esti nefericit sau nemultumit bianca ionel blog

Ești nemulțumit sau nefericit?

Ești nemulțumit sau nefericit ?

Adesea confundăm nemulțumirea cu nefericirea și invers. Nemulțumirea, din punctul meu de vedere, este o stare a noastră, care apare atunci când așteptările noastre sunt diferite de rezultatele din realitate. După starea de nemulțumire, în general, apare și starea de nefericire, mai mult ca o cauză a primei stări.

Bineînțeles va apărea și întrebarea „Cum să fiu mulțimit?” – când X e mai bun, Y are mai mult, Z primește mai multă apreciere și tot așa…

Nemulțumirea apare și în momentul în care începem să ne comparăm cu cei din jur și nu cu noi înșine. 

Toți facem asta la un moment dat, e un fel de progrămel care rulează automat în momentul în care ne trezim dimineața, un progrămel bine implementat încă din copilările, când eram comparați cu alți copii, mai cuminți, mai puțin pofticioși, mai buni la învățătură, etc. Atunci nu suportam să fim comparați, dar acum o facem chiar noi, în fiecare zi, în fiecare clipă, pe motiv așa putem fi mai buni.

Pentru a fi mai buni trebuie să dedicăm timp analizei noastre zilnice în comparație cu noi, omul de ieri, și nu cu altă persoană prezentă în viața noastră.

Nemulțumirea venită la pachet cu nefericirea este o stare pe care noi o acceptăm și o lăsam să ne acapareze. Mereu am fost de părere că noi suntem unicii vinovați ai stărilor noastre și doar noi le permitem celor din jur să ne schimbe starea, drept urmare totul poate fi controlat și totul poate fi schimbat în bine pentru noi.

Este normal să avem momente în care să fim nemulțumiți de noi, de o anumită prestație a noastră și astfel de momente ar trebui să ne motiveze și să nu ne facă să ne simțim nefericiți. Dacă lăsam nefericirea să ne cuprindă nu se va schimba nimic în bine, dar dacă analizăm ceea ce s-a întâmplat, motivele pentru care suntem nemulțumiți și revedem pașii urmați, putem identifica greșeala făcută și putem să fim mai atenți pe viitor.

Mereu am mers pe principiul că toate se întâmplă cu un scop și orice moment de cădere este de fapt o nouă șansă spre evoluție, o nouă lecție și un nou drum. Nemulțumirea de azi poate avea și o parte pozitivă, e o urmă de speranță acolo, o urmă de speranță că mâine vom fi mai buni, mai puternici și mai fericiți față de cum am fost NOI azi și nu cei din jurul nostru.

despre nemultumire si nefericire bianca ionel blog

Când apare nemulțumirea?

În momentul în care trebuie să facem o activitate care nu ne place și în cadrul acestei activități intervine o variabilă care schimbă cursul obișnuit al activității sau când nu intervine nici o variabilă deși noi aveam anumite așteptări.

Un exemplu concret ar fi următorul: trebuie să spălăm vase, această activitate nu ne place și în timp ce spălăm vase spargem și o farfurie. În momentul următor suntem cuprinși de frustrare și dezamăgire – că nah, nu suntem capabili să spătăm câteva vase fără să spargem ceva. Dacă suntem certați sau se fac glume pe seama noastră și a farfuriei sparte, starea noastră de nemulțumire se amplifică și în cel mai scurt timp ajungem să simțim din plin nefericirea și să o asociem cu tot ce ține de activitatea de spălat vase – în acest caz a intervenit variabila care a schimbat cursul obișnuit al activității.

Cu siguranță această variabilă, oricare ar fi ea și oricare ar fi contextul în care apare, nu trebuie să ne aducă într-o stare de nemulțumire, e pur și simplu o situație neprevăzută, care nu am putut să o anticipăm, care nu o putem controla, sau care nu vrem să controlăm pe moment, dar care pe viitor ne poate ajuta să fim mai atenți sau mai precauți, sau pur și simplu să fim pregătiți pentru situații asemănătoare și să nu mai iesim demoralizați din ele.

Există și cazul în care reușim să ducem activitatea la final, fără să se întâmple nimic, dar așteptăm să fim recompensați pentru acest lucru.  E vorba mai mult de o recompensă verbală, pentru simpla stimă de sină și în momentul în care această recompensă nu apare se instalează din nou o stare de nemulțumire, dar această stare are o durată mai scurtă și cauza stării de nemulțumire este dată de faptul că lucrurile nu s-au întâmplat așa cum ne doream. În acest caz, putem rezolvat rapid situația, oferindu-ne singuri o recompensă 🙂

Așadar, e bine să:

  1. ne comparăm doar cu noi,
  2. fim pregătiți pentru neprevăzut,
  3. să fim recunoscători pentru ceea ce avem,
  4. să ne apreciem în fiecare zi mai mult.

Tu poți spune că ești nemulțumit sau nefericit doar din cauza ta și doar a ta, pentru că ai permis asta, ai lăsat ca toate aceste stări să acționeze asupra ta, să te cuprindă și să te controleze.

Sursa foto: quotesgram.com


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns