Web Analytics
Drumul spre Informatică Economică (II) - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Drumul spre Informatică Economică (II)

Ascultă un podcast din 2019 despre Informatică-Economică:

Cred cu tărie că la Informatică Economică vin cei care simt că aparțin acelui loc înainte de a-l cunoaște. Poate sună abstract, poate sună poetic. Eu asta simt și cred. Oricâte prezentări se fac și oricât de tentant e colectivul, orice ți-ar spune colegii mai mari nu te influențează, pentru că tu te-ai decis deja. Nu îți vei schimba opțiunea când ai foaia în față. Vei bifa „Informatică-Economică” pentru că asta ți-ai dorit când te-ai înscris la facultate.  Mie personal nu mi-a păsat de nimic. De fapt, mi-a păsat de ceva! După primul semestru mi-am dorit să nu mai văd contabilitate toată viața mea.

Din categoria de ce fugi de aia nu scapi, am avut ceva opționale de contabilitate la Informatică Economică, dar am supraviețuit. Cred că toți care m-au întrebat de ce dau la Info-Ec au primit același răspuns din partea mea „nu mai vreau să fac contabilitate”. Era răspunsul salvator pentru că m-ar fi considerat nebună dacă le-aș fi spus că asta simt. N-a fost atât de tragic primul an, dar în anul al doilea au început să se mai schimbe lucrurile. Toată lumea spunea că e „super tare” la Info-Ec, dar în același timp că e și greu și ai de facut multe proiecte. Ohh, proiecte, nu mă pune nimeni să mai tocesc ceva drept economic? Super, să fie greu, atâta timp cât e practic, sunt fericită! Mai bine stau o noapte rezolvând o eroare, decât încercând să înțeleg vreun curs de orice altceva sau făcând ceva la contabilitate.

Cum a fost la Informatică Economică?

Prea scurt!

Pe principiul lucrurile bune nu durează mult, așa au fost și cele 3 semestre de Info-Ec. Am programat, m-am dat cu capu de tastatură, am plâns-o pe mama la telefon că nu trec la programare, dar am trecut. Cred că am mai plâns-o și pe la alte materii, dar programarea durea cel mai tare. Am învățat aplicând totul în practică, am aflat că Oracle din liceu era pui pe lângă cel din facultate. Am analizat, am proiectat și am încercat să le găsesc la toate aplicabilitatea în ceea ce făceam eu deja.

Cum era de așteptat, pasiunea pentru site-uri web nu s-a oprit în liceu. Mi-am luat Google-ul în brațe și am învățat singurică, începusem chiar din anul II să prind ceva proiecte individuale și să mă formez ca web developer. În anul III, când am avut WEB, știam cam tot ce se putea pe partea de HTML și CSS. Mi-au prins bine lecțiile de PHP și cele de Photoshop, unde mai avem nevoie de studiu. Eram maxim 5 oameni la cursul de Web și cam tot atâția la seminar. Eu eram acolo mereu luând notițe și încercând să mă verific și să mai învăț ceva. Am tras și eu chiulul la alte obiecte, pe la cursuri, dar am recuperat pe parcurs la seminar. N-am fost un student model, dar am fost un student care știa ce vrea.

Dacă ar fi să trag o concluzie după toți acești ani, cred că aș putea spune că Info-Ec nu are doar profesori buni, are profesori-prieteni. Te înțeleg și te ghidează, se adaptează la cerințele pieței și schimbă materiile de la un an la altul oferind posibilitatea de a fi în temă cu ce e pe piața muncii. Asta contează cel mai mult. Să ai baza, să ai suportul, pentru că de restul te ocupi singur.

Ce se studiază la Informatică Economică?
 • Dacă vrei să fii web developer, înveți singurel acasă.
 • Dacă vrei să fii programator JAVA înveți și la facultate, dar ai de studiat și tu acasă.
 • Dacă vrei o carieră pe Baze de Date, ai face bine să nu lipsești de cursuri și nici de la seminarii și să îți faci temele ca un copil silitor.
 • Dacă mai ai curiozități sau idei, găsești la Informatică Economică suportul necesar.
 • Dacă vrei să fii tester, ai să dai și la master la Sisteme Informaționale pentru Afaceri, pentru a continua ceea ce ai început și pentru a afla ce presupune să fii tester. Poți să începi deja să cauți pe Google și să te documentezi.

Mai multe despre ce se studiază la informatică economică, află aici!

