Web Analytics

Drumul spre Informatică Economică (II)

Ascultă un podcast din 2019 despre Informatică-Economică:

Cred cu tărie că la Informatică Economică vin cei care simt că aparțin acelui loc înainte de a-l cunoaște. Poate sună abstract, poate sună poetic. Eu asta simt și cred. Oricâte prezentări se fac și oricât de tentant e colectivul, orice ți-ar spune colegii mai mari nu te influențează, pentru că tu te-ai decis deja. Nu îți vei schimba opțiunea când ai foaia în față. Vei bifa „Informatică-Economică” pentru că asta ți-ai dorit când te-ai înscris la facultate.  Mie personal nu mi-a păsat de nimic. De fapt, mi-a păsat de ceva! După primul semestru mi-am dorit să nu mai văd contabilitate toată viața mea.

Din categoria de ce fugi de aia nu scapi, am avut ceva opționale de contabilitate la Informatică Economică, dar am supraviețuit. Cred că toți care m-au întrebat de ce dau la Info-Ec au primit același răspuns din partea mea „nu mai vreau să fac contabilitate”. Era răspunsul salvator pentru că m-ar fi considerat nebună dacă le-aș fi spus că asta simt. N-a fost atât de tragic primul an, dar în anul al doilea au început să se mai schimbe lucrurile. Toată lumea spunea că e „super tare” la Info-Ec, dar în același timp că e și greu și ai de facut multe proiecte. Ohh, proiecte, nu mă pune nimeni să mai tocesc ceva drept economic? Super, să fie greu, atâta timp cât e practic, sunt fericită! Mai bine stau o noapte rezolvând o eroare, decât încercând să înțeleg vreun curs de orice altceva sau făcând ceva la contabilitate.

Cum a fost la Informatică Economică?

Prea scurt!

Pe principiul lucrurile bune nu durează mult, așa au fost și cele 3 semestre de Info-Ec. Am programat, m-am dat cu capu de tastatură, am plâns-o pe mama la telefon că nu trec la programare, dar am trecut. Cred că am mai plâns-o și pe la alte materii, dar programarea durea cel mai tare. Am învățat aplicând totul în practică, am aflat că Oracle din liceu era pui pe lângă cel din facultate. Am analizat, am proiectat și am încercat să le găsesc la toate aplicabilitatea în ceea ce făceam eu deja.

Cum era de așteptat, pasiunea pentru site-uri web nu s-a oprit în liceu. Mi-am luat Google-ul în brațe și am învățat singurică, începusem chiar din anul II să prind ceva proiecte individuale și să mă formez ca web developer. În anul III, când am avut WEB, știam cam tot ce se putea pe partea de HTML și CSS. Mi-au prins bine lecțiile de PHP și cele de Photoshop, unde mai avem nevoie de studiu. Eram maxim 5 oameni la cursul de Web și cam tot atâția la seminar. Eu eram acolo mereu luând notițe și încercând să mă verific și să mai învăț ceva. Am tras și eu chiulul la alte obiecte, pe la cursuri, dar am recuperat pe parcurs la seminar. N-am fost un student model, dar am fost un student care știa ce vrea.

Dacă ar fi să trag o concluzie după toți acești ani, cred că aș putea spune că Info-Ec nu are doar profesori buni, are profesori-prieteni. Te înțeleg și te ghidează, se adaptează la cerințele pieței și schimbă materiile de la un an la altul oferind posibilitatea de a fi în temă cu ce e pe piața muncii. Asta contează cel mai mult. Să ai baza, să ai suportul, pentru că de restul te ocupi singur.

Ce se studiază la Informatică Economică?
  • Dacă vrei să fii web developer, înveți singurel acasă.
  • Dacă vrei să fii programator JAVA înveți și la facultate, dar ai de studiat și tu acasă.
  • Dacă vrei o carieră pe Baze de Date, ai face bine să nu lipsești de cursuri și nici de la seminarii și să îți faci temele ca un copil silitor.
  • Dacă mai ai curiozități sau idei, găsești la Informatică Economică suportul necesar.
  • Dacă vrei să fii tester, ai să dai și la master la Sisteme Informaționale pentru Afaceri, pentru a continua ceea ce ai început și pentru a afla ce presupune să fii tester. Poți să începi deja să cauți pe Google și să te documentezi.

Mai multe despre ce se studiază la informatică economică, află aici!

