Fapte bune sau datorii emoţionale ?

Pe zi ce trece observ un exces de fapte bune în jurul meu şi m-aş bucura din tot sufletul dacă ar fi cu adevărat bune şi lipsite de alte gânduri ascunse.

Oamenii în ziua de azi fac fapte bune pentru a crea datorii emoţionale, care nu vor putea fi plătite niciodată sau pentru a se răzbuna indirect pe cei din jur. Cu siguranţă nu voi primi aprobarea tuturor în acest moment dar dacă analizăm obiectiv anumite situaţii din viaţa noastră, vom vedea că acesta este unicul adevăr.

Fapte bune se pot numi acele gesturi pe care le facem pentru oamenii din jurul nostru şi cu care nu ne lăudăm după sau nu aşteptăm o recompensă sau o favoare întoarsă la un moment dat.

Să fii alături de o persoană care trece printr-o suferinţă mai greu suportabilă şi mai apoi să-i reaminteşti la infinit că ai fost acolo pentru ea, nu e faptă bună, e doar o datorie emoţională. Respectiva persoană se va simţi veşnic legată de tine şi obligată să te răsplătească.

Am să tai în carne vie şi am să pun degetul pe rană în articolul acesta. Câte relaţii de cuplu nu se formează pe astfel de „fapte bune” şi câte persoane nu pun căpăt unei relaţii bolnăvicioase doar pentru că la un moment dat una din persoane i-a fost alături?

Erai la pământ, nu credeai că ai să mai poţi crede în cineva, voiai să linişte şi pace, voiai pe cineva care să te ţină în braţe şi să te facă să uiţi de tot. Şi a apărut! Atunci, acolo, în momentul în care nu credeai că vei mai putea zâmbi şi te-a făcut să zâmbeşti.
A trecut o săptămână, două, trei, ai început să respiri, să simţi, să trăieşti. Au trecut două luni şi ţi-ai revenit şi ai impresia că dacă acea persoană nu ar fi apărut în viaţa ta, tu nu te-ai fi pus pe picioare niciodată şi alegi să îţi sacrifici o parte din tine, o parte din viaţa ta, pentru ea, pentru a-i mulţumi zilnic pentru că a fost acolo. Oare chiar a fost acolo sau doar a profitat de slăbiciunea ta şi de instabilitatea ta emoţională?

Nu te-ai pus pe picioarele tale pentru că a existat acea persoană la un moment dat, ci pentru că TU eşti o persoană puternică şi ţi-ai dorit asta. Nu trebuie să îţi sacrifici toată viaţa pentru acea persoană şi să o laşi să îţi mănânce din timp, din fericire, din tine.

Oamenii care fac fapte bune pentru că vor şi simt asta, n-au nevoie de răsplată, n-au nevoie să le fii recunoscător veşnic, nu te vor şantaja cu „bunătatea” lor iar noi nu datorăm nimic aceluia care nu ne-a ajutat decât din interes” (Henry de Montherlant).

Câţi dintre noi stăm într-o relaţie din recunoştiinţă faţă de celălalt şi nu din iubire?

Să trecem şi la cei care îi avem pe lângă noi şi îi considerăm „prieteni” şi ne deschidem sufletul în faţa lor şi când ne aşteptăm mai puţin fac „fapte bune” care ne dau total peste cap şi ne și afectează negativ. De câte ori, un astfel de „prieten” nu l-a ajutat pe omul pe care tu l-ai scos din viaţa ta pentru că ţi-a făcut rău? De ce? Pentru că oamenii fac şi fapte bune sau pentru că faptele lor bune te vor distruge pe tine?

Trăim într-o lume în care ajuţi un bătrân să treacă strada, doar pentru a te lăuda cu asta. Oferi bani unui sărac doar pentru a-ţi etala avuţia, ajuţi oameni şi eşti alături de ei doar pentru ca ei să-ţi fie recunoscători veşnic şi lista continuă. Dacă s-ar ridica şi statui pentru astfel de fapte bune, cred că sunt mulţi care ar avea pe acasă colecţii.

Tu ajuţi ca să fii ajutat sau doar ajuţi?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

7 thoughts on “Fapte bune sau datorii emoţionale ?”

  1. Pingback: Ce nu este meditaţia (partea a II-a) ? | Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  2. Pingback: Fapte bune şi oameni bogaţi sufleteşte | Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  3. Pingback: Eşti decor sau actor?

  4. Pingback: Ce înseamnă Crăciunul pentru tine? - Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  5. Pingback: Eşti decor sau actor? | DISCERNE

  6. Pingback: Ce înseamnă Crăciunul pentru tine? | Blogger Iasi | Acorduri din Suflet

  7. Pingback: Eşti decor sau actor?

Lasă un răspuns