La Informatică Economică vin cei care sunt dispuși să învețe constant și să se adapteze la toate schimbările din lumea IT. Ești în continuă mișcare și evoluție, dacă vrei asta și faci ceva în acest sens.

Impresii personale dupa Informatică Economică

Dacă mi-ar părea rău după ceva, ar fi faptul că nu am pus mai multe întrebări celor ce mi-au fost mentori. Recunosc, am fost mai timidă așa de felul meu. Muzica și experiența pe scenă nu m-au scăpat de emoții, nici la seminarii și nici la prezentări. Am preferat să întreb Google-ul. Am realizat prea târziu că ceea ce era pe Google nu era suficient pentru a mă forma ca om. Poate am recuperat la master, poate încă mai am de recuperat. Anul III a fost cel care m-a transformat și a confirmat tuturor celor din jurul meu că am ales ceea ce mă definea.

Tu de ce vrei să alegi Informatică Economică?

Dacă te întrebi de ce să dai la Informatică Economică și dacă ai nevoie de mine, sau de o prezentare care să te convingă, îți spun din start că locul tău nu e acolo. Oricât de dur ar părea.

Dacă vrei să dai la Informatică-Economică pentru că e de viitor și acolo lumea se angajează ușor, află că ai de muncă și nu e totul roz și cu pisicuțe pufoase. Ca tine mai sunt și alții. Ei vin cu experiență, cu pasiune și cu chef de programare. Concurența din facultate se aplică și la firmele de IT din Iași sau din alt oraș.

Dacă vrei să dai la Informatică-Economică pentru că ai auzit că „profii sunt tari”, ok, nu contest asta. Află că sunt la fel de tari și în fața scuzelor patetice și a lacrimilor de crocodil atunci când nu treci la o materie. Examenul e examen. Chiar dacă înainte de el ai râs sau ai organizat licitația caritabilă „Și mie îmi pasă”, nu înveți, nu treci.

Dacă vrei să dai la Informatică-Economică pentru că nu îți place contabilitatea, te anunț din nou, că nu ai scăpat de ea. E opțională și obligatorie. E mai simplă și ai să o savurezi cu plăcere.

Dacă vrei să dai la Informatică-Economică pentru că ai făcut liceu de info și ești un Chuck Norris al calculatoarelor, îți spun să nu te supraapreciezi. Ca tine sunt măcar 30 și să nu ai impresia că un trecut glorios poate să îți asigure și un viitor la fel de glorios. Ai de învățat și de aplicat tot ceea ce înveți.

Profilul studentului la Informatică Economică

Bănuiesc că ai vrea un profil al studentului ideal la Informatică  Economică. Nu cred că aș putea face unul. Toți am fost și suntem diferiți și tot ce ne-a legat a fost pasiunea pentru ceea ce facem și pentru ceea ce vrem să devenim. Nu e un domeniu ușor. E un domeniu în care supraviețuiești doar dacă faci totul cu plăcere și ai grijă să înveți zi de zi ceva nou. Trebuie să fii un luptător și un om capabil să împartă și cu cei din jur ceea ce știe pentru a crea un proiect de nota 10. La Info-Ec e vorba de multă muncă în echipă, o echipă ce treptat se transformă în familie.

Oricare ar fi motivul alegerii tale, profită de ceea ce ți se oferă și vezi în fiecare proiect o provocare pentru dezvoltarea ta. Ai să plângi. Toți am plâns la un moment dat, ori la banchet, ori prin sesiune, ori la un proiect. Momentul în care vei plânge te va transforma într-un om nou.

Eu mă duc în prezent cu drag la birou. Programez cu drag și mă izbesc zilnic de erori noi, dar sunt fericită de alegerea mea și de cariera mea. Oricât de nefolositoare mi-au părut unele materii prin facultate, la un moment dat am avut nevoie de ele. Într-un anumit context s-au legat și mi-au format o gândire de ansamblu. Nu a fost ușor, dar nici imposibil. A fost ceea ce mi-am dorit și ceea ce am simțit că am nevoie. Am avut timp să lucrez, să mă mențin la buget. Am avut timp să fac și drumuri la București în fiecare weekend luând cursuri de canto. Am avut timp să fac și voluntariat în LSE. Am avut și viața personală. Dar am avut timp pentru că am făcut totul din pasiune și cu interes. Acesta a fost secretul meu, sau algoritmul magic. Nu poți face performanță fără pasiune.

Fii în echipa Info-EC, fii tu dedicat visului tău!

45 thoughts on “Drumul spre Informatică Economică (II)”

 1. Unde ai terminat Info-Economie? Eu sunt in cluj la info si nu imi place deloc, as vrea sa dau la anul la info economie mi-ar place economia si informatica pe partea mai easy de web

 2. Iustin Luca

  În anul 1 se ține cont de nivelul de cunoștințe în domeniul informaticii? Adică, se așteaptă să vină aici exclusiv absolvenți ai unui liceu cu profil de mate-info sau informatica se ia de la zero?

  1. Bianca Ionel

   Iustin, sunt studenți și de la filologie care se descurcă în primul an. Primești toate informațiile necesare și nimeni nu se așteaptă să fii la un anumit nivel.

 3. Buna!
  Poti te rog sa imi spui cum as putea sa ma pregatesc? Adica sunt de la filologie, imi doresc foarte tare sa merg pe acest domeniu, dar nu stiu ce si de unde sa apuc.
  Acum dau bacul ai am o vara sa ma pregatesc? Doar ca nu stiu ce ar fi util sa iau la puricat.
  Multumesc frumos!

  1. Bianca Ionel

   Izabela cred că ar trebui să te bucuri de vacanță, pentru că în momentul începerii facultății vei primi toate explicațiile necesare. Nu e nevoie să te pregătești înainte. E suficient să mergi la cursuri și seminarii, eventual la consultații (sunt gratuite) în cazul în care nu ai înțeles ceva, pentru că totul se predă de la zero, pentru toată lumea.

 4. Bună!
  Am citit în unul dintre comentariile de mai sus ca ai făcut facultatea la Iași la FEAA, eu aș vrea să merg la București, la CSIE, ai vreo idee dacă am aceleași avantaje ca la tine, daca e la fel de ușor și te ia de 0 ? Nu am foarte multe cunoștințe legate de economie, dar mă atrage.
  Si as mai avea o intrebare se da admitere sau se intra pe baza de dosar ?

  1. Bianca Ionel

   Ana, nu știu cum stau lucrurile la București. Ar trebui să vorbești cu cineva care face la București pentru a avea informațiile corecte. Fiecare facultate și profesor are stilul sau.

 5. Mihai Constantin

  Buna!
  Tocmai ce am terminat cu BAC-ul si incep sa vanez facultatile. Eu am terminat Mate-Info si chiar sunt interesat de Informatica Economica de la Iasi. Din ce am citit am inteles ca nu e totul roz dar sunt curios de importanta master-ului si de posibilitatea de angajare, mai ales in Iasi.
  Multumesc anticipat!

  1. Bianca Ionel

   Eu m-am angajat din timpul licenție, dar asta ține de fiecare. E important și masterul, dar pe domeniul nostru conteaza mai mult partea practica. Interviurile in IT sunt practice, nu teoretice.

   1. Mihai Constantin

    Multumesc pentru raspuns! Ma bucura sa aud ca exista posibilitatea angajarii din timpul licentei. Nu vreau sa par omu’ banilor dar banuiesc ca si salariul este unul decent pentru inceput.

    1. Bianca Ionel

     Salariile sunt in functie de nivelul de competente. Se reclaculeaza in anual sau mai des in functie de politica firmei.

  1. Bianca Ionel

   Depinde de mediile colegilor, nu știu ce să-ți spun. Încearcă și ai să vezi.

 6. Se face matematica multa ? Cu contabilitatea nu imi fac griji prea mari.
  Si ai putea sa dai un exemplu de proiect ? Gen , iti da sa construiesti o pagina web de la 0 sau ce ?

  1. Bianca Ionel

   Se fac două semestre de matematică, iar la proiecte, da cel de practică din anul I se cere un site de la zero. Restul proiectelor variază de la un an la altul.

 7. Am citit si prima parte (primul articol) si m-ai pus pe ganduri. Ma bucur enorm ca ai explicat cum stau lucrurile. Asa cum spuneam la celalalt articol, baiatul meu isi doreste sa mearga pe acest drum, dar aveam habar ce presupune fiecare lucru in parte. Multumesc pentru informatii si explicatii!

 8. Buna, stii cumva daca anul acesta specializarea se alege de la inceput? Asa am auzit …

  1. Bianca Ionel

   Posibil sa se mai schimbe anumite formalitati. Cel mai bine intreaba la facultate sau vezi pe site-ul lor.

 9. Am si eu cateva regrete legate de faptul ca nu am fost suficient de atenta atunci cand mi s-a predat ceva si mintea mea zbura pe alte plaiuri. Am compensat salturile, dar pentru asta a trebuit sa petrec mai mult timp studiind de una singura.

 10. Buna! am fost recent admisa la aceasta specializare si as avea cateva intrebari. Examenele sunt greu de trecut pentru un absolvent de profil uman? Ma gandesc in special la matematica, statistica… Eu am terminat deja o facultate dar imi doresc sa ma reprofilez pe domeniul IT, poti lucra in domeniu inca din timpul facultatii? orarul iti permite un job in paralel? ce studieti in facultate e suficient pentru a fi angajat sau trebuie sa inveti tu limbaje de programare noi spre exemplu? Iti multumesc pentru timpul acordat!

  1. Bianca Ionel

   Bună, Alexandra. Examenele nu sunt grele, dar e nevoie să fii atentă. Da, poți lucra în domeniu de la început. Orarul difera de la un an la altul, dar știu că mie mi-a permis acest lucru. Legat de cerintele de la angajatori nu pot sa-ti dau prea multe detalii. Ele variaza de la unul la altul. Uneori ești nevoit să înveți și singur.

 11. Sunt la profilul economic si tocmai urmeaza sa incep clasa a 12-a si inca nu m-am hotarat ce fac mai departe… Cum imi pot da seama daca o sa imi placa la Informatica Economica tinand cont cont ca nu am facut informatica deloc pana acum? Cu ce ar trebui sa incep in lumea informaticii?

  1. Informatica e destul de vastă, dar dacă simți că ai o înclinare către coduri, design, modul în care sunt făcute diverse aplicații fie web sau mobile, ai putea încerca să faci ceva singur. Sunt multe site-uri care îți oferă tutoriale și poți să-ți dai seama ușor dacă îți place sau nu acest lucru.

     1. Si daca as vrea sa devin webdeveloper, nu s-ar preta sa aleg o facultate unde se face strict informatica?

     2. Orice facultate de informatică, fie ea info pur sau info-ec îți va oferi baza pentru a înțelege programarea orientată pe obiect și noțiunile elementare pentru a lucra cu baza de date. Restul, le vei învăța singur în practică.

 12. Alexandra Ianus

  Trebuie sa ai bacul dat la info? Sau poate fi si la alte materii!? Eu sunt pe științe ale naturii. Multumesc.

  1. Bună, Alexandra. Nu contează la cei ai dat bacul. Poți intra de la orice specializare.

 13. Buna! Mi-ar place foarte mult sa merg pe partea de informatica-economica la ASE in Bucuresti.. Problema este ca sunt la liceu economic si nu prea am facut informatica.. Sunt cls. XI-a si ma gandeam ca as putea sa ma apuc sa invat singur acasa HTML macar. Totusi, crezi ca este vreo problema daca nu am facut informatica in liceu? Te vor lua de la 0 cu informatica profesorii in facultate la inceput sau trebuie sa stii deja ceva mai mult ca sa poti face fata?

 14. Buna, sunt in clasa a XIIa la profil uman, insa as vrea sa dau mai departe la Informatica Economoca? M-as descurca acolo, ce materii se fac si ce fel de matematica? As vrea sa iau meditatii.

  1. Bună, Roxana,
   Îți recomand să citești și articolul acesta, ai exact materiile care se fac. Nu cred că ai nevoie de meditații la matematică, totul se ia de la zero încât să înțeleagă toată lumea.

 15. Desprea aceasta facultatate, dar cu invatamant la distanta, ce parere ai? Merita sa ma inscriu, ma va ajuta?

 16. Buna. De cand ai terminat tu facultatea, crezi ca s-au schimbat multe? Ma refer la cerintele angajatorilor, la cursuri

  1. Buna! Cu siguranță cerințele angajatorilor sunt mult mai ridicate, dar și studenții mult mai bine pregătiți. Cumva au crescut proporțional, iar când vorbim de IT e normal să fie această creștere.

   1. Bună Bianca ,eu sunt interesanta la feea Iași profil info -economic cu predare în limba engleza ar putea întâmpină dificultăți pentru un student în anul 1?..menționez ca are Cambridge nivel C..

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: