Poți să organizezi un eveniment pentru antreprenori la Iași în 6 zile?

Poți să organizezi un eveniment pentru antreprenori la Iași în 6 zile?

Ploua infernal și nu, nu ne iubeam și nici nu era martie, ci un final de iunie. Un final în care puteam jura că îmi voi găsi sfârșitul implicărilor în proiecte născute peste noapte și a evenimentelor organizate cu frica eșecului în gând și în suflet. Nu mi-a plăcut niciodată să gonesc pentru a atinge anumite rezultate, dar Universul m-a supus mereu testului timpului.

Totul a început într-o seară când am conștientizat că am 8 zile să îmi inving toate fricile și să găsesc metode de a sări peste obstacole pe care le-am prevăzut, dar mai ales peste cele neprevăzute.

Poți să organizezi un eveniment pentru antreprenori la Iași în 6 zile?

Nu! Nu! Evident că nu ai cum?! Ai luat-o razna?! Și totuși… dacă iese?!

Profilul omului ce se ocupă de promovarea evenimentului? Ți-aș spune să te uiți în dreapta și să-l vezi, dar articolul acesta nu e despre vârful aisbergului, ci despre partea de sub ocean a acestuia.

Nu sunt omul care riscă prea des și atunci când o face are cel puțin 3 planuri de rezervă, iar acela nu se numește riscat. Sunt omul care pierde cu 3 ași la poker de fiecare dată și cu asta cred că am spus tot. Am încetat să mai joc poker pentru că mi-a fost mai mult decât evident că nu am noroc, dar n-am încetat niciodată să sper și să cred în finaluri fericite. 🙂

Nu obișnuiesc să scriu despre lucrurile cu care mă lupt în viață sau dacă o fac am grijă să fie totul în metafore greu de digerat. De asta de multe ori articolele cele mai de suflet ajung să fie citite doar de mine. :))

Nu obișnuiesc să scriu nici despre „sacrificiile” pe care le fac de dragul voluntariatului în JCI Iași sau a unor oameni ce aleg să creadă în mine mai mult decât o fac eu.

Nu obișnuiesc să scriu despre căderi, frici și vulnerabilități pentru că e mai simplu să spui ce merge bine și mai dificil să vorbești despre ce nu a mers bine. Și totuși astăzi vreau să vedeți și fricile și nevoia mea obsesivă de control și zbuciumul voit sau nevoit. M-aș diagnostica singură cu o nevoie compulsiv-obsesivă de control, dar în același timp mi-aș găsi și scuze ce ar conduce la frica de eșec și nevoia de a fi totul „ca la carte”. Am sentimentul că cele două nu se scuză, ci vin la pachet, dar asta ar mai lipsi, să mă apuc de făcut și psihologie.

Cred că e suficientă introducerea și ar trebui să ajung și la subiectul problemei: cum organizezi un eveniment pentru antreprenori în 8 zile?!

Povestea unui eveniment pentru antreprenori la Iași

Ca să-mi las programatorul din mine liber, am să vă spun datele problemei:

 • un eveniment anunțat pe 30 mai,
 • un antreprenor de succes cunoscut în Iași,
 • o echipă prea ocupată să se ocupe de eveniment. 🙂

S-a plecat de la premisa că invitatul serii e iubit de toată lumea și că subsemnata va prelua partea de promovare a evenimentului fără prea multe nazuri.

Ei bine, socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar subsemnata era foarte încărcată cu alte proiecte profesionale și a fost pusă în postura de a spune un mare „NU”. Da, șoc și groază! Mai spun și „nu” dacă e nevoie.

Ce s-a întâmplat după? A urmat o lungă pauză… foarte lungă, de vreo 18 zile 🙂

O pauză în care m-am frământat zilnic și în care m-am întrebat în fiecare seară dacă aș fi putut prelua evenimentul. Au fost mustrări de conștiință, au fost stări aruncate în adâncul sufletului și îmbibate cu alte neliniști cotidiene. Au fost 18 zile lungi în care o parte din mine își dorea să lanseze evenimentul și alta venea cu 100 și 1000 de motive pentru care e mai bine să se ocupe alte persoane de el pentru a nu atinge stadiul de burnout.

Pe 18 iunie s-a lansat oficial evenimentul

A urmat un lung șir de „vezi, că se poate?!” și „hai că se mișcă lucrurile și fără tine”. Totuși, a fost și acea parte din mine, mai perfecționistă să-i spunem, care a analizat și cum s-a lansat evenimentul. Energia și forța lansarii nu a compensat lipsa celor necesare: un cover, o echipă de PR și un formular de înscriere. Mi-am repetat că aceste cerințe erau doar în capul meu și că se poate și altfel și am ales să fiu deschisă și acelui „altfel”.

Dacă aveți impresia că vocile din capul meu și din sufletul meu s-au oprit, vă spun că nu…

Au continuat să-și cânte oda lui „Nu așa se lansează un eveniment!” și simfonia „Dacă te ocupai tu, oare nu era mai bine?!”. Nici măcar impactul lansării numărat într-un reach organic de 678 și 10 like-uri, urmat de încă un share al evenimentului ce s-a bucurat și el de un reach organic de 468 și 6 like-uri nu au făcut acele cântecele să înceteze. Cifre și iar cifre! N-ar trebui să conteze, mi-ar spune mulți, dar dacă vii din zona de organizare evenimente sau promovări în social media știi că astea spun totul despre un eveniment.

Odele și simfoniile le-am mai liniștit cu popularitatea de care se bucură antreprenorul ales, dar asta a fost doar pentru a adormi seara numărând like-urile de pe pagina acestuia în locul celor din eveniment ce nu-mi ajungeau nici pentru 30 de secunde.

Cine-i antreprenorul?

Paul Pădurariu – fotograf profesionist și antreprenor de succes despre care am mai scris și aici și aici și mulțumită lui am cele mai cu suflet poze de profil dar și corporate headshoot. Și mă opresc aici cu laudele, deși merită mult mai multe.

Așadar, toate gândurile mele nu erau chiar de om cu ceva piulițe lipsă ci doar de om ce pune pe primul loc și imaginea antreprenorului ce ne găzduia evenimentul, dar și imaginea asociației din care face parte. Ce a urmat?

Încă 2 zile de liniște și pace în online și de furtună în mine

Când era pe cale să vină potopul a ajuns responsabilul de promovare la mine cu câteva raze de soare. Din 2-3 discuții am înțeles că urma să-i ofer suport.

Ce am făcut? Am calculat timpul pe care l-aș fi consumat oferind suport și am ajuns la concluzia că mai bine preiau promovarea. Mi-am asumat că am să îmi dau foc singură pe rug și am ales să păstrez omul lângă mine, să fiu sigură că are cine să mă salveze în cazul în care chiar ajung să ard. Nu știu nici acum dacă am luat decizia bună, dar între a oferi suport unui om timp de 8 zile și a mă bagă singură în gura leului, am ales ultima variantă.

Așadar, cu 8 zile înainte de eveniment mi-am făcut curaj și în lipsa mea de timp am ales să mă încarc suplimentar cu încă ceva. Credeam în eveniment, credeam în puterea lui de a aduce informații prețioase antreprenorilor din Iași, dar nu credeam în mine și faptul că voi aduna în 8 zile 40 de antreprenori. Da… 40 era targetul și evenimentul a fost și gratuit.

De la a crede la a face în 8-2 zile

Așadar pe 20 iunie mi-am pus pe umeri greutatea unui eveniment în care doar credeam și am început să mă organizez. Ironia sorții în toată povestea asta e că în februarie am fost un workshop de organizare a evenimentelor și toate informațiile adunate de atunci cereau să fie comprimate în 8 zile și 2 oameni, acum și aici!

Despre diagrame Grantt și echipă nu se poate vorbi. În schimb am îndrăznit să fac un Excel în care să trec tot ce ar fi nevoie pentru a face lucrurile să se miște.

Plan eveniment pentru antreprenori la Iasi Bianca Ionel
Plan eveniment pentru antreprenori la Iasi

Din toată lista de mai sus toate cereau rezolvare în ziua respectivă și totuși am ales să cred că se poate și „altfel”. Am început cu grafica pe care am modificat-o pe parcurs și am stresat antreprenorul cu întrebări pentru a ști ce să promovez.

Pe 20 iunie seara am schimbat grafica evenimentului și mi-am făcut curaj să public și o primă postare după prea multe zile de liniște.

Grafica Facebook Event Seara cu Antreprenori Paul Padurariu JCI Iasi
Grafica Facebook Event Seara cu Antreprenori Paul Padurariu JCI Iasi

Pe 23 iunie am făcut o nouă grafică pentru pagina antreprenorului și am continuat cu promovarea aproape la limita de agresivitate și spam. Mă salva colegul pe care l-am păstrat alături și l-am rugat să facă și el postări pentru a mai salva din posibila interpretare de spam.

Cover facebook Seara cu Antreprenori Paul Padurariu
Cover facebook Seara cu Antreprenori Paul Padurariu

Întrebarea „nu sunt prea multe postări?” a venit chiar și de la antreprenor, dar am ales să-i explic că i se pare și că sunt doar 2-3 pe zi.

Adevărul? Erau 2-3 pe zi pe pagina organizației, în eveniment și pe încă 2 pagini nișate pe antreprenoriat. L-am tăguit în toate postările și nu vreau să știu ce reacții avea la fiecare tag. Adunat se ajungea la un 10+ taguri pe zi, iar asta vă las pe voi să spuneți dacă e mult sau puțin, dar clar erau „foarte multe”. Am conștientizat și eu numărul lor când am făcut follow-up la eveniment. :))

Rezultatul acestei promovări duse aproape de extrem?

Pe 26 iunie aveam toate locurile ocupate la eveniment și câțiva pe lista de așteptare. Universul a ținut cu mine și de la 40 de locuri disponibile am ajuns doar la 25, dar pe listă aveam 37 de oameni ce au confirmat că vin din cei 50 ce au dat „going” la eveniment.

Nu-mi venea să cred că reușisem și nu în 8 zile, ci în 6. Nu știam nici ce să scriu despre eveniment că e „sold out” sau „full house”. Varianta corectă, luând în calcul că evenimentul nu era cu plată a fost „full house” și așa a rămas. Era primul meu eveniment full house și primul eveniment la care am riscat totul fără să am un plan de back-up. Dacă aș trage linie pe astea 6 zile aș ajunge tot la cifre:

 • 70 de postări cu un reach organic de 7451,
 • 75 de emailuri trimise în presă din care 6 au avut și răspuns pozitiv.

Aș spune că dacă a fost cu 7 a fost magic, dar adevărul e că a fost muncă, foarte multă muncă și nervi. Am tras de oameni să promoveze, am ajuns în punctul în care am cerșit like&share, am țipat și mi-am ieșit din zona din confort de prea multe ori.

Pe lângă toate astea, am avut noroc…

Am avut noroc de un antreprenor care mi-a dat din calmul lui și mi-a răspuns la orice întrebare. Am avut noroc de un antreprenor ce nu a făcut mofturi și pot spune că mi-a înțeles zbuciumul și stresul mai bine decât colegii din organizația din care fac parte. Am avut norocul să am alături oameni puțini, dar buni și înțelegători ce au ales să mă susțină până în pânzele albe.

Cu 2 zile înaite de eveniment nu știam ce să mai promovez. E ca atunci când ajungi la obiectivul propus mai devreme și nu știi ce să faci cu restul de zile rămase. Nu am renunțat la promovare, dar am renunțat la agresivitate. Aș fi putut să mă relaxez, dar nu am făcut-o.

Ceva in interiorul meu îmi spunea că povestea asta riscă să aibă un final nefericit

Nu mi-am ignorat nici o secundă instinctul și finalul aproape nefericit urma să-l văd chiar în ziua evenimentului. Vremea nu a ținut cu noi, iar codul galben de ploaie s-a instalat fără să-și ceară voie peste Iași cu 2 ore înainte de eveniment. Au fost oameni care au renunțat și au ales să-mi scrie, tocmai pe motiv că afară era aproape potop, dar au fost oameni care nu au spus nimic.

Am ajuns cu 2 minute înainte de a începe evenimentul ce m-a adus prin toate stările posibile și imposibile în 8 zile și am răsuflat ușurată când am văzut un studio foto plin. Atunci am înțeles că nu sunt singura care atunci când promite că vine la un eveniment, vine, indiferent de condițiile meteorologice. Când faci un eveniment dedicat antreprenorilor și cu antreprenori aceștia știu să respecte promisiuni indiferent de ce se întâmplă în jur. Dovada o aveți mai jos!

