativ

Alina a fost omul de User Experience din spatele ING Home’Bank, unde a făcut ca lucrurile să fie mai simple pe partea de internet și mobile banking. Timp de 3 ani a făcut din ING unul dintre cele mai puternice branduri în social media.

Pasiunea pentru tehnologie, orientarea către simplitate, energia pe care o pune în proiectele ei, dar și produsele la care a contribuit, fac din ea omul pe care să vrei sa îl întrebi despre cum se creează experiențe memorabile.

Alina-Cătălina-Bănuleasa-TechShift-Iasi-2017

Are proiecte personale de pictură și crafting, fiind pasionată de tot ce înseamnă meșteșugărit și artă contemporană. În prezent face parte din echipa care creeaza cea mai buna experiență pentru faimosul joc de fotbal, FIFA. Sunteți curioși să aflați mai multe despre Alina Cătălina Bănuleasa? Vă invit să citiți interviul cu ea!

Când, cum și unde a apărut pasiunea pentru design?

Pentru design de orice fel, a apărut în copilărie, când, desigur, ca orice fată, croiam haine pentru păpuși. Apoi, tot din categoria făurit, îmi mai aduc aminte că făceam cu băieții, vecinii de la bunici, traforaje, tot felul de forme, de la mașini, la case și săbii. Îmi părea rău că noi la școală, ca fete, nu puteam lucra cu traforajul. Pe de altă parte, însă, mă bucuram de fascinația pentru punctele tradiționale românești, care a continuat și s-a amplificat în viața de adult.

Cred că designul a fost mereu cu mine, că era vorba de design de experiențe, manifestat prin dedicația cu care luam cadouri, gândindu-mă la cum să creez un moment memorabil, gândit experiențe de locuit, prin idei de amanajari sau organizarea vacantelelor pentru grupurile de prieteni, însemnând locuri de văzut, restaurant și mâncare de încercat, evenimente de neratat. Și aș continua cu design de obiect, haine, mic mobilier improvizat, bijuterii.

Cât timp ai alocat studiului pentru a ajunge la nivelul actual? 

Nu aș putea cuantifica. Consum avid, zilnic, de 4 ani mult conținut despre user experience, tehnologie, product creation, design, arhitectură. Pe lângă asta adaugă evenimente, meetup-uri, conferințe mari de tehnologie.

Cât timp aloci studiului în prezent?

Cam tot la fel, desigur, sunt perioade în care mă afund într-un subiect de interes, cum ar fi VR/AR/MR sau machine learning, sau psihologie, sau gaming, sau experiential design. Perioade în care dedic mult mai mult timp, investesc cu 30-40% mai mult timp. Chiar e greu să cuantific, am zile când mă duc să învăț în locurile preferate și uit de mine acolo.

Cine sunt cei care te susțin și te încurajează?

Părinții? Prietenii? Dar nu cred că pasiunea a apărut fiindcă mi-au zis ai mei „de azi, te susținem cu pasiunea ta de design”.

Am avut însă noroc, deși eu spun că ți-l și faci (pentru că dacă stai în casă nu se întâmplă nimic), să întâlnesc oameni care au fost atrași de pasiunea mea și, văzând potențial, s-au legat lucruri, susținându-mă, propunându-mi proiecte.

A existat un moment în care ai dorit să faci o reprofilare profesională? Dacă da, ce te-a făcut să te răzgândești?

Nu, cred că sunt unde sunt pentru că este cel mai bun lucru pe care l-aș putea face. Dacă m-aș lăsa de ce fac, nu m-aș lăsa, aș face proiecte de design de experiențe mai mici, dar m-aș apuca de arhitectură. Recitind ce am scris, realizez cum sună, dar nu mai șterg. Așa gândesc, știi? Râd prietenii des de mine că am ADHD, mă rog, mă fură mintea.

Ce te-a determinat să te alături comunităților tech? 

Păi folosim tehnologia mai mult decât oricând. Și va fi prezentă și mai mult în viețile noastre. Și, fiindcă am ceva cu experiențele mai puțin bune, am zis că mă apuc să fac schimbări și să creez experiențe digitale mai bune.

Cum împaci timpul pentru profesional și personal?

M-am trezit verbalizând acum ceva vreme că, în urmă cu 4 ani, viața mea a început să fie ca un roller coaster, din momentul în care munca mea a început să fie o pasiune, cea de design. Și cred că de atunci, viața personală și cea profesională nu mai au o linie foarte clară. Desigur, ies foarte mult, consum multe experiențe, culturale, cinematografice, culinare, cultură, adică fac lucruri în timpul pe care nu-l petrec lucrând, îmi fac timp și pentru asta. Dar în tot timpul ăsta, cel personal, vorbesc despre design, citesc, văd lumea cu optica asta, de design, observ lucrurile care mă deranjează dar le apreciez și le laud pe cele care îmi plac.

Care a fost cea mai mare provocare profesională de până acum și cum ai depășit-o?

Să vorbesc în public despre pasiunea asta și ce fac. Mi se părea normal să fac lucrurile așa, cu pasiune, cu dedicație, cu hotărâre și entuziasm și consideram laudă să vorbesc despre asta în public. Și, dincolo de asta, nu-mi plăcea să fiu în centrul atenției și să vorbesc în față unor audiențe mari.

Ce ai recomanda unui tânăr pasionat de design, aflat la început de drum?

Să consume tot ce este de design, cursuri, cărți, designeri buni, evenimente, să se bage în proiecte neplătite, să meargă să cunoască oameni care împărtășesc aceeași pasiune. Și să ajungă să se simtă pierdut pentru că are impresia că știe prea puțin. Pentru că e bine, dacă nu ajungi să ai impresia asta, nu faci ceva bine. Dar să nu se simtă demotivat, să continue să facă toate cele de mai devreme.

Ce te motivează să cauți inovația și de unde îți iei inspirația?

J ha, caut să avem experiențe mai bune, să trăim o viață mai frumoasă, să ne bucurăm mai mult de ce avem, de timpul pe care-l avem. Asta înseamnă mai puțin efort pentru lucrurile care contează mai puțin și o grămadă de timp pentru ce te face bucuros. Și, în timpul ăsta în care trăim acum, există o presiune foarte mare pe a oferi produse care să îți facă viața mai ușoară/frumoasă. Și inovația apare din încercări de a rezolva probleme, nu o încercare, nu două, nu trei. Ai prins ideea. De unde îmi iau inspirația? Din tot ce fac și consum. Mă uit la interacțiunile pe care le avem, observ lucruri, sunt curioasă, întreb, vobesc și dacă vreau să schimb ceva, testez idei. Și devin mai bune colectiv. Dar, hai, nu mai zic multe, povestim pe larg despre asta la TechShift.

De ce ar trebui să participe cineva la TechShift?

Păi, din motivele pe care le spuneam mai sus, ca să înveți. Dacă prezentările și speakerii ți se par buni, că au făcut lucruri care-ți plac, ești curios să afli mai multe de la ei și despre munca lor, aș zice că e bine să vii. Și să pui întrebări.

Un gând pentru cititorii blogului Acorduri din Suflet?

Hm…stii, eu cred că e mai simplu când you’re not giving too many fucks. Adică atunci când nu iei lucrurile prea în serios, cum ni se mai întâmplă uneori să facem. Acum, na, nu știu dacă intră la categoria cuvinte interzise pe blogul tău, dar eu asta aș recomanda, să nu se agite degeaba, o să fie bine.


La final nu pot decât să îi mulțumesc Alinei pentru gândurile împărtășite cu noi și să vă invit să o ascultați la conferința TechShift, pe 20 noiembrie. Mai multe informații despre eveniment, dar  și bilete găsiți pe www.techshift.ro!

11 thoughts on “Despre design și inovație cu Alina Cătălina Bănuleasa”

  1. Ma bucur sa cunosc oameni talentati si pasionati prin intermediul interviurilor. De Home Bank de la ING ma bucur si in prezent, chiar e una din cele mai reusite platforme de banking. La ING recunosc ca ma scoteau din minti reclamele, dar am „dreptul” sa ma supar cand chiar mi-e cea mai draga banca.

  2. Un articol foarte bun care dovedeste inca odata ca daca faci ceea ce faci din pasiune si dedici mult timp pasiunii e imposibil sa nu reusesti. E drept ca ai nevoie si de un gram de noroc.

  3. Chiar eram curioasa sa aflu cui ii vei lua interviu. Referitor la partea cu vorbitul in public, sa stii ca am observat de multe ori ca cei care au inclinatie spre partea tehnica, nu se simt mereu confortabil sa vorbeasca in fata altor oameni. Ma bucur ca ai scris acest articol-interviu. Avem ocazia sa descoperim oamenii din spatele aplicatiilor, creatiilor care usureaza mult viata.

  4. Chiar mi-a placut interviul si pe alocuri m-am regasit in cuvintele Alinei. Si mie mi s-a parut foarte greu sa vorbesc despre pasiunea mea, dat fiind si faptul ca lumea in care traim nu e tocmai in pas cu noile aparitii si cei mai multi au tendinta sa te judece si sa-ti taie din elan. Cred ca cel mai bun lucru, pe care l-a punctat foarte bine si ea, este faptul ca nu ai renunta la ceea ce faci pentru ca acolo te regasesti 😀

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: