Ghidul femeii de succes

Ghidul femeii de succes | recenzie carte

Ghidul femeii de succes este o carte din colecția Sian Help a editurii ALL ce vine cu răspunsuri la o serie de întrebări cu care se luptă femeile. Sau o parte din ele. Cartea are o introducere și te ancorează direct în subiect. Mi-a plăcut foarte mult ideea că femeia e înzestrată cu o serie de calități ce o direcționează către succes, dar din păcate nu a avut o zână bună la naștere care să îi ofere și delicatețe sau stil. Acestea din urmă se dobândesc pe parcurs. Cartea e structurată pe 10 capitole, ultimul fiind cel care m-a atras cel mai mult încă de când am citit cuprinsul.

Ce înseamnă să fii o femeie de succes?

Primul capitol din Ghidul femeii de succes lămurește diferența dintre asertiv și agresiv. Nu este greșit să avem o atitudine asertivă, să spunem nu, să ne bucurăm de drepturi. Să te comporți cu integritate și considerație este cea mai bună alegere în orice situație. Cartea va dezvolta aceste lucruri pe parcus.

Buldozerul, prada ușoară, șarpele și… vedeta

Titlul capitolului surprinde cele patru tipuri de comportamente cu care ne putem întâlni în viața de zi cu zi. Ele se pot regăsi în cercul nostru de prieteni, dar și în cazul celor apropiați. Fiecare tip de comportament este exemplificat și explicat foarte bine.

Cel mai mult mi-a plăcut faptul că se pune accentul și pe „de ce se comportă așa oamenii”. E simplu să judecăm fără să înțelegem motivele din spate. Dacă luăm în calcul motivele pe care le au, putem avea un comportament adaptat situației. Îi putem tempera și orienta spre starea pe care o dorim.

Construirea unei mentalități corecte

Anumite complexe pe care le-am dezvoltat în timp, dar și etichete pe care le-am pus pe noi ne împiedică să avem atitudinea pe care ne-o dorim. Acest lucru are rezolvarea prin cultivarea stimei de sine și prin indentificarea punctelor forte. Capitolul oferă pași și situații concrete prin care ne putem modifica mentalitatea și putem trece peste mentalitatea veche.

Ghidul pas cu pas către o comunicare asertivă

Capitolul acesta este un ghid foarte bine documentat și ghidat pentru a înțelege cum putem stăpâni comunicarea asertivă. Se pleacă de la sentimente, se trece totul prin filtrul mesajului pe care dorim să-l transmitem, dar se abordează fi felul în care acesta este interpretat. De asemenea, capitolul oferă sfaturi pentru a dezamorsa un conflict.

Cum să te exprimi: limbajul inteligent al corpului

Un alt capitol important din carte este cel legat de limbajul non-verbal. Din nou se oferă exemple, situații și soluții. Totul contează în comunicare: tonul vocii, mimica feței, poziția corpului sau a picioarelor.

Cum să spui „nu” fără să-ți pierzi familia, prietenii, serviciul

Pentru persoanele care se tem în a spune „nu”, acest capitol poate fi o adevărată salvare. Eu am învățat să spun „nu”, dar am găsit și câteva sfaturi utile pentru a face acest „nu” să fie mai ușor de acceptat de cei din jur. Din nou, capitolul are situații concrete pe care vă puteți exersa „nu”-ul și în care vă regăsiți cu ușurință.

Cum să faci față criticilor

Un alt capitol delicat și util pentru oricine. Critica este văzută de cel care o oferă ca una constructivă, iar de cel care o acceptă ca impresii negative. O critică bună acordată într-o manieră mai puțin bună ne poate demoraliza, ne poate face să ne simțim că am greșit și că am dezamăgit.

Eu consider că nu prea știm nici să oferit o critică bună și nici să îi facem față. Totul se percepe mult prea personal pentru că noi transmitem doar ce simțim și nu contextul în care am simțit asta.

Ghidul femeii de succes - despre critica
Ghidul femeii de succes – despre critica

Mi-a plăcut foarte mult cum e abordată critica în acest capitol, dar și sfaturile oferite pentru a o putea depăși sau accepta fără să ne afecteze.

Situații delicate în viața personală și socială

Când am citit titlul capitolului m-am întrebat care ar fi acestea. Evident, răspunsul l-am primit citind capitolul ce oferă sugestii foarte bune la felul în care putem răspunde la întrebări nu tocmai comode.

Ghidul femeii de succes - cum raspundem la întrebări dificile
Ghidul femeii de succes – cum raspundem la întrebări dificile

Se oferă sfaturi și reacții ce nu pot lăsa loc de intrepretări și în cazul vizitelor neașteptate sau prea dese a unor membrii din familie sau la insistențele lor de a te vizita după ce ai născut. De asemenea o să găsiți foarte multe situații cu care v-ați confruntat cel puțin o dată în viață în relația cu prietenii sau cu persoane cu care interacționezi din necesitate: taximetriști, vânzătoare etc. Sunt situații și soluții ale acestora care ne vor face să trecem mai ușor peste ele și să nu ne stresăm inutil pentru orice.

Cum să te comporți cu persoanele dificile

Acest capitol este strâns legat de cel cu cele patru tipuri de comportamente. În acest capitol avem exact situații și moduri în care putem reacționa în relația noastră cu aceste persoane.

Laude și complimente

Ultimul capitol este cel mai așteptat de mine. În prima parte se oferă o serie de sfaturi despre cum trebuie să oferim complimente, iar în partea a doua despre cum le acceptăm. Și pe cele pe care le considerăm sincere și pe cele mai puțin sincere sau cu două tăișuri.

Ghidul femeii de succes - cum reacționezi la complimente
Ghidul femeii de succes – cum reacționezi la complimente
Ghidul femeii de succes impresii și informații suplimentare

Știu că recenzia mea a fost mai mult decât lungă, dar nu am surprins în ea decât un rezumat al rezumatului cărții. Am să vă las pe voi să descoperiți cât mai multe în carte. Este ușoară de citit, o să vă ofere multe momente de „aha” și chiar o să vă amuze. Ghidul femeii de succes este o lectură bună de seară. Pot să o citească și bărbații pentru că sfaturile de acolo se pretează pentru oricine.

Am să vă ofer și finalul cărții, pentru că mi-a plăcut foarte mult și cred că ar trebui memorat.

Ghidul femeii de succes - sfat final
Ghidul femeii de succes – sfat final

Dacă ați citit-o deja aștept impresiile voastre în comentarii. Dacă nu vă invit să îmi recomandați și alte cărți de dezvoltare persoanală care v-au schimbat măcar un pic viața.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

17 thoughts on “Ghidul femeii de succes | recenzie carte”

  1. Nu am citit aceasta carte, insa sunt mereu in cautarea cartilor de acest gen. Mie mi-a placut foarte mult cartea „Secretul” de Rhonda Byrne. Ti-o recomand daca esti o persoana realista, insa isi doresti sa fii mai optimista si sa trimiti „semnalele” care trebuie catre univers. 😀

  2. Nu am citit carti motivationale. Incepusem sa citesc una despre slabit, dar mai rau m-am enervat. Iar pe tren din lipsa de ocupatie m-am apucat sa citesc una cum sa te lasi de fumat, desi eu nu fumez :)) am substituit tigarile cu sucurile accidulate in mintea mea, dar degeaba, nu am invatat nimic din ea! De fapt mi-am dat seama ca inca nu vreau a renunt la suc, nu ca nu pot. Si pana nu vreau sa ma las, pai atunci chiar ca nu am ce face.

  3. Foarte interesata cartea. Mi-a placut mult recenzia si cel mai mult m-a atras acea poza din carte cu raspunsurile legate de fostul iubit … Am sa-mi iau si eu cartea

  4. Mai avem multe de invatat si mai apoi urmeaza si sa aplicam cunostintele. Mie mie- greu sa spun NU, nu mereu raspund adecvat la complimente si nici nu excelez in a ma comporta adecvat cu persoanele dificile, deci fac parte din publicul tinta atat ca sex, aptitudini si mentalitati. Concluzia, am nevoie de o astfel de carte.

Lasă un răspuns