Web Analytics
După 7 ani, din nou la radio - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

După 7 ani, din nou la radio

Prin tinerețe, cum îmi place mie să spun, mi-a plăcut să gust câte puțin din orice job care îmi părea fascinant, inclusiv din cel de om de radio. Așadar, în studenție, am avut ocazia să am câteva luni o emisiune la un radio local, Radio Still, dedicat studenților, alături de încă un coleg.

La acel moment nu știam prea multe despre dicție, despre ce înseamnă o știre, dar mă atrăgea foarte mult ideea de radio și tot ce reprezenta acel job de 1-2 ore pe zi. Între timp, am mai prins ceva experiență, am mai învățat cum stă treaba cu scrisul unui text, dar bineînțeles mereu este loc și de mai bine, motiv pentru care nu mă opresc niciodată din a învăța.

La radio în noiembrie 2013

Și uite așa ajungem în iulie 2020, când într-o zi de miercuri, am primit propunerea de a prezenta timp de o săptămână știrile zilei pentru NapocaFm, un post de radio din Cluj. Am fost atât de entuziasmată de propunere încât am acceptat înainte să mi se spună despre ce post de radio este vorba și fix în aceeași zi, mai pe seară m-am trezit pregătind știrile pentru a doua zi.

Recunosc, vreo 2 zile am fost un pic cu capul în nori și abia așteptam să pregătesc stirile și să mă aud la radio dar am revenit în timp util cu picioarele pe pâmânt. 🙂

Cum a fost după 7 ani, din nou la radio?

Ei bine, a fost o experiență foarte energizantă și provocatoare în același timp care m-a făcut mai conștientă și mai atentă la modul de exprimare scrisă dar și orală.

În gașca mea se mai face mișto de mine că n-am accent de moldoveancă, lucru care zic eu, m-a ajutat și recomandat ca fiind potrivită pentru cele 7 zile la un radio clujean. De ce doar șapte zile? Pentru că doar am înlocuit prezentatoarea locală, nefiind un job permanent, tot ce ține de digital marketing fiind clar marea mea iubire.

Mi-am dat seama că acum 7 ani totul era fix o joacă de copil, deși aveam o vârstă, comparativ cu seriozitatea care se cerea în cazul de față. Dacă acum 7 ani citeam știrea fix din online/ziar cum era, de această dată știrile au necesitat să fie rescrise și adaptate la un vocabular uzual.

Am conștientizat că un text sună diferit când îl citești în gând comparativ cu momentul în care îl citești cu voce tare. Dacă acum 7 ani îmi permiteam să citesc o știre la un tempo normal, acum mi s-a cerut să vorbesc un pic mai repede decât în mod normal. Asta a dus la provocarea cu numărul 1: dicția!

1. Cel mai provocator lucru a fost partea de dicție 🙂

Când am înregistrat primele știri mi-am dat seama ce utile îmi sunt exercițiile de dicție pe care le fac la canto, la Academia de Talente a Ellei Gondoș. Atunci am înțeles că vocaliza mea preferată cu „Rică nu știa să zică râu, rățușcă, rămurică” nu doar îmi aduce zâmbetul pe buze la ore ci mă și ajută la dicție. Chiar și așa, nu am tras strună stirile pentru că îmi lipsea experiența și un ton al vocii care să nu varieze prea mult. Cei care mă aud vorbind zilnic mă știu că îmi place să vorbesc cu aer, mai cu sunet cald de adormit lumea, și acum nu era loc de astfel de voce.

Valentin Darii, cel care m-a recomandat și mi-a fost alături în aceste zile, mi-a zis din start: „Bianca, vorbești cu voce de piept!”. Termeni tehnici, dar când faci canto de ani de zile știi clar despre ce e vorba când ți se cere o anumită voce. Așa cum era de așteptat, când m-am obișnuit cu vocea mea de radio s-a încheiat experiența. 🙂

2. M-am izbit de termeni tehnici prescurtați și am apelat la Google sau la oameni specializați în domeniu

Am avut o știre despre blocuri în construcție cu regim de înălțime P+12+R. Evident nu puteam spune această formulă la radio și din toată ecuația îmi dădea cu virgulă acel R. Am răscolit tot Google-ul, am căutat termeni din arhitectură și n-am găsit nimic. Pentru fanii, „Who I met your mother”, norocul meu e că am un Ted Mosby (Valentin Gheorghian), în telefon, care m-a salvat cu misteriosul R. În toți anii săi de carieră, ca arhitect de succes în Londra, nu întâlnise acel R și am concluzionat că ar fi o mansardă sau un etaj „retras” sau parțial. O să aflăm ce este cu adevărat când o să fie gata blocurile. 🙂

3. M-am reorganizat, iar :))

Toată treaba cu știrile la radio se întâmpla după program, în timpul meu care era deja organizat și transformat oarecum într-o rutină. Provocarea cu radio m-a făcut să mă organizez și mai mult și să conștientizez ce mai pot scoate din rutina zilnică pentru a avea timp și de mine dar și de noile task-uri (căutat știri, rescris știrile, așteptat feedback, înregistrat știrile).

Timpul pentru mine a devenit esențial în dezvoltarea mea de orice tip și mi-am dat seama, recent, că înainte de orice profesional sau personal, în viața mea, eu am nevoie să fiu pe primul loc. Dacă mă neglijez pe mine, dacă îmi neglijez micile plăceri/bucurii ale vieții, randamentul meu pe orice plan va fi scăzut/afectat.

Acum, când s-a încheiat această experiență, evident am nevoie de o nouă reorganizare și sunt curioasă de rezultatul final, mai ales că mi-am dat seama că încă pierdeam timp prețios cu activități care nu-mi aduceau plus valoare. Pe scurt, am 1-2 ore pe care pot să le fructific diferit începând de azi, 9 iulie 2020, și dacă nu ar fi fost această experiență la radio, clar n-aș fi sesizat prea curând timpul pierdut.

4. Mi-am îmbunătățit capacitatea de sinteză

Eu sunt o iubitoare de scris mult și vorbit puțin :)) De foarte multe ori am zis că am nevoie de cursuri sau ceva care să mă învețe cum să sintetizez o informație și să evit bătăia câmpului sau poveștile vânătorești. Consider că această experiență la radio a fost un prim pas în a învăța cum stă treaba cu sintetizatul, pentru că știrea înseamnă informație pură, nu opinie personală.

5. Am învățat cele 6 întrebări la care trebuie să răspundă o știre

Șoc și groază! Nu știam despre cele 6 întrebări pentru că nu am făcut jurnalism și pentru că nu m-am documentat în legătură cu acest subiect. Vali a avut grijă să mi le spună încă de la început, motiv pentru care le las și eu în acest articol. În momentul de față consider că aceste întrebări sunt utile pentru cultura generală a oricărui cititor. 🙂

Ştirea este răspunsul la câteva întrebări: cine? (a făcut), ce? (a făcut), când? (a făcut), unde? (a făcut), de ce? (a făcut)şi cum? (a făcut).  Fără aceste răspunsuri, nu putem vorbi de o ştire completă.

6. Am învățat ce înseamnă un titlu care să atragă

Ca om de marketing și blogger titlul este esențial pentru a atrage un om să dea click pe orice alegi să scrii. Am făcut cursuri, am înțeles formulele de a crea acest tip de titlu dar în permanență simțeam că încă nu știam cum arată acel titlu care să facă clickbite și în același timp să ofere un conținut de calitate. În aceste 7 zile am căutat știri, am dat click pe cele cu titlul cel mai cel și uite așa am mai înțeles cum stă povestea asta cu titlul. Dacă ai ajuns aici pentru că te-a atras titul articolului, mulțumirile se duc către această experiență la radio. 🙂

În încheiere, consider că inclusiv în acest domeniu sunt foarte multe de învățat și am convingerea că multe se învăță pe teren (la practică) și nu doar la o facultate de profil. Pentru mine a fost o experiență provocatoare și foarte frumoasă. Consider că m-a ajutat să-mi îmbunătățesc stilul oratoric, am mai scăpat de aerul din voce (pisiceala mea caracteristică) și am devenit mult mai atentă la felul în care pronunț cuvintele. Nu știu dacă aceste schimbări o să mă țină toată viața sau e doar un mic „defect profesional” dobândit în cele 7 zile, dar am convingerea că dacă mă vei trezi noaptea și îmi vei da o știre de prezentat am să știu sigur ce voce să folosesc, ce intonație să am și clar dicția o să se activeze automat.

Bonus, las un fragment cu o serie de știri prezentate de subsemanta, în cazul în care nu m-ai prins zilele acestea la radio.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.