Eşti decor sau actor?

Astăzi m-am trezit și mi-am propus să fiu alt om, nu doar un actor sau decor. Mi-am asumat faptul că voi fi catalogată ca un om fals. Mi-am asumat și faptul că vor exista câtiva oameni care îmi vor susține curajul de a schimba ceva la mine.

Mi-am asumat că vor fi și acei oameni care mă vor cataloga drept un actor. Ei sunt cei ce susțin că viaţa e un film. Mi-am asumat că vor fi și cei care consideră totul o mare pierdere de timp și preferă stabilitatea. Oare? Dacă unii rămân într-un punct fix, asta nu înseamnă că și eu îmi doresc acest lucru.

Nu toți vor să își asume un rol, unii preferă să fie decor!

În general aceștia devin un decor ce aruncă vorbe. Un decor de care mă împiedic prea des și totuși mă încăpățânez să-l car cu mine. Da, uneori cărăm „o mobilă veche” cu noi.

Recunosc! Nu renunț ușor la oamenii din viața mea, nici măcar la cei ce devin decor. Mă atrag de fiecare dată când îi curăț de praf. Am impresia că îi redescopăr. De fapt, e doar o plimbare în trecut.

Ei mă trag înapoi. Ei sunt cei care îmi aruncă în față teorii despre stabilitate, dedicare şi fidelitate. Ei mă critică pentru toate dorințele de evoluţie şi pentru că aleg să trăiesc cu bune, cu rele. Ei mă cricită pentru că sunt mereu în mişcare.

Tu câţi oameni decor ai în filmul tău?

Poate sună dur. Poate sună inuman, dar acesta e rolul pe care vreau să-l joc aici, acum. Am să fiu propriul meu judecător! Unul aspru și mă voi trimite în trecut și îmi voi evalua toată mobila veche pe care o car după mine.

Mereu m-am întrebat de ce o fac? Ce îmi oferă această mobilă?

Stabilitate?! Cu siguranță! Un decor va fi mereu ceva stabil. Aș minți dacă nu aș recunoaște că am acel „fotoliu” confortabil, plăcut, mereu acolo, dar cu brațele mult prea deteriorate. Dar fotoliul acela a fost acolo pentru mine, nu?! Poate eu am fost cea care la deteriorat?! Poate… nu neg acest lucru, dar nu am fost eu cea care l-a forțat să-mi fie fotoliu. A fost alegerea lui să fie decor, a fost alegerea lui să nu-și trăiască viața. Ceea ce simt eu față de acel fotoliu e o datorie emoţională.

actor sau decor bianca ionel
Actor sau decor?

Un decor va insista să ne transforme și pe noi în decor

Știu și asta sună dur. Dar e realitatea! E decizia mea dacă vreau să devin decor și să mă las în brațele unui fotoliu vechi doar pentru că iubesc și eu stabilitatea. Tot decizia mea este să aleg să am un rol și să fiu actorul principal în viața mea.

Dacă viaţa ta ţi se pare un film prost, încearcă să realizezi dacă tu eşti motivul. Un decor prost ales poate strica un film, la fel şi un rol care nu te defineşte ca om.

Orice element din viaţa noastră contează. O floare pe birou ne poate schimba ziua, dar aceeaşi floare, pe un birou vechi, ne poate strica viaţa. Lucrurile din jur fac diferenţa şi decorul contează, oamenii-decor din viaţa noastră contează.

Fiecare rol jucat, fiecare interacţiune cu un alt om-actor ne va contura personalitatea. Depinde de noi ce alegem şi cum alegem. Nu există rol bun sau rău. Existăm noi, cei care ne scriem propriul scenariu, propriul film, propria viaţă.

Prefer să fiu înconjurată de măşti, de actori, de acei oameni pe care toţi îi consideră „falşi”, pentru că acei oameni te provoacă să fii diferit, te provoacă să te regăseşti. Toţi acei oameni pe care îi judecăm sunt foşti oameni-decor care îşi caută un sens, un drum, care au decis să fie ei, să fie actori şi regizori ai propriului film.

Uneori am să fiu decor, uneori am să mă agăt de un decor, dar nu voi uita niciodată să fiu actor. Fiecare pas şi fiecare decizie va reflecta clar personalitatea mea şi va avea ca scop un film cu un final ce mă va face pe mine fericită şi nu publicul, pentru că mai rău decât să fii „om-decor” este să fii „actor pentru public”.

Tu ce alegi să fii azi?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

1 thought on “Eşti decor sau actor?”

  1. Pingback: Eşti decor sau actor? | DISCERNE

Lasă un răspuns