Web Analytics Made Easy - StatCounter
Galia Dan - succesul este să fac mereu ceea ce îmi place cu puține, foarte puține compromisuri

Galia Dan – succesul este să fac mereu ceea ce îmi place cu puține, foarte puține compromisuri

Dacă mă gândesc la Galia Dan zâmbesc instant, simt cum o energie bună îmi cuprinde corpul și mă uit în jurul meu să văd dacă sunt înconjurată de oameni care îmi fac sufletul să zburde pentru că de la ea am învățat cât de scurtă e viața, cât de puțin o prețuim și cât de important este să o trăim alături de oameni dragi nouă. Galia Dan îmi este mentor și profesor când vine vorba de fotografie și omul care mă inspira prin bucuria și simplitatea cu care își trăiește viața. Te invit să o descoperi și tu în interviul de mai jos!

Te rog să îmi spui câteva cuvinte despre tine și abordarea ta în fotografie. Cum și când a început cariera ta de fotograf?

Sunt Galia, femeie de pe Venus, zodia balanţei, un povestitor în imagini ce surpinde viaţa.
M-am plimbat prin viaţă şi anotimpuri.
Mi-au plăcut desenul şi libertatea şi-am devenit inginer constructor.
Mi-au plăcut designul şi culoarea și am devenit decorator de evenimente.
Îmi place natura şi călătoria şi așa am descoperit fotografia.
Apoi prin ea m-am redescoperit pe mine.

Fotografiez locuri şi oameni. Fotografiez felul în care simţim, atingem şi iubim.
Fotografiez momente ce vor dispărea pentru totdeauna şi nu se vor mai repeta.
Nu caut ceva anume. Imaginile din povești mă găsesc pe mine.
Nu eu îmi aleg personajele ci ele mă caută pe mine.
Ceea ce văd şi simt se regăseşte în fiecare imagine surprinsă de mine.

Iubesc muzica, şofatul şi ceaiul.
Ador tatuajele şi îmi place să scriu pe blogul meu, plimbarelicumine.ro.

La conferințele destinate fotografilor de nuntă, la care ai fost speaker, mulți au plâns la prezentările tale în sală, alții chiar acasă. De unde vine această dăruire pentru fotografie și oameni și ce o ține vie?

Prezentările de la conferințe au fost atipice pentru cei obișnuiți cu ISO, diafragmă, setări, marketing, editare. Este puțin diferit să vină o femeie trecută de 55 de ani să povestească despre încredere. Despre ce te ajută în viață să reușești, despre ce te motivează, mai ales când tu vii dintr-o zonă în care cândva voiai să zbori ca Batman de la etaj. Să vii fără mască, să-ți expui rănile și să vorbești despre decizii radicale la care alții nici nu visează, nu-i ușor de ascultat. Mai ales într-o societate în care trebuie să ții totul sub preș ca să nu afle alții.
Au fost întâlniri frumoase, pline de emoție și da, am plâns cu toții la unison.
Dăruirea pentru fotografie vine din același loc de unde vin toate la mine: din suflet, din iubirea pentru viață, pentru oameni și mai ales din foamea mea de libertate ce nu mi-o astâmpără decât fotografia.

Știu că ești mai mult decât pasionată de fotografia de peisaj, cum a prins contur această pasiune?

Sunt pasionată de fotografie din liceu. Atunci am cochetat cu camera pentru prima dată. Nu existau camere digitale, aveam cadou de la tata un Fed3. L-am pierdut la mare în facultate și aia a fost. Altul nu am mai văzut. Au trecut anii, am intrat în viață, am mai avut câteva încercări însoțite de developări în baie și gata. Încă o dată, aia a fost.
În anii digitalului viața m-a prins antreprenoare și fotografia a fost un must have pentru bussines prin care să-mi prezint activitatea. Din acel punct, la 48 de ani, nu am mai dat camera din mână. Nu dorm cu ea în pat, dar e undeva pe lângă.

Care este locul de suflet și momentul din zi pe care l-ai fotografia la infinit?

Am câteva locuri de suflet, mai ales în Dobrogea, dar cel mai important mi se pare momentul. Sunt atrasă în special de dimineți, când se îmbină ziua cu noaptea. Sunt momente magice, natura învie, se trezește la viață mai repede decât noi oamenii, picăturile de rouă, florile proaspete, ceața ce se ridică din păduri, razele soarelui printre crengi. E cu adevărat magic. Iubesc diminețile, sunt matinală clar.

Cum se împacă fotografia de nuntă cu celelalte job-uri ale tale?

Cel mai simpu răspuns: sunt decorator la evenimente, îmi țin paginile de Facebook: Anotimpuri, Galiadecor, fac Atelierele de călătorie & Fotografie și toate au la bază fotografia. De curând am început și câteva Ateliere de fotografie cu telefonul, one to one.

Lumină naturală sau artificială? Cât de important este să cunoști toate sursele de lumină până să îți definitivezi un stil?

Iubesc lumina naturală. Nu, iubesc e puțin spus. O ador! Dar sunt situații când nu ai încotro și ai nevoie de ajutor, adică de lumina artificială. Dacă ai evenimente e un must să cunoști cum să te ajuți măcar de un bliț. Nu cred că lumina te ajută să-ți definitivezi un stil. Cred că toată experiența ca fotograf te conduce către un stil. Asta dacă ai „noroc” să-l dibuiești.

La partea de post procesare, ne poți spune ce software folosești?

Am doar două opțiuni: pentru cameră, Photoshop și Lightroom, pentru Samsung 10plus, Snapseed.

Ce consideri că te ajutată cel mai mult și te diferențiază de ceilalți fotografi?

Singurul lucru care mă evidențiază de ceilalți fotografi e vârsta. Am început să fotografiez evenimente la vârsta la care alții ies la pensie în domeniul ăsta dar nu pot spune că mi-a fost de ajutor sau că a contat în vreun fel sau altul.

Ce înseamnă pentru tine o fotografie bună și cum convingi clientul să aibă încredere în tine?

O fotografie bună e fotografia pe care o ții minte. Nu caut să conving clienții. Nu mi-am făcut un bussines dedicat fotografiei și atunci nu depind de alegerile lor. Dacă cererea lor se intersectează cu felul meu de a fi, de a fotografia, de a cere un tarif atunci situația e mai mult decât simplă. Niciodată, indiferent de ce am lucrat, nu am căutat să conving pe cineva de ceea ce știu să fac. Am un profil deschis, oamenii știu deja ce fac. Nu complic lucrurile.

Care este cea mai mare provocare în a fi propriul tău șef?

Să fii administrator, să fii economist, să știi marketing, să cunoști psihologie, să știi comunicare, șă știi să conduci bine, să fii atât de organizat încât să nu uiți niciodată nimic, să nu ai așteptări, să accepți eșecul, să știi să te ridici, să ai umor să poți râde de tine, să știi când să taci, să știi când să te enervezi, să accepți că poți fi nedreptățit, să ai energie, să ai o familie care te susține și nu în ultimul rând, sănătate și mereu o minte deschisă spre orice provocare.

Ce sfaturi ai da unui fotograf la început de drum?

Nu știu dacă pot da sfaturi. Uneori nici mie nu-mi pot da! :)))  Dar, totuși, ar putea ține cont de câteva aspecte:

Dacă vrea să facă din fotografie un bussines și mai ales dacă se vede făcând asta toată viața, pentru că nu e neapărat cel mai bun mod de a te susține financiar mereu, ținând cont de situații cum au fost cele cu izolarea.

Dacă vrea să aibă o familie – un fotograf este mai ales în weekend plecat, indiferent dacă e pentru un eveniment sau pentru fotografia de peisaj.

Să nu investească prea mult la început până nu știe ce vrea de la fotografie.

Și nu în ultimul rând, să fie conștient, că fotografia nu e ceva ce faci uneori, e ceva ce face parte din tine și dacă nu o simți ca ceva foarte important, atât de important încât să faci sacrificii, poate te orientezi la un alt hobby.

Pe lângă munca asiduă care crezi care este ingredientul de bază a succesului tău?

Tot ce fac este susținut de energie multă, o am, e un dar de la Dumnezeu, apoi de calitățile mele de organizator. Totuși, fac asta de 16 ani de zile, organizez evenimente, ture foto, am fost speaker la întâlnirile noastre, ale fotografilor. Nu știu dacă am succes, cert este că adun în jurul meu oameni pe care îi iubesc și îmi sunt dragi și cu care rezonez. Până la urmă fiecare are o dimensiune proprie asupra succesului. Unii vor mulți bani, multă putere. Pentru mine succesul este să fac mereu ceea ce îmi place cu puține, foarte puține compromisuri.

Știm că ești organizatorul unor frumoase ateliere de fotografie și călătorie, de ce este important pentru un fotograf amator sau profesionist să participe la un asemenea eveniment?

Da, cu adevărat sunt interesante. Mă adresez mai ales fotografilor amatori, indiferent dacă sunt deținători de telefoane sau camere foto. Nu știu dacă este important, cât este benefic ca educație vizuală, apoi ca mediu datorită oamenilor care participă, oameni cu energii benefice și mai ales oameni deschiși la suflet și la minte. Apoi, să mă laud puțin, activitățile sunt atât de faine și atotcuprinzătoare încât sunt participanți ce revin de fiecare dată. De la cafeaua băută la răsărit, la traseele pe care le facem, la discuțiile de dezvoltare personală, concursurile pe echipe, surprizele ce nu lipsesc de fiecare dată și mai ales destinațiile pe sufletul tuturor.

Trei lucruri interesante despre OMUL Galia Dan?

Mă poziționez mai greu într-un punct de unde mă pot privi obiectiv, mai ales că am sentimentul uneori de banalitate în ceea ce mă privește. Apoi se întâmplă câte ceva spontan, ceva ce poate îmi iese foarte bine și-mi dau una peste cap și-mi zic: „măi, dar tu chiar ești specială” !! :))))
1. Sunt atât de spontană încât la două noaptea dacă nu am somn mă sui în mașină și plec așa, fără o țintă anume, fără nimic pregătit.
2. Am descoperit și m-am redescoperit la 50 de ani. Am marcat momentul cu un tatuaj, destul de urât dacă toată lumea mă întreba: iese la prima ploaie?
3. Iubesc natura atât de mult încât aș pune-o pe toată într-un buzunar să n-o mai găsească nimeni.
4. Și cu adevărat special, interesant sau cum vrem a spune, sunt dotată cu o căruță de creativitate! Uite că am găsit patru lucruri.

Care este cartea ta favorită?

Letting Go, Calea Renunțării – David. R. Hawkins o carte de căpătâi pentru transformare.

Unde te putem găsi? Facebook, site, Instagram etc.

 În încheiere te invit să descoperi o parte din fotografiile semnate Galia Dan


În încheiere, vreau să mulțumesc revistei MoodMag pentru colaborare și publicarea interviului în varianta printată.

4 thoughts on “Galia Dan – succesul este să fac mereu ceea ce îmi place cu puține, foarte puține compromisuri”

  1. Acum când recitesc scriitura mă mir că nu am bătut câmpii cu sau fără grație.
    Atât de precisă și exactă am fost în răspunsuri încât zici că am lucrat la „stat”. ))))
    E drept că în mintea mea una e o revistă alta e un blog.
    Mulțam Bianca pentru întrebări. Au fost o provocare pentru pentru partea boemă din mine ce de obicei o ia la vale!

  2. Imi place de tine, omule frumos! Si da, pot spune ca esti un exemplu de asa da…prin ceea ce faci, cum stii sa spui lucrurilor pe nume si mai ales calitatea de om, care iubeste frumosul in toate dimensiunile lui, incepand cu natura…
    Ma bucur ca te cunosc si mi ar placea sa mi fac mai mult timp sa vizitez cea mai frumoasa locatie unde ti poti savura un ceai de calitate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: