Web Analytics
Englishable - din pasiune pentru limba engleză și oameni - Interviu

Englishable – din pasiune pentru limba engleză și oameni

Chiar dacă limba engleza este peste tot și ai nevoie de ea, cel puțin la nivel de începător pentru locul de muncă, navigarea online sau în călătorii, în decembrie 2019, România era pe locul 2 în topul țărilor ai căror cetățeni nu vorbesc nicio limbă străină.

Așadar, date fiind aceste statistici, am ales să împrătășesc în interviul de astăzi o poveste despre o pasionată de limba engleză care a reușit, chiar și în condiții pandemice, să îți continue pasiunea și drumul de antreprenor. Este vorba despre Ana Maria Gugu pe care am cunoscut-o în cadrul comunității de antreprenoare din România.

Povestește-ne un pic despre tine și Englishable

Totul a început din joaca de-a profesorul în anii copilăriei. În fiecare vacanță, luam caietele de peste an și cu seriozitatea unui profesor și pixul roșu în mână „vânam greșelile”, iar când colegii îmi cereau să le dau tema să o copieze preferam să îmi pierd pauza explicându-le cum să facă exercițiile, deci cumva am această înclinație în sânge. Apoi, în clasa a XII-a, pentru că venea BAC-ul am avut două prietene bune care mi-au cerut să le meditez pentru proba orală la engleză. Și am văzut că îmi place să fac asta și că sunt înțeleasă. Și am început să îmi întreb prietenii și rudele care aveau copii dacă nu au nevoie de ajutor cu engleza la școală și așa au început „meditațiile”, pe care le-am făcut pe tot parcursul facultății. Apoi, am intrat în învățământ, dar deși iubeam ce făceam și copiii, sistemul mi s-a părut prea rigid pentru ce aveam eu de oferit și am renunțat după 2 ani.

Meditațiile le-am continuat, dar nu erau un venit sigur și de viitor. Așa că am încercat diverse alte drumuri de la brațări handmade care sunt o pasiune a mea și au rămas așa la cofetărie și coaching. Doar că de fiecare dată am revenit la esența mea, la predarea limbii engleze. Și pentru că mă simt constrânsă într-un mediu instituționalizat de stat sau privat, am ales să îmi deschid propria afacere acum 4 ani, LEARN FOR LIFE SRL (pentru că asta e viziunea mea, să ajut oamenii să învețe engleză pe termen lung, să o facă cu plăcere și pentru propria stare de bine).

Și acum cu pandemia, am mutat absolut totul în online (deja aveam câțiva cursanți din Marea Britanie cu care lucram de 4 ani) și așa a luat naștere conceptul de Englishable care îmi este atât de drag!

În momentul în care ai ales să devii antreprenor ai avut pe cineva alături care să te ghideze, dacă da cine și cum te-a ajutat?

Soțul meu a fost cel care a fost mereu alături de mine și m-a susținut cu tot ce a putute el. Plus, o prietena foarte bună, Elena, cu care am început împreună pe acest drum al antreprenoriatului și cu care am făcut mereu schimb de informații legate de marketing, de feedback rapid și constructive. Și a mai fost Daiana, cea care a crezut în mine și ale cărei încurajări și susținere când totul mi se părea imposibil au reușit să îmi dea încrederea că se poate.

Am pornit de la zero, cu câteva idei prinse în zbor din cursurile de marketing ale lui Lorand Soarez Sanz sau Doru Pelivan.

Sunt foarte multe idei de afaceri, de ce ai ales cursuri online la limba engleză pentru adulți și copii?

Engleza și lucrul cu oamenii sunt cele două mari pasiuni ale mele. Îmi place mult să îi ajut pe aceștia să înțeleagă noțiuni dificile pe care apoi să le aplice. Iar această dorință a mea mi se pare că e frumos conturată într-o afacere.

Ce face ca afacerea ta, Englishable, să fie special sau unică?

Implicarea emoțională pe care o am pentru fiecare cursant în parte și modul cum reușesc să îi motivez pe toți să creadă că, DA, se poate atâta timp cât îți dorești și ai alături omul potrivit!

Povestește-ne arată o zi din viața ta de antreprenor la Englishable?

Nu sunt două zile la fel, dar încerc să descriu la modul general. Mă trezesc la 5:30 dimineața ca să mă ocup de sufletul meu (fac yoga și meditație). După aceea, am o agendă-jurnal în care scriu cum mă simt și îmi planific ziua pe ore, cu ce cursuri am de predat, ce alte activități casnice, ce timp pot petrece cu ai mei și neapărat aloc măcar o jumătate de oră educației mele pe această latură antreprenorială (ascult diverse cursuri și îmi iau notițe). Dacă am timp, înregistrez cursuri sau scriu la E-book-urile mele. În tot acest timp, răspund și la mesaje, fac facturi, postez pe social media…O zi plină, altfel spus! Seara revin la agenda-jurnal și bifez acolo ce am reușit să fac de pe to do list-ul meu pe care mi l-am făcut dimineața, mulțumindu-mi că am putut fi totuși eficientă, chiar dacă nu am reușit să le fac pe toate și le las pe restul pe ziua următoare. Seara se încheie cu dus cu copiii și somn la maxim ora 22.

