Emoţii sau sentimentalism

 „Noi ne-am educat mintea astfel încât sa se exprime tot timpul, ignorând în schimb inima”- Kahlil Gibran

Am citit recent cartea lui Osho,Emoţiile, cum ne putem elibera de manie, gelozie si teama” şi am simţit nevoia să împărtăşesc cu voi o parte din carte şi o parte din gândurile mele.
Cine este Osho? Unul dintre cei mai cunoscuți lideri spirituali ai secolului XX care răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne pe fiecare dintre noi la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor și la un proces de conștientizare de sine. După mine, Osho este o adevărată promocare şi chiar de la prima pagină am simţit că ştie ce vrea şi mai ales cum să pună problema.

„Cum” ?! Ce spune Osho despre „cum”, acest adverb cu sens interogativ atât de popular în vieţile noastre?

Noi reducem totul la întrebarea cum. Exista un cum-ism raspândit pretutindeni, în întreaga lume, iar omul contemporan modern a devenit un veritabil cum-ist: cum sa fac cutare, cum sa ma îmbogatesc, cum sa fac ca sa am succes, sa-i influentez pe altii si sa câstig noi prieteni, cum sa meditez, ba chiar si cum sa iubesc. Nu e departe ziua când cineva ma va întreba: cum sa respir? Viata nu poate fi redusa la aceasta întrebare, caci ea nu este o tehnologie. Când viata este redusa la o simpla tehnologie, bucuria de a trai dispare.

De ce am ajuns să caut despre acest subiect? Tot muzica m-a împins în acest punct. Ce am aflat despre emoţii? N-am să vă povestesc definiţii ci am să vă citez din carte.
… emotiile, sentimentele, gândurile – întreg continutul mintii – provin din exterior, putând fi manipulate de lumea exterioara. Acest lucru le-a devenit evident chiar si oamenilor de stiinta. Misticii au afirmat însa cu mult înaintea oamenilor de stiinta, înca de acum câteva mii de ani, ca toate aceste lucruri cu care este umpluta mintea noastra nu ne apartin, ca noi suntem mai presus de ele. Noi ne identificam însa cu ele, si acesta este unicul nostru pacat.

Aşadar tot ce simţim vine din exterior, de la cei din jurul nostru şi acum putem răsufla toţi liniştiţi şi da vina pe cei ce ne înconjoară de toată instabilitatea noastră emoţională? Hmm, nu! Emoţiile sunt responsabilitatea noastră şi e treaba noastră să le controlăm.

Am să mă feresc de „cum”, deşi e aproape invitabil şi am să confirm ceea ce Osho spune că toţi avem nevoie de ordine dar şi de haos. De ce? O să dăm vina pe monotonie, pe faptul că haosul ne face să ne simţit şi să trăim altfel. Eu personal când sunt plictisită încep să-mi complic viaţa, să fac conştient haos dând frâu liber subconştientului meu.  Ce creează haos? Aici cred că diferă de la om la om, dar cel mai mare haos îl provoacă toate sentimentele şi trăirile pe care le negăm şi nu vrem să le acceptăm. Să rezum totul la un cuvânt „iubirea„.  De ce? Tot Osho vine şi cu explicaţia!

Iubirea ne da întotdeauna o stare de nervozitate. Exista anumite explicatii în acest sens. Iubirea se naste din subconstient, în timp ce toate capacitatile noastre se afla în planul constient. Toata cunoasterea noastra, toate calitatile pe care stim sa le manevram se afla în mintea constienta. Iubirea se naste din subconstient, iar noi nu stim cum sa o manipulam, ce sa facem cu ea, iar acest lucru ne depaseste. Subconstientul este de noua ori mai mare decât planul constient, asa ca tot ceea ce provine din subconstient este coplesitor. Asa se explica de ce sunt atât de speriati oamenii de emotiile lor. Ei încearca sa le blocheze, de teama sa nu creeze haos în micul lor univers (constient), într-adevar, emotiile creeaza haos, dar haosul are farmecul lui!

În liceu când auzeam de „eul poetic” eram aproape bulversată. De ce 2 sau 3, de ce „eul poetic” şi autorul, de ce mereu sunt două persoane diferite? De ce acel „eu poetic” nu se indentifică cu autorul. Ei bine, în timp am aflat că noi avem mai multe personalităţi şi ne lăsam captaţi de cea care dă cel mai bine. Aici ştiu că a fost dur, dar cu toţii avem „eul romantic”, „eul nervos”, „eul trist”. De câte ori nu am acţionat într-o manieră în care nici noi nu ne aşteptam? De câte ori nu am spus „nu eram eu, era ceva cu mine atunci” ?

Din păcate, noi nu putem să ne contopim cu mintea şi sufletul nostru în totalitate decât atunci când acceptăm ce suntem şi cum suntem şi ne indentificăm şi ne iubim adevăratul nostru „eu” care nu dispare niciodată. Acceptarea eului nostru, cu emoţii negative şi pozitive, ne va transforma în oameni autentici, după cum spune Osho şi aş completa eu cu puternici.  O dată ce suntem capabili să acceptăm ceea ce simţim, vom fi capabili să şi controlăm toate trăirile noastre.
Ce mi-a mai plăcut în carte, este exemplu simplu dat de Osho pentru a diferenţia emoţiile şi sentimentalismul. Ca şi el, mereu am considerat că sentimentalismul e un teatru ieftin şi cel mai des îl vedem la femei.

Emotiile sunt sinonime cu puritatea. Sentimentalismul este o pacaleala. Am învatat cu totii asemenea trucuri. De pilda, femeia stie ca daca plânge, va repurta o victorie asupra barbatului. Se întâmpla însa uneori ca plânsul sa nu vina, caci el nu este atât de usor de manipulat. Nu conteaza: femeia încearca, se preface, joaca teatru. Lacrimile ei sunt însa false. Chiar daca îi curg din ochi, ele sunt false, caci nu au venit de la sine, ci au fost aduse cu forta. Acesta este sentimentalismul: emotii create, manipulate cu viclenie. Este aceeasi diferenta ca si între ratiune si rationalizare. Rationalizarea reprezinta o manipulare a ratiunii, la fel cum sentimentalismul reprezinta o manipulare a emotiilor.
Multi oameni cred ca sentimentalismul este sinonim cu spiritualitatea. Emotiile se nasc în minte, la fel ca si gândurile. Ceea ce voi numiti inima face parte tot din mintea voastra, la fel ca si capul. Voi va emotionati foarte usor, tipati si plângeti cu lacrimi de crocodil, dar nu exista nimic spiritual în acest proces. Lacrimile sunt niste obiecte fizice, la fel cum ochii sunt o parte din corpul dumneavoastra. Emotiile voastre nu sunt altceva decât un deze­chilibru în câmpul energiei voastre fizice. Ţipati si plângeti, si apoi va simtiti eliberati, relaxati. Femeile din toata lumea cunosc foarte bine acest proces. Ele sunt niste adevarate artiste ale plânsului, stiind cât de bine le face. Femeile tipa si plâng, pâna când ating o stare de usurare. Este într-adevar un proces de catharsis, dar care nu are nimic spiritual în el. Oamenii continua însa sa confunde lucrurile. Ei iau drept spirituale tot felul de lucruri care nu au nimic de-a face cu spiritualitatea.

Ca şi femeie aş putea lua totul mai mult decât personal, dar adevărul este că sunt una din acele persoane care iau plânsul ca pe o poartă spre uşurare, spre acea stare de linişte după o noapte de plâns. Am căzut şi eu pe gânduri după ce am citit aceste rânduri şi am încercat să analizez numeroase momente din trecutul meu pentru a conştientiza când am plâns cu adevărat şi când am plâns pentru o victorie. Aş fi ipocrită să spun că nu am avut astfel de momente, deşi în ultima perioadă lacrimile mele au venit în momente în care nu-mi doream să plâng şi aş putea spune clar că „eul meu” a pus stăpânire pe mine. Evident, explicaţia mea atunci a fost „nu ştiu ce e cu mine”, adevărul este că nu am vrut să accept ce se întâmpla.
Cu siguranţă nu sunt singura care a trecut printr-un astfel de proces, dar aşa cum am ales eu să îmi analizez şi lacrimile, vă invit şi pe voi să vă analizaţi momentele din viaţa voastră. Ce aş vrea să mai impart cu voi este diferenţa dintre emoţii pozitive şi negative, din perspectiva lui Osho.

…daca deveniti constient de o anumita emotie, iar în lumina luciditatii dumnea­voastra, ea dispare, a fost o emotie negativa. Daca deveniti constient de o alta emotie, cu care deveniti una, daca emotia respectiva va cuprinde întreaga fiinta, atunci este vorba de o emotie pozitiva.
Emotiile negative sunt bune, daca sunt autentice, în acest caz, însasi realitatea lor ajunge sa le transforme. Treptat, ele devin pozitive, pâna când, la un moment dat, veti constata ca nu se mai poate vorbi nici de ceva pozitiv, nici de ceva negativ. Ramâne doar autenticitatea. Nu are nici o importanta daca aceasta este buna sau rea, pozitiva sau negativa. Nu mai existati decât dumneavoastra, simplu si autentic. Aceasta autenticitate va permite sa sesizati o viziune a realitatii absolute. Numai realul poate cunoaste ceea ce este real, la fel cum numai adevarul poate cunoaste adevarul, si numai ceea ce este autentic poate cunoaste ceea ce este autentic.

Am să mă opresc aici şi am să vă invit să meditaţi asupra voastră, să vă regăsiţi în eul vostru real şi să transformaţi emoţiile negative şi pozitive în emoţii autentice. Nu am terminat de împărtăşit cu voi tot ce consider important şi am să revin cu o altă postare în care vă voi vorbi despre reprimare şi control, tot din perspectiva lui osho.

Bibliografie

Osho – Emotiile. Cum ne putem elibera de manie, gelozie si teama


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

7 thoughts on “Emoţii sau sentimentalism”

  1. Pingback: Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  2. Pingback: Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  3. Pingback: Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  4. Pingback: Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  5. Pingback: Despre gelozie, reacţii şi relaţii | Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  6. Pingback: Inteligenţa emoţională şi subconştientul | DISCERNE

  7. Pingback: Reprimare vs control - Bianca Ionel - Acorduri din suflet

Lasă un răspuns