Dezordine organizata bianca ionel blogger iasi romania lifestyle

Dezordine organizată

Trăiesc într-o dezordine organizată! Când ai descoperit expresia asta ai simțit că ai descoperit Parisul. Ai aruncat-o de fiecare dată când ai avut ocazia și o faci zilnic. Suntem într-o eră în care toată lumea își dorește ordine. Așa am fost educați și cumva forțați să transmitem mai departe acestă idee.

Eu am fost un copil atenționat constant pentru că nu aveam ordine în cameră. Nu aveam fiecare bluziță și rochiță aranjată perfect. Biroul meu era plin de foi, pixuri, notițe, cărți. Învățam la limba română și aveam și manualul de mate pe birou. Mama se făcea roșie de fiecare dată când intra în cameră.

– Dacă ai terminat cu o materie, de ce nu pui frumos cartea și caietele într-o parte?

– Dar pe mine nu mă deranjează!

– Tu nu vezi ce dezordine e aici? Cum poți învăța?

– Păi… învăț!

Vă amintiți momente de acest gen, nu-i așa? Toți am trecut prin astfel de momente și ne-am minți dacă am spune că acum suntem mai organizați.

It’s a law of physics. The hard truth is that the universe itself is dead-set against our long-term efforts to bring order to the chaos in our lives. That’s because the universe loves chaos.

Adam Frank

Universul are o natură haotică, noi de ce am fi organizați?

Jim Morisson asocia dezordinea cu libertatea. Cred că putem găsi foarte multe exemple care să ne susțină pe noi ăștia mai dezordonați. Foarte des lumea ne asociază cu persoane leneșe, nepăsătoare și lista poate continua. S-a oprit măcar unul să se întrebe dacă e chiar așa? Nu intenționez să laud dezordonații în acest articol, dar aș vrea să fac un pic de ordine în concepțiile ordonaților. Pot să transform articolul acesta în citate motivaționale despre dezordine, dar ar fi nedrept pentru cei ordonați.

Recent mă întreba cineva ce fac dacă mă plictisesc. Am râs și i-am spus că mă plictisesc destul de rar. Viața mea atât de aglomerată nu îmi permite să simt plictiseala, dar în momentul în care apare, fac curățenie. Nu vă imaginați că aș trăi într-un haos total. Nu vă imaginați că am un traseu pe care merg dimineața și seara prin casă, iar în rest e haos. Nu confundați dezordinea cu lipsa de curățenie. Sunt două aspecte total diferite.
Când mă plictisesc fac o curățenie de aia exagerată și foarte organizată. Așez hainele după culori, lingurițele și furculițele perfect una lângă alta în dulap, cosmeticele după data la care expiră etc.
Există și această variantă a dezordonaților, o variantă excesiv de ordonată. Și totuși din ce categorie de om dezordonat aș face parte?

Ordine și curățenie – organizarea excesivă

În această categorie sunt acei oameni care nu pleacă dimineața de acasă fără să-și spele ceașca de cafea, fără să-și facă patul și fără să rămână totul strălucind în urmă.

Organizare și curățenie
Organizare și curățenie

Imaginea de mai sus ar descrie perfect acest tip de om dacă și scaunul de la birou ar fi pus corespunzător. 🙂

Ordine și mizerie – organizarea de ochii altora

Sunt persoane organizate, dar care nu pun preț pe curățenie. Au toate lucrurile foarte bine aranjate pe birou, dar și un rest de prăjitură de săptămâna trecută. Mai putem adăuga o ceașcă de cafea nespălată, șervețele folosite și nearuncate la coș etc. E tipul de persoană pe care eu nu o pot înțelege de nici o culoare. Nu pot să înțeleg cum poți să ai totul așezat după culori și dimensiuni pe birou, dar să stai în mizerie.

Organizare și mizerie
Organizare și mizerie

Sunt acele persoane care au zile în care fac curățenie și le și respectă cu sfințenie. Din categoria, chiar dacă coșul de rufe e neîncăpător, nu spălăm azi pentru că abia mâine e ziua de spălat rufe.

Dezordine și curățenie sau dezordine organizată

Aici mă încadrez eu. Pe biroul meu se găsesc mereu pixuri, un cub antistres, o cremă, câteva hârtii, o agendă, telefonul, șervețele nefolosite și cafea din ziua respectivă.

Dezordine organizata
Dezordine organizată

Dacă aș avea biroul cu hârtiile din ultima lună și ar veni cineva la mine să îmi ceară o anumită hârtie, în toată dezordinea respectivă o voi găsi în maxim un minut. Asta numesc eu dezordine organizată. Nu am hârtiile puse după dată, nu am pixurile după culori sau tipul acestora. Acasă am și postituri și clămițe de prins părul și o pilă de unghii pe birou. Dacă îmi agăt o unghie în tastatură nu aș vrea să mă distrag de la ceea ce fac plecând în cautarea ei în alt loc.

Dezordine și mizerie – aici clar e vorba de lene

Despre dezordine și mizerie nu cred că e nevoie să vorbesc prea mult. Imaginea de mai jos explică mai mult decât aș face-o eu în câteva rânduri.

Dezordine și mizerie
Dezordine și mizerie
Dezordine organizată și povestea din spate

Pe mine mă bucură foarte mult toate descoperirile și cercetările care spun de bine despre noi, cei care trăim într-o dezordine organizată. Un grup de cercetători de la Universitatea din Minnesota a descoperit că dezordinea organizată din birou indică faptul că persoana respectivă este concentrată asupra lucrurilor cu adevărat importante.

Eu consider o adevărată pierdere de timp să așezi la milimetru o foaie și să ai toate pixurile în suportul pentru ele. Eventual să ai și o cutiuță cu toate acele lucruri care nu ar trebui să se afle pe un birou, gen o pilă de unghii sau o cremă de mâini.

Dacă cercetările vi se par deplasate sau citatele despre dezordinea organizată le considerați neinspirate, poate cineva să mai spună ceva despre noi aștia dezordonați după ce vedem biroul lui Albert Einstein?

Dezordine organizată - Albert Einstein
Dezordine organizată – Albert Einstein

Tu ce fel de persoană ești și ce părere ai despre cei care trăiesc într-o dezordine organizată?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns