Web Analytics
Cum facem editarea și corectarea propriului text? | Content writing | Bianca Ionel

Cum facem editarea și corectarea propriului text?

Editarea și corectarea propriului text este ultimul articol din seria de trei, scrise după ce am urmat un curs de scriere susținut de către Daniel Pink. Primele două articole despre pre-scrierea unui text și 5 sfaturi pentru a scrie mai bine le puteți citi aici.

Ultima partea a cursului, cea legată de editarea și corectarea unui text aș fi vrut să fie prima. Știi de ce? Pentru că mai tot timpul sărim peste acești doi pași destul de importanți pentru content writing. Să îi luăm pe rând!

Cum facem editarea și corectarea propriului text?

Dacă ar fi să pescuiescuim greșelile din textele altora, cred că am primi un premiu toți, dar când vine vorba de a ne edita prorpiul text, mulți spunem pas. Am public de n+1 ore texte necitite și netrecute printr-o editare și corectare. După fiecare curs de scriere îmi propun să nu mai fac asta și aproape că am modifica codul sursă din spatele butonului de publicare a unui articol pentru a îmi apărea un pop-up cu „Ai editat și corectat textul?”. Cred că o să-mi fac un bine și am să implementez ideea asta.  :))

Pentru editarea propriului text avem nevoie de un mic proces prin care să-l trecem. Mie îmi place să fac totul pe pași așadar, pentru editare e nevoie să bifăm următoarele:

 • citirea întregului text;
 • identificarea părților ce ar putea fi îmbunătățite:
 • rearanjarea și rescrierea unor părți din text;
 • verificarea greșelilor gramaticale, a cuvintelor și literelor lipsă – vezi aici un mic ghid de cum poți scrie corect 🙂
 • folosirea timpului prezent în exprimarea sau evitarea unei voci pasive;
 • evitarea celor 3 păcate capitale ale scriitorului.

Cele 3 păcate ale scriitorului

Putem păcătui când scriem? Ohh, da! Daniel Pink are o metodă foarte simpatică de a face omul să înțeleagă ce greșește și unde greșește într-un text. Ei bine, cele trei păcate sunt: text prea puțin documentat, text prea plictisitor, text repetitiv.

Cum putem evita aceste păcate? Ei bine, prin sfânta editare a textului și ținând cont de încă 3 sfaturi:

 1. Ia o pauză înainte să editezi propriul text! Nu edita textul în aceeași zi sau imediat după scriere pentru că nu vei sesiza greșelile și nu vei putea fi suficient de obiectiv.
 2. Ai grijă ca textul să ofere ceva și mesajul să ajungă corect la cititor.
 3. Citește textul cu voce tare!

Dacă ne-am citi toți textele cu voce tare cred că am avea foarte multe de câștigat și ne-am scuti cititorii de texte plictisitoare, lipsite de sens sau de fraze atât de lungi prin care se pierd, nu-i așa?

Alegerea corectă a titlului

Credeți sau nu, tot în partea de editare și corectare a unui text stă și alegerea titlului. Șoc și groază?! Da… știu, și eu mă număr printre cei care prima dată scriu titlul textului și apoi textul. Cred că acesta este motivul pentru care nu am titluri care ies din tiparele obișnuite. Tu cum scrii un titlu atractiv?

Procesul de alegere a titlului ar trebui să fie unul lung pentru că acesta este primul care generează reacție cititorului. Din pespectiva lui Daniel Pink un titlu ar trebui să fie:

 • concis – până în 70 de caractere – minunat și pentru SEO 🙂
 • să aibă impact,
 • să aibă legătură cu textul.

Un titlu poate fi modificat și după publicarea articolului, dacă acesta nu are impactul dorit. E chiar recomandat să testăm mai multe variante până ajungem la cea câștigătoare. Legat de titlu, dar și de text putem cere feedback.

Cum cerem feedback constructiv pentru textele scrise?

Obișnuiesc să cer feedback pentru anumite texte pe care le scriu în momentele în care ele sunt pentru agenții sau clienți mai pretențioși, dar și atunci când simt că mi-am pierdut din obiectivitate sau dau prea mult din casă. E foarte important să știm cum să cerem feedback și să îi spunem persoanei de la care îl cerem ce ne dorim de la ea.

Pentru a primi feedback constructiv e nevoie să știm să cerem corect acest lucru. Dacă dăm un text la citit unui prieten e nevoie să-i spunem să nu fie atent doar la posibile greșeli gramaticale ci și la anumite fraze, dacă textul este cursiv, dacă oferă ceea ce promite și tot așa.

Așadar, dacă aveți oameni dispuși să vă citească textele înainte de publicare, profitați de ei, cereți feedback și faceți editările necesare textului. Nu uitați să mulțumiți la final și să nu luați lucrurile personal! 🙂

Acum că am terminat cu editarea și corectarea textului putem să-l publicăm? Da, dar nu uitați să monitorizați impactul pe care îl are textul scris. Chiar Daniel Pink consideră necesară și această etapă și recunosc că m-am bucurat nespus de mult când am aflat.

Pe mine mă știți mare fană a statisticilor pe blog, deci partea de măsurare a impactului unui text m-a uns pe suflețel. N-am să vă povestesc despre ea, pentru că am scris deja acum mult timp articole pe această temă și dacă sunteți curioși le găsiți în secțiunea de SEO de pe blog.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.