Drumul Crucii Ierusalim

Drumul Crucii sau drumul durerii

Pentru unii toată viața este un drum al durerii, pentru alții un drum al crucii. Astăzi, în Vinerea Mare, nu întâmplător am ales să reparcurg Drumul Crucii de la Ierusalim. Am să împart cu voi poze, trăiri și impresii despre un drum plin de durere, lacrimi și istorie. Am să vă spun de la început, că vor fi locuri în care timpul, dar și acțiunile oamenilor le-au distrus. Vor fi opriri care nu vă vor spune nimic, pe sau vă vor spune doar o poveste pe care o știți deja.

Poate ceea ce am simțit eu pe acest drum, va fi prea puțin, prea lipsit de acea sclipire Divină pe care mulți o așteaptă. Nu toți primim binecuvântarea de a simți unicul, dar am avut șansa de a fi acolo, de a parcurge Drumul Crucii și de a înțelege, atât cât am putut fiecare oprire.

Oprirea 1 Curtea casei lui Pilat din Pont

Aici are loc judecarea lui Iisus si condamnarea sa. În trecut aici era cetatea Antonia. În prezent, pe ruinele cetății s-au construit două capele. Una care amintește de momentul condamnării, fiind numit și „locul pardosit cu pietre” și alta ce poartă numele de „Capela flagelării”.

Prima, este mai mult un loc de meditație pentru pelerini. Din tot ce se află acolo, mai este și așa numitul „tras la sorți”, un joc pe care noi îl numim „x și 0”. Pardoseala păstrează acel moment în care prin intermediul jocului, cei care îl păzeau pe Iisus au împărțit hainele sale între ei.

Drumul Crucii - Oprirea 1 - jocul „Tras la sorți”
Drumul Crucii – Oprirea 1 – jocul „Tras la sorți”

„Capela flagerării” este un loc care doar prinvindu-l ești cuprins de un fior rece. Arhitectura are elemente ce surprind coroana de spini, iar interiorul păstrează tematica. Vitralii pictate cu scene din biblie, picturi și icoane. Toate surprind durerea acelui moment.

Capela Flagelări - Oprirea 1 - Drumul Crucii
Capela Flagelări – Oprirea 1 – Drumul Crucii
Oprirea 2 Locul în care Iisus primește Crucea
Drumul Crucii
Drumul Crucii

Din acest loc, până la următoarea oprire, în cadrul pelerinajului am trecut și prin temnița în care a fost ținut Iisus. Voi lăsa pozele să vorbească pentru mine.

Temnița în care a fost ținut Iisus
Temnița în care a fost ținut Iisus
Oprirea 3 Iisus cade sub greutatea Crucii pentru prima dată

Acestă oprire se află la un colț de stradă și cred că a fost cea mai impresionantă dintre toate ca și înfățisare. Se afla la intrarea în Capela Poloneză și e reprezentată de un basorelief superb. Am privit îndelung surprinderea acestui moment și am fost fermecată de lucrarea expusă și de tehnica folosită. Imaginea de mai jos este reală și de o frumusețe rară.

Drumul Crucii - Oprirea 3
Drumul Crucii – Oprirea 3
Oprirea 4 – Iisus se întâlnește cu propria Mamă

Durerea trăită de Fecioara Maria este surprinsă într-un loc dedicat acestei opriri, de o Capelă Catolică Armeniană.

Oprirea a 4-a pe Drumul Crucii
Oprirea a 4-a pe Drumul Crucii
Oprirea 5 – Simon din Cirena este forțat să ducă Crucea

Această oprire este marcată de un paraclis Franciscan. Din acest loc se va urca treaptă cu treaptă spre Golgota. În drum spre următoarea oprire, este un loc în care a rămas în zid mâna lui Iisus.

Mâna lui Iisus în zid - Drumul Crucii
Mâna lui Iisus în zid – Drumul Crucii
Oprirea 6 – Veronica șterge sudoarea feței lui Iisus

Locul în care, conform tradiției, se afla casa Veronicăi adăpostește astăzi Mănăstirea Micilor Surori a lui Iisus, restaurată în 1953. Din păcate, foarte multe locuri care semnifică aceste opriri erau închise.

Oprirea a VI-a - Drumul Crucii
Oprirea a VI-a – Drumul Crucii
Oprirea 7 – Iisus cade pentru a doua oară

Oprirea poartă numele de „Poarta Judecății” și este reprezentată de o coloană romană ce face parte din Capela Franciscană.

A VII-a oprire - Drumul Crucii
A VII-a oprire – Drumul Crucii
Oprirea 8 – Iisus consolează femeile din Ierusalim

Acest popas este reprezentat de o Cruce Latină aflată pe zidul unei mănăstiri grecești.

A VIII-a Oprire Drumul Crucii
A VIII-a Oprire Drumul Crucii
Oprirea 9 – Iisus cade pentru a treia oară

O coloană romană marchează cel de-al nouălea popas. Aceasta se află foarte aproape de Biserica Sfântului Mormânt.

A IX-a oprire - Drumul Crucii
A IX-a oprire – Drumul Crucii
Oprirea 10 – Iisus este dezbrăcat de veșminte

Locul se află deja în curtea Bisericii Sfântului Mormânt și este primul loc din cele care se află în interiorul bisericii.

Oprirea 11 – Iisus este bătut în cuie pe Cruce

Acest moment este marcat tot în interiorul bisericii de mozaicuri ce datează din 1938. Dacă e aglomerat, nu vă rămâne decât să admirați mozaicurile locului în timp ce așteptați să ajungeți în locul în care a fost răstingnit Iisus.

Mozaic interior Biserica Mormântului Sfânt
Mozaic interior Biserica Mormântului Sfânt
Oprirea 12 Iisus moare pe Cruce

În acest loc este construit un altar grecesc. Sub el se află Roca Calvarului și fisura care s-a produs din cauza cutremurului din ziua morți. Fiecare pelerin poate să intre sub altar și să bage mâna într-o gaură pentu a atinge Roca Calvarului și pentru a simți Muntele Golgota.

Golgota
Golgota

Nu e prima oară când o spun, dar prima dată când m-am închinat în acest loc a fost cu totul special și unic pentru mine. Ceea ce am simțit nu vă pot explica, pentru că mi-e clar că fiecare simte diferit. Fiecare pelerin a avut locul său în care a simțit ceva. Pentru mine această oprire a fost acel loc.

Oprirea 13 Piatra Durerii

Aici este locul în care Iisus a fost îngropat și locul în care fiecare pelerin trece cu obiectele cumpărate sau cu lucrurile personale peste. Mai mult acest loc este cunoscut ca Piatra Ungerii și mai puțin Piatra Durerii.

Piatra Ungerii - Drumul Crucii
Piatra Ungerii – Drumul Crucii
Oprirea 14 Mormântul Sfânt

Mormântul Sfânt se află în centrul bisericii. Când am mers acolo era în renovare totul, iar numărul mare de pelerini nu mi-a permis să pot face poze. Înautru se intră cu fața și se iese tot cu fața. E un loc mic și strâmt, în care abia încap 5 persoane. Fiind aglomerat, nu ai timp să faci și abia ai timp să îți spui o rugăciune scurtă. Există un preot sau călugar care te scoate după maxim 30 de secunde afară. Am reușit să intru de două ori. Prima dată abia am apucat să mă dezmeticesc, iar a doua oară am avut o mulțumire sufletească pentru că am ajuns acolo. Nu ai timp să vezi nimic, poți doar să te rogi și să simți.

Intrare Mormantul Sfânt
Intrare Mormantul Sfânt

Deasupra locului în care se află mormântul este turla bisericii, frumos pictată. Se spune că pe aici coboară Lumina Sfântă în Noaptea de Înviere. Cei care au fost prezenți la acel moment au spus că au văzut fie un fulger, fie sclipiri mici sau licurici. Fiecare a văzut ceva și totuși acel ceva diferă de la om la om. Acest lucru îmi confirmă încă o dată că fiecare simte, vede și crede diferit.

Deasupra Mormântului Sfânt
Deasupra Mormântului Sfânt

Acesta a fost Drumul Crucii sau Drumul Durerii. Nu am să vă spun că a fost scurt, deși așa pare. Nu am să vă spun că decât că e un drum care te schimbă și te pune pe gânduri. Poate semăna cu drumul pe care îl parcugem noi în viață sau nu. Acum, sper că lucrurile se vor lega mai mult pentru cei care nu au ajuns încă acolo.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

2 thoughts on “Drumul Crucii sau drumul durerii”

Lasă un răspuns