La Informatică Economică vin cei care sunt dispuși să învețe constant și să se adapteze la toate schimbările din lumea IT. Ești în continuă mișcare și evoluție, dacă vrei asta și faci ceva în acest sens.

Impresii personale dupa Informatică Economică

Dacă mi-ar părea rău după ceva, ar fi faptul că nu am pus mai multe întrebări celor ce mi-au fost mentori. Recunosc, am fost mai timidă așa de felul meu. Muzica și experiența pe scenă nu m-au scăpat de emoții, nici la seminarii și nici la prezentări. Am preferat să întreb Google-ul. Am realizat prea târziu că ceea ce era pe Google nu era suficient pentru a mă forma ca om. Poate am recuperat la master, poate încă mai am de recuperat. Anul III a fost cel care m-a transformat și a confirmat tuturor celor din jurul meu că am ales ceea ce mă definea.

Tu de ce vrei să alegi Informatică Economică?

Dacă te întrebi de ce să dai la Informatică Economică și dacă ai nevoie de mine, sau de o prezentare care să te convingă, îți spun din start că locul tău nu e acolo. Oricât de dur ar părea.

Dacă vrei să dai la Informatică-Economică pentru că e de viitor și acolo lumea se angajează ușor, află că ai de muncă și nu e totul roz și cu pisicuțe pufoase. Ca tine mai sunt și alții. Ei vin cu experiență, cu pasiune și cu chef de programare. Concurența din facultate se aplică și la firmele de IT din Iași sau din alt oraș.

Dacă vrei să dai la Informatică-Economică pentru că ai auzit că „profii sunt tari”, ok, nu contest asta. Află că sunt la fel de tari și în fața scuzelor patetice și a lacrimilor de crocodil atunci când nu treci la o materie. Examenul e examen. Chiar dacă înainte de el ai râs sau ai organizat licitația caritabilă „Și mie îmi pasă”, nu înveți, nu treci.

Dacă vrei să dai la Informatică-Economică pentru că nu îți place contabilitatea, te anunț din nou, că nu ai scăpat de ea. E opțională și obligatorie. E mai simplă și ai să o savurezi cu plăcere.

Dacă vrei să dai la Informatică-Economică pentru că ai făcut liceu de info și ești un Chuck Norris al calculatoarelor, îți spun să nu te supraapreciezi. Ca tine sunt măcar 30 și să nu ai impresia că un trecut glorios poate să îți asigure și un viitor la fel de glorios. Ai de învățat și de aplicat tot ceea ce înveți.

Profilul studentului la Informatică Economică

Bănuiesc că ai vrea un profil al studentului ideal la Informatică  Economică. Nu cred că aș putea face unul. Toți am fost și suntem diferiți și tot ce ne-a legat a fost pasiunea pentru ceea ce facem și pentru ceea ce vrem să devenim. Nu e un domeniu ușor. E un domeniu în care supraviețuiești doar dacă faci totul cu plăcere și ai grijă să înveți zi de zi ceva nou. Trebuie să fii un luptător și un om capabil să împartă și cu cei din jur ceea ce știe pentru a crea un proiect de nota 10. La Info-Ec e vorba de multă muncă în echipă, o echipă ce treptat se transformă în familie.

Oricare ar fi motivul alegerii tale, profită de ceea ce ți se oferă și vezi în fiecare proiect o provocare pentru dezvoltarea ta. Ai să plângi. Toți am plâns la un moment dat, ori la banchet, ori prin sesiune, ori la un proiect. Momentul în care vei plânge te va transforma într-un om nou.

Eu mă duc în prezent cu drag la birou. Programez cu drag și mă izbesc zilnic de erori noi, dar sunt fericită de alegerea mea și de cariera mea. Oricât de nefolositoare mi-au părut unele materii prin facultate, la un moment dat am avut nevoie de ele. Într-un anumit context s-au legat și mi-au format o gândire de ansamblu. Nu a fost ușor, dar nici imposibil. A fost ceea ce mi-am dorit și ceea ce am simțit că am nevoie. Am avut timp să lucrez, să mă mențin la buget. Am avut timp să fac și drumuri la București în fiecare weekend luând cursuri de canto. Am avut timp să fac și voluntariat în LSE. Am avut și viața personală. Dar am avut timp pentru că am făcut totul din pasiune și cu interes. Acesta a fost secretul meu, sau algoritmul magic. Nu poți face performanță fără pasiune.

Fii în echipa Info-EC, fii tu dedicat visului tău!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.