Povestește-ne cum a ajuns primul client la tine.

Primii clienți de acum 12 ani, când nici nu visam că o să fac o afacere din așa ceva au fost două prietene care se pregăteau împreună cu mine pentru bacalaureat si copiii a altor doua prietene de familie. Apoi, din recomandări au început să vină tot mai mulți elevi la mine.

Primii clienți de când am firma și am trecut în online au fost oameni din diverse orașe ale țării și lumii (Anglia și Germania) au venit în urma unui webinar gratuit pe care l-am ținut pe platform Zoom.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat în drumul tău de antreprenor?

Că munca și dăruirea în slujba viziunii tale sunt cei mai importați pași, iar rezultatele aduse sunt nemăsurabile.

Fiecare afacere are suișuri și coborâșuri, care a fost cea mai mare provocare de până acum și cum i-ai făcut față?

Sunt încă la început cu business-ul, deci cea mai mare provocare a fost chiar debutul și decizia de a începe, pentru că mindset-ul nostru al românilor e cea mai mare piedică. Deci, am avut nevoie să îmi câștig încrederea în mine ca să pot să am acest curaj și să scap de teama că vine statul și îmi ia tot. Acum sunt pe cale să fac un pas mare și important în afacerea mea, să îmi asum  riscul de a crea o platformă de învățare online, pe care oricine are informație de calitate și și-o structurează în cursuri înregistrate audio sau video să le poată posta la un cost cât mai mic pentru el/ea.

Dacă ai avea șansa de a începe din nou acest business, ce ai face diferit?

Nimic. Am învățat din fiecare provocare pe care am avut-o. Poate mi-aș mai da o doză de curaj și de încredere, dar în rest fiecare acțiune a mea a fost o piatră de temelie a acestei afaceri.

Ce altceva te mai pasionează? Dacă nu ai fi început acest business, unde crezi că ai fi fost acum?

Îmi place să gătesc, să fac brățări cu pietre semiprețioase, pasiuni pe care am încercat să le transform în business-uri, dar mereu am revenit la menirea mea, aceea de a preda limba engleză. Nu cred că aș fi putut fi altundeva decât în acest loc.

Ce sfaturi oferi celor care vor să devină antreprenori?

Crezi în visul și puterea ta! Poți face tot ce îți propui! Limitele sunt date doar de ceea ce crezi și gândești!

Crezi că modelele de business din exterior se pot adapta la noi? Recomandări de cărți în care ai găsit sfaturi pe care le-ai aplicat și au dat rezultate în business-ul tău?

Da, cred cu tărie că ne putem insipira de oriunde, dar ca amprenta gândirii și simțirii proprii fiecăreia dintre noi sunt cele care dau acea sclipire și atrage oamenii către noi.

Ca și cărți recomand Warren Buffett on business scrisă de Wareen Buffet,  Cuvinte care schimba minti scrisă de Shelle Rose Charvet, Triburi scrisă de Seth Godin și De la idee la bani scrisă de Napoleon Hill.

Cum se îmbină viața personală cu cea profesională?

Mult mai bine decât dacă aș avea un job fix de la 8 la 16.

Pe lângă munca asiduă, care crezi că este ingredientul succesului tău?

Pasiunea și dorința de a ajuta cât mai mulți oameni.

Se spune că orice criză are și partea sa bună. Ce beneficii ți-a adus Covid atât din perspectivă personal dar și profesională?

Pe plan personal, apropierea de familie, timp de calitate petrecut împreună. Pe plan profesional, m-a făcut să evoluez mai repede, să gândesc măreț și să duc afacerea la alt nivel, pentru că online-ul îmi dă o deschidere mai mare, decât ce era pe plan fizic, local.

Unde te gasim? Site, Facebook, Instagram, sediu fizic?

Nu am sediu fizic, dar mă găsiți pe aproape toate canalele de social media.


În încheiere îi mulțumesc Anei Maria pentru interviu și toate gândurile pe care le-a împărtășit cu noi despre drumul său în calitate de antreprenor și profesor. Dacă ai nevoie de lecții de engleză, acum știi unde să apelezi. Dacă îți dorești și tu să apari într-un astfel de interviu pe site, te invit să mă contactezi! ❤

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.