Fiecare proiect în care mă implic îl consider „copilul meu”

Ei bine, Seara cu Antreprenori cu Paul Pădurariu e un „copil” ce a crescut în 6 zile cât alții în 30, într-un mediu pe care nu l-aș considera tocmai propice dezvoltării. Și totuși a crescut, ignorând toate piedicile, toate momentele de neputință și toate limitările impuse de timp și oameni.

Poți să organizezi un eveniment pentru antreprenori la Iași în 6 zile?

 • Da, poți! Dacă antreprenorul e celebru și PR-ul gata să renunțe la zona de confort.
 • Da, poți! E nevoie să vrei, să crezi și să lași Universul să lucreze alături de tine.
 • Da, poți! Indiferent de codul galben de la meteo și indiferent dacă „familia” te susține sau nu.
 • Da, poți! Dacă ai 2-3 oameni care cred în tine, te suportă nebună, crizată și panicată și îți rămân alături.

Vreau să mulțumesc oamenilor ce au făcut posibil acest eveniment și celor care au pus piedici. Azi mă bucur din tot sufletul de el și de ceea ce a ieșit și mă bucur că am avut șansa să văd ce oameni sunt lângă mine la bine și mai ales la greu. Mă bucur că pe 29 iunie am numărat un reach organic al evenimentului de 13093.

Și cum îmi plac cifrele, am să vă mai servesc câteva cu promisunea că sunt ultimele.

Numar participanti Seara Cu Antreprenori
Numar participanti Seara Cu Antreprenori
Reach Seara Cu Antreprenori
Reach Seara Cu Antreprenori

Despre cum a fost la eveniment nu aș fi putut scrie tot eu, dar am să vă invit să citiți ce au scris cei de la Wakatech și Irina.

Feedback Seara Cu Antreprenori JCI Iasi - Paul Padurariu
Feedback Seara Cu Antreprenori JCI Iasi – Paul Padurariu

 

Și acum să ridice mâna sus toți cei care au crescut la fel un „copil” și poate își fac curajul să împărtășească din experiența lor de „părinți” de evenimente pentru antreprenori la Iași sau oriunde în țară.

Ce am învățat dintr-un eveniment organizat în 6 zile?
 1. Oamenii de la care ai cele mai mari așteptări că te vor susține îți vor întoarce spatele;
 2. Nimeni nu va ști că programezi postări la 3 noaptea și e posibil să mai greșești 1-2 cuvinte, dar cu siguranța te vor critica public și nu ai dreptul la scuze;
 3. Nu te aștepta la mulțumiri după eveniment de la cei ce nu te-au susținut și nici la statui ridicate, pentru că în ochii lor ai fost doar un „sprijin”;
 4. Dacă le spui oamenilor fricile tale, vor fi câțiva care vor face tot posibilul să ți le alunge și alții să ți le amplifice;
 5. Dacă vrei, poți!
 6. Burnout-ul poate începe după o limită impusă de tine;
 7. Când îți dorești ceva din tot sufletul Universul va lucra pentru tine.
Morala unui eveniment pentru antreprenori organizat în 6 zile?

Prin acest articol, am ales să împărtășesc cu voi o provocare și o experiență unică pentru mine. Pentru cei care se întreabă de ce am ales să fac asta, ei bine, răspunsul e simplu!

Am convingerea că mulți văd lucrurile din exterior și au impresia că totul e lapte și miere, când nu e tocmai așa. Puțini au curajul să povestească despre balaurii din spatele unui eveniment și mai puțini despre fricile cu care se luptă și momentele de impas ce trebuie depășite.

Aș fi putut să scriu un articol de câteva rânduri în care să mă laud cu ce am făcut și cu cât de minunat a fost totul, dar mi-am dat seama că fără toate provocările de pe parcurs, minunatul nu ar fi existat. Mi-ar fi fost mai simplu să vă spun ce am învățat de la eveniment și clar, mult mai ușor, dar am ales să mă expun și să-mi expun sufletul și trăirile tocmai pentru a fi înțeleasă că nu fac nimic de dragul de a face.

E nebunesc să spun că se poate. E nebunesc să spun că am reușit. Mi-ar fi mai simplu să spun că am avut noroc și am avut un antreprenor bun alături de mine și de eveniment și toate planetele aliniate în cele 8 zile de foc.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns