Web Analytics
Hidden - o combinație între pasiune și creativitate - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Hidden – o combinație între pasiune și creativitate

Astăzi te invit să descoperi un loc magic din București, Hidden, după cum îi spune numele transformat într-un mini-hub cultural de Mihai Drăgușin, cel care în rândurile de mai jos o să îți povestească despre drumul său ca antreprenor. Te invit să-l descoperi și bineînțeles să descoperi Hidden!

Povestește-ne un pic despre tine și afacerea ta?

Hidden - The Social Space - mihai dragusin ceo

Numele meu este Mihai Drăgușin, sunt economist dacă ne uităm la diplome, am și lucrat în domeniu mai bine de 15 ani, dar la vărsta de 40 de ani am decis că este momentul unei schimbări radicale. Și uite așa, pe neașteptate chiar și pentru mine, a apărut Hidden – The Social Space

Mărturisesc că inițial nu a fost vorba despre ceea ce a ajuns astăzi să reprezinte Hidden. Totul a pornit, în același spațiu, cu un joc de tip „Real Escape Room”, care în 2015 devenise ceva foarte atractiv ca modalitate de distractie alternativă. Dar apariția unei concurențe foarte redutabile în domeniu i-a „speriat” pe foștii mei asociați, astfel că drumurile noastre s-au separat, iar mie mi-a venit ideea de a crea un mic spațiu de bar-cafenea cu atmosferă culturală. Întotdeauna am apreciat literatura, muzica, arta plastică sau teatrul, așa că încet, încet, uneori foarte încet :), am încercat să găzduiesc în micul spațiu avut la dispoziție cât mai multe evenimente legate de domeniile menționate mai sus

În momentul în care ai ales să devii antreprenor ai avut pe cineva alături care să te ghideze, dacă da cine și cum te-a ajutat?

Voi răspunde foarte scurt la această întrebare: nu!

Sunt foarte multe idei de afaceri, de ce ai ales conceptul de mini-hub cultural?

Păi a fost foarte ușoară alegerea! În momentul în care am decis să plec în această direcție, faptul că apreciam multe domenii care formează ideea de cultură mi-a dat impulsul necesar de a oferi un spațiu mai ales tinerilor artiști aflați la început de carieră și cărora, de regulă nu prea li se oferă șansa de a-și expune talentul. 

Ce face ca afacerea ta să fie specială sau unică?

În primul rând cred că ar fi vorba de atmosfera foarte intimă și plină de culoare, care îi determină pe cei care ne vizitează să se simtă protejați de orice „agresiune” din partea „sălbăticiei” metropolei. Toți cei care vin la Hidden se simt cumva ca făcând parte dintr-o castă 🙂 Sunt oameni buni, și tineri, și mai în vârstă, care și-au găsit locul în mijlocul orașului, dar în același timp departe de agitația nevrozantă cu care conviețuim cu toții mare parte din timp.

Hidden - The Social Space - interior (3)

Povestește-ne cum a ajuns primul client la tine.

 Dacă îmi amintesc bine, a fost o pereche care a trecut întâmplător pe străduța retrasă unde de abia se deschisese un mic bar. Oamenii s-au simțit atrași de grădina micuță pe care o avem în partea dinspre stradă și nu s-au putut abține să nu intre la o cafea (turcească!) și un fresh de portocale.

 Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat în drumul tău de antreprenor?

Cel mai important cred că este să încerci să surprinzi tot timpul cu mici amănunte care să placă celor care vin la tine. Indiferent că sunt oameni de-ai locului, pe care i-ai câștigat deja și care revin ori de câte ori le permite timpul sau oameni care ajung pentru prima sau a doua oară la Hidden, dacă reușești să modifici puțin decorul, să aduci o băutură nouă sau să pui un playlist fresh în boxe, satisfacția de a-i vedea surprinși plăcut de fiecare dată este unică.

Fiecare afacere are suișuri și coborâșuri, care a fost cea mai mare provocare de până acum și cum i-ai făcut față?

Cea mai mare provocare a fost despărțirea de asociații mei. Aș fi putut foarte ușor să renunț și eu odată cu ei și povestea s-ar fi terminat acolo. Am ales să continui și a ieșit Hidden! Și nu am regretat nici măcar un singur moment. 

Dacă ai avea șansa de a începe din nou acest business, ce ai face diferit?

Întâmplarea face că voi avea această șansă! Până la sfârșitul anului va trebui să reinventez Hidden într-un alt spațiu. Sper să am șansa de a găsi un loc care să-mi permită să duc mai departe povestea. Mi-aș dori să pot oferi prietenilor Hidden noi experiențe, legate de mîncare sau măcar de niște deserturi fabuloase! 

Ce altceva te mai pasionează? Dacă nu ai fi început acest business, unde crezi că ai fi fost acum?

Sunt pasionat de literatură, mai ales ficțiune, am o grămadă de autori pe care îi apreciez, mai ales contemporani. Cumva cred că mă atrage să citesc autori în viață pentru că aștept cu nerăbdare noile lor cărți, la fel cum aștept noile albume ale muzicienilor favoriți, muzica fiind o altă mare pasiune. De asemenea, am practicat multe sporturi, iar de fotbal nu mă pot lăsa nici acum, când ar fi trebuit să mă fi retras demult! :))

Ce sfat ai oferi celor care vor să devină antreprenori?

Nu știu dacă am ajuns într-o poziție care să-mi permită mie să dau sfaturi altora așa că mai bine mă abțin. Totuși, aș spune atât: indiferent de ceea ce v-ați dori să faceți, dacă nu o faceți cu pasiune și nu vă gândiți permanent cum să faceți să aveți un produs reușit, poate veți avea succes din punct de vedere financiar, dar nu vă veți simți împliniți.

Crezi că modelele de business din exterior se pot adapta la noi? Recomandări de cărți în care ai găsit sfaturi pe care le-ai aplicat și au dat rezultate în business-ul tău?

Pe anumite categorii de business, mai ales în domeniul comercializării de produse alimentare, fashion, materiale de construcții, cu siguranță că functionează modele importate, dar în zona horeca părerea mea că profilul consumatorului este destul de diferit față de alte țări și trebuie făcute adaptări semnificative la profilul bucureșteanului care este destul de greu de prins în mreje. Și aici mă refer la genul de oameni care rezonează cu ideea Hidden și care sunt destul de puțini, dar foarte interesanți. 

Hidden - The Social Space - interior (1)

Cum se îmbină viața personală cu cea profesională?

În cazul meu se îmbină într-un mod fericit, mai ales în perioada aceasta cînd încercăm cu toții să ne ferim de acest virus. În prima parte a zilei pot avea grijă de copiii mei, am doi băieți de 5 și de 10 ani. Iar după amiaza, soția, care mi-a înțeles întotdeauna pasiunea și m-a susținut permanent, preia frâiele casei astfel ca eu să mă pot ocupa de Hidden.

Pe lângă munca asiduă, care crezi că este ingredientul succesului tău?

Îmi face plăcere să cred  că este vorba de o combinație între pasiune și creativitate!

Care este cartea ta favorită?

Foarte greu de ales! În ultimii ani l-am descoperit pe Karl Ove Knausgaard, iar povestea vieții sale, în 6 volume m-a fascinat.

Se spune că orice criză are și partea sa bună. Ce beneficii ți-a adus Covid atât din perspectivă personală dar și profesională?

Paradoxul face ca această pandemie să îmi dea un pic mai mult timp pentru a găsi un nou spațiu pentru Hidden. Dacă nu s-ar fi întâmplat acest lucru, probabil  că nici acest interviu nu ar mai fi avut loc…

În încheiere te invit să descoperi Hidden și tot ce oferă acest loc magic fie online pe Facebook fie fizic, în București pe Strada Cornescu nr. 4.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.