Femeia Modernă și Grijile excesive bianca ionel blog iasi

Femeia modernă vs. grijile excesive | recenzie carte

E amar! De acum două ore am să simt gustul amărui și am să mă cert pentru că iar îmi rod unghiile. De fiecare dată fac asta. Aparent sunt foarte calmă, dar comportamentul mă poate da ușor de gol. Atâtea lecții de gestionare a emoțiilor, de orientare a gândurilor spre ceva pozitiv, la câmpuri cu flori, pentru ce? Grijile excesive pun mereu stăpânire pe mine. Poate sunt normale, poate fac parte din natura umană. Poate nu! Doar noi femeile ne facem mii de scenarii și de griji. Unele fondate, alte nu. Și o simplă ieșire la magazin după o sticlă de apă e însoțită de o serie de povești ce se nasc din îngrijorare. Dacă n-am încuiat bine ușa? Dacă intră cineva pe geamul deschis lăsat la balcon. Totuși, e etajul patru. Nu intră nimeni. Dar, dacă intră?

De ce femeile sunt mai anxioase decât bărbații?

Mi-am dorit de foarte multe ori să am un buton care să-mi întrerupă toate grijile și să mă lase să mă bucur de tot ce e în jurul meu. Nu întâmplător mi-am ales din cărțile Editurii All „Femeia modernă vs. grijile excesive”. Când am primit cartea mi-am propus să o citesc într-o seară. După primele pagini, mi-am dat seama că această carte mă face să analizez ceea ce nu-mi place. Grijile excesive și motivul acestora.

Introducerea cărții mi-a confirmat o teorie mai veche. Aceea prin care noi, femeile, suntem mai anxioase decât bărbații. De ce? Pentru că așa am fost crescute! Anxietatea apare atât la bărbați, cât și la femei de la vârsta pubertății și conduce de foarte multe ori la depresie. Faptul că noi suntem educate să trăim mai intens anumite stări, să fim vulnerabile. Noi avem voie să greșim, să nu reușim în anumite momente și trebuie să ne asumăm eșecul. Noi trebuie să fim mai retrase și să evităm situațiile care ne crează disconfort. Băieții sunt educați că sunt capabili de orice și succesul poate fi atins cu ușurință, dezvoltând astfel un simt al controlului mai puternic decât noi femeile. Ei sunt mai asertivi, mai dinamici și mai independeți.

Anxietatea poate fi moștenită

Un parenting excesiv de protector sau faptul că s-a aflat în preajma unor persoane care obișnuiau să reacționeze cu îngrijorare și anxietate față de anumite situații ar putea, de aseamenea, să fi avut un impact emoțional. Îngrijorarea și anxietatea se moștenesc din familie, nu doar prin gene, ci și pentru că aceste tipare de răspuns pot fi învățate. Numeroasele experiențe similare pot să contribuie la nașterea sentimentului că lumea este un loc periculos, că viitorul ascunde numeroase amenințări și că veți fi incapabile să le faceți față.

Un alt element care ne face să reacționăm diferit de bărbați este hormonul care se declanșează la noi în situații de stres, un hormon existent doar la femei. În situații de stres, bărbații acționează pe principiul „luptă-sau-fugi” în timp ce noi acționăm pe principiul „îngrijește-și-împrietenște”. Acestă stare a noastră ne intensifică axietatea.

E de bine? E de rău? Depinde de noi și de cât lăsăm grijile excesive să ne afecteze. Faptul că am fost crescute diferit, ne oferă și avantaje. Noi femeile putem detecta mai ușor o amenințare prin detectarea expresiilor faciale. De asemenea, prin capacitatea noastră de predictibilitate putem să ne adaptăm mai ușor în situații neprevăzute și să rezolvăm probleme înainte ca acestea să apară.

Cum gestionăm grijile excesive?

Gândirea anticipativă și îngrijorarea sunt două elemente diferite ce sunt dezvoltate în capitolul 1 din cartea Femeia modernă vs. grijile excesive. Acest capitol vine și cu exerciții practice de conștientizare a îngrijorării, dar și a modului în care rezolvăm problema.

Anxietatea are patru componente principale: gândurile, sentimentele subiective, senzațiile fizice și comportamentul. Pentru a înțelege cum acționează acestea, am să vă dezvălui un exemplu din carte.

Femeia Modernă vs. Grijile Excesive
Femeia Modernă vs. Grijile Excesive
Femeia modernă vs. grijile excesive impresii personale

Cartea este structurată pe trei părți, fiecare parte fiind un mic pas spre a înțelege mai bine axietatea și modul în care recționăm în fața acesteia. Deși mi-am imaginat-o ca fiind o carte foarte ușor de citit, exercițiile din aceasta m-au făcut să prelungesc timpul dar m-au și ajutat să mă relaxez.

Femeia modernă vs. grijile excesive oferă exemple concrete prin care putem învinge îngrijorarea, sfaturi prin care putem trăi prezentul și putem să ne relaxăm. Faptul că am ales să citesc această carte, a fost primul pas spre conștientizarea grijilor excesive pe care le aveam.

Cartea m-a învățat să-mi tratez gândurile ca pe niște presupuneri și să conștientizez că ele nu sunt reale. De asemenea m-a ajutat să extrag din îngrijorările mele doar partea care mă ajută să am o gândire în perspectivă mult mai obiectivă și axată pe rezultate rapide.

 • Titlul cărţii: Femeia modernă vs. grijile excesive
 • Autor: Holly Hazlett-Stevens
 • Traducere din limba engleză Iustina Cojocaru
 • Numărul de pagini: 208
 • Preț: 29.90 RON
 • ISBN: 978-606-8657-26-4
 • Editura ALL

Vă recomand cu mare drag această carte dacă vă simțiți invadate de prea multe griji și gânduri care vă umbresc capacitatea de a vă bucura de viață. Cred că fiecare femeie are nevoie să conștientizeze că își poate gestiona anxietatea și o poate folosi în moduri constructive. Chiar dacă am fost crescute ca fiind vulnerabile, cred că putem să avem control total asupra gândurilor noastre.

Aștept cu interes părerile voastre despre această carte în comentarii. Tu ai vrea să o citești?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

19 thoughts on “Femeia modernă vs. grijile excesive | recenzie carte”

 1. E imposibil sa ai o viata roz, dar parerea mea e ca nu trebuie sa iei totul prea in serios, ca face rau la inima. Toti avem grija zile de maine, dar cred ca uneori e bine sa ne lasam dusi si de val, ca se mai rezolva si de la sine, cu tensiune mai mica!

  1. Uneori nu poți fi zen, pentru că ajungi în negarea stărilor și tot nu e bine. E nevoie de echilibru în toate.

 2. Pare interesanta cartea…insa eu nu sunt adepta cartilor care cuprind sfaturi de viata si altele. Mereu am considerat ca cel mai bun „sfat” e experienta si implicarea personala. Nu e ca si cum as fi un robot si as putea sa ma ghidez dupa sfaturi oferite intr-o carte…

  1. Carte oferă sfaturi, dar și exerciții prin care poți înțelege ce se pliază cel mai bine pe tine și unde îți faci griji excesive.

 3. Eu numai cand ma gandesc la astfel de carti mi se pare ca sunt mai agitata decat trebuie. In plus, in mod ciudat nu am rabdare sa citesc carti de dezvoltare personala, desi am incercat de multe ori dar cred ca momentele alese nu erau cele mai potrivite. Aceasta carte in schimb parca ma atrage, i-as rasfoi putin paginile.

  1. Eu sunt o mare iubitoare de cărți de dezvoltare personală. Nu mă plictisesc niciodată și după fiecare pagină se fac 100 și 1000 de conexiuni în capul meu cu tot felul de situații care acum se elucidează.

  1. Există o linie fină între ele. Există gândirea anticipativă care ne ajută și grijile excesive care ne transformă în acei oameni prăpăstioși care te enervează, dar toate au o rezolvare! Și tu ai nevoie de un pic de răbdare cu acei oameni și eventual să le oferi ajutor pentru a privi lucrurile diferit.

 4. Gandirea anticipativa imi da si mie multe batai de cap. Poate si datorita faptului ca mi-am luat-o odata, intrecut si acum imi place sa fiu pregatita, in case it happens again. Nu e o gandire/sau conduita prea sanatoasa (de multe ori obositoare, recunosc), but it keeps me going. Cred ca o sa-mi iau si eu cartea.

  1. Și pe mine mă ajută foarte mult gândirea anticipativă, doar că aveam tendița să mă duc în axietate în încercarea mea de a gândi așa. Acum, după ce am citit cartea parcă disting mai bine cele două direcții.

 5. Stiu ca e considerata o boala dar eu prefer sa nu o consider asa, noi suntem cei care dau startul tuturor bolilor si senzatiilor negative prin ganduri, in loc sa ne gandim la tot ce e bine si frumos, noi ne gandim ca vai ca ne am ingrasat, vai suntem obosite, vai nu mai avem timp, nu aratam asa cum vrem si lista continua.

 6. Ma regasesc si eu in primele paragrafe si chiar noi suntem mult mai…ingrijorate, uneori fara rost. Uneori imi fac si eu in minte niste scenarii, de care mi-e greu sa scap. Ma gandesc ca sunt reale, dar ele nu sunt :))
  Nu , nu sunt nebuna, insa se pare ca noi suntem asa diferite fata de barbati. Si observ ca in mai multe domenii, nu doar al grijilor.

 7. Cartile self help sunt super daca te gasesti intr-o situatie din care ti se pare că nu ai scapare. Poti invata foarte multe si te ajuta sa vezi mai multe perspective.

  1. Eu am o pasiune pentru astfel de cărți, nu musai că m-aș afla în situații mai dificile, dar îmi place să descopăr cum pot să mai ies din anumite stări ce apar și o dată pe lună sau mai rar.

 8. Trebuie sa iti multumesc pentru recomandare. Am sa imi comand si eu cartea. eu sunt un om anxios si cu multe temeri legate de viitor, sigur am mostenit asta de la mama si acum, pentru ca mergem la psiholog, mi-am dat seama ca transmit asta mai departe si copilului meu…

  1. Violeta e foarte bine că ai conștientizat acest lucru. Îți recomand cu mare drag carte și sper să te ajute să vezi lucrurile diferit.

Lasă un răspuns