Web Analytics
Hug Me Blanket - o îmbrățișare strânsă care îți aduce zâmbetul pe buze și un somn dulce

Hug Me Blanket – o îmbrățișare strânsă care îți aduce zâmbetul pe buze și un somn dulce

În interviul de astăzi, unul de suflet, avem un antreprenor la început de drum, pe Anamaria Pirea, de la Hug Me Blanket, de care am prins foarte mult drag doar prin interacțiunea noastră online. Pe măsură ce am aranjat interviul aici aveam sentimentul că mă îmbrățișează cu fiecare frază pe care o citesc și îmi demonstrează încă o dată ce poți face cu foarte multă pasiune și o doză de nebunie sau inconștiență, cum spune Anamaria. Te invit să o descoperi, în rândurile de mai jos, și să îți iei și caietul de notițe pentru că are foarte, foarte multe sfaturi pentru antreprenorii aflați la început de drum și nu numai.

Povestește-ne un pic despre tine și afacerea ta?

În urmă cu aproape 3 ani, treceam printr-o perioadă plină de stres și anxietate, pentru că, deși revenisem în țară de ceva timp și începusem să lucrez ca nutriționist, chiar începusem un master în nutriție, nu prea îmi găseam locul și nu știam ce să fac cu mine. Aveam un program de somn haotic, rar se întâmpla să adorm înainte de ora 2. Într-una din acele nopți albe, am fost targetată pe Facebook de un articol care explica beneficiile păturilor ponderate pentru insomnii, anxietate, depresie și alte afecțiuni, și m-am gândit că „Wow, este exact ce îmi trebuie, vreau și eu una”. Doar că în România nu există producători locali, iar ce am găsit în afara țării era fie prea scump (doar costurile de transport pentru o pătură de 6 kg erau uriașe), fie de o calitate slabă.

Așa că m-am gândit să îmi fac singură o pătură!

Am început să mă documentez, să înțeleg cum funcționează, care sunt argumentele științifice, care sunt cele mai bune materiale, cum se realizează etc. Experiența mea de cusut se limita la a băga ața în ac pentru mama. Ea m-a învățat să folosesc mașina de cusut a bunicii, și astfel am reușit să fac prima mea pătură ponderată, pe care o folosesc și astăzi. De atunci, am testat mai multe combinații de materiale, dimensiuni și greutăți, și așa am ajuns la Hug Me Blanket. I-am spus „o pătură ca o îmbrățișare” pentru că aceasta este senzația pe care o am când mă învelesc cu ea.

Este concepută să aibă aproximativ 8-12% din greutatea corpului și are un efect liniștitor, calmant, relaxant. Greutatea este distribuită în mod egal pe suprafața corpului, în caroiaje de aproximativ 14cm x 14cm, care sunt umplute manual. Astfel, funcționează ca o îmbrățișare strânsă și are un efect de calmare a sistemului nervos, determinând organismul să producă serotonină (hormonul „fericirii”) și melatonină (hormonul „somnului”) și să reducă nivelul de cortizol („hormonul stresului”).

Hug Me Blanket se adresează oricărei persoane care simte că stresul, suprasolicitările zilnice sau hiperactivitatea, îi afectează calitatea somnului. De asemenea, pătura poate fi folosită de persoanele care suferă de insomnii, tulburări ale somnului, anxietate, depresie, afecțiuni din spectrul autismului, ADHD, tulburări de procesare senzorială etc.

Care este povestea numelui și culorilor brandului pe care îl administrezi?

Prima idee a fost cea a sloganului „o pătură ca o îmbrățisare”, care mi-a plăcut atât de mult, încât am căutat un nume care să se potrivească. Așa am ajuns la Hug Me Blanket. Culorile nu au neapărat o poveste, am primit mai multe variante de la designer, și am ales turcoaz, este una din culorile mele preferate și se potrivește cu cromatica site-ului.

În momentul în care ai ales să devii antreprenor, ai avut pe cineva alături care să te ghideze, dacă da cine și cum te-a ajutat?

Am aplicat pentru finanțare într-unul din proiectele România Start-up Plus. Am participat la un curs de antreprenoriat, în cadrul căruia am învățat să fac planul de afaceri, pe care l-am depus la final. După ce am fost selectată pentru finanțare, au fost organizate o serie de workshop-uri și ateliere, apoi am primit suport pentru înființarea firmei. Din acel moment, se consideră că am acumulat toate informațiile necesare și mi-a fost alocată o echipă care se ocupă doar de monitorizare. Desigur, chiar atunci au început să apară provocările, înainte totul a fost teorie. Am apelat, pe parcurs, la prieteni, care m-au ajutat cu sfaturi și muuult suport emoțional.

Sunt foarte multe idei de afaceri, de ce ai ales această nișă?

Cred că m-a ales ea pe mine. Nu aveam nicio intenție să deschid un atelier de croitorie, însă când am avut oportunitatea de a obține finanțare, a fost primul lucru la care m-am gândit. Mi-am dorit să fac ceva cu sens, care chiar să ajute oamenii.

Ce face afacerea ta să fie specială sau unică?

Hug Me Blanket este singura pătură ponderată produsă în România, handmade în micul meu atelier de croitorie. O pătură are între 63 și 150 de caroiaje, în funcție de dimensiune și greutate, care sunt umplute manual, cu multă atenție și pasiune. Este un produs care vine în întâmpinarea unor afecțiuni de care suferă din ce în ce mai multe persoane: insomnie, tulburări de somn, depresie, anxietate, afecțiuni din spectrul autismului, ADHD, tulburări de procesare senzorială. Din păcate, fie nu le acorăm suficientă atenție, fie nu vorbim despre ele din cauza stigmei sociale asociate acestora.

Povestește-ne cum a ajuns primul client la tine.

Primii clienți au fost prieteni care îmi spuneau de mai bine de un an că vor și ei o pătură. M-au așteptat să deschid atelierul și să angajez pe cineva care chiar știe să folosească o mașină de cusut. Apoi am așteptat primul client pe care să nu îl cunosc, acesta era un milestone important pentru mine. Și a venit, la câteva zile după lansarea în social media.

Cum te-a influențat feedback-ul primit de la clienți?

Feedback-ul primit până acum este motivul principal pentru care nu am renunțat în momentele grele. O clientă mi-a scris că soțul ei doarme mai bine de când folosește pătura, o mămică mi-a mulțumit că i-am schimbat viața copilului, care avea un somn foarte chinuit și și-a dorit o pătură ponderată cadou de ziua lui.

Care au fost primii pași pe care i-ai făcut pentru a îți crește și mai apoi promova brandul în online? Unde ai întâmpinat dificultăți?

Sunt la început și încă lucrez la asta. Am pornit cu Facebook și Instagram, iar de curând am lansat blogul Hug Me Blanket. Principala dificultate este legată de timp, pentru că eu mă ocup (și) de acest aspect al business-ului.

Cine se ocupă de partea de conținut pentru promovarea afacerii tale? Care sunt costurile lunare, timpul investit și unde sunt cele mai mari dificultăți?

Am apelat la un copywriter la început, însă acum tot mie îmi revine această responsabilitate. După ce m-am înscris în NO.MAD Kind Market, am început să colaborez cu freelanceri care mă ajută cu conținut pentru blog, social media și strategie.

Google Adwords sau promovare în social media? Ce ți-a adus cele mai bune rezultate?

Promovarea prin social media, cu siguranță. Oamenii nu caută pe Google „pături ponderate”, pentru că nu știu că există pături ponderate sau cum îi pot ajuta. Este dificil să găsesc acele cuvinte cheie sau termeni de căutare, încă testez ce funcționează și ce nu. Deocamdată, mă concentrez pe educarea și informarea publicului prin social media și blog.

Atât local, cât și la nivel național, există numeroase comunități de bloggeri. Ai realizat o campanie de promovare cu aceștia? Daca da, ne poți povesti despre experiența ta?

Am început să colaborez cu bloggeri după ce am intrat în Kind Market. Este prea devreme pentru a putea evalua rezultatele, însă comunicarea cu ei a fost grozavă până acum. Pentru mine este important să găsesc acei blogeri care au un public comun cu publicul meu țintă. Scopul, până la urmă, este ca Hug Me Blanket să ajungă la acei oameni care chiar au nevoie de ea.

Când ai nevoie de un sfat pe partea de digital marketing, unde apelezi?

La prieteni care lucrează în domeniu, cărora le mulțumesc tare mult.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat în drumul tău de antreprenor?

Să cer ajutor, și încă învăț asta.

Fiecare afacere are suișuri și coborâșuri, care a fost cea mai mare provocare de până acum și cum i-ai făcut față?

Am lansat Hug Me Blanket la finalul lunii februarie, cu câteva săptămâni înainte de declararea stării de urgență. Un timeline absolut nefericit. Îmi amintesc că eram foarte bucuroasă că am primit o comandă de la o persoană publică, pe care o admir foarte mult. Însă aceea a fost ultima comandă, apoi totul s-a oprit. Am suspendat activitatea pe perioada stării de urgență, pentru a îmi da o șansă să ating targetul de vânzări, în funcție de care voi primi (sau nu) diferența de finanțare. Am reluat activitatea la finalul lunii mai și, încet-încet, ne revenim.

Dacă ai avea șansa de a începe din nou acest business, ce ai face diferit?

Dacă aș avea curajul să încep din nou, probabil mi-ar lua mai puțin timp să lansez, aș avea o strategie mult mai coerentă și mai eficientă, și aș face alte greșeli din care să învăț iar și iar.

Ce altceva te mai pasionează? Dacă nu ai fi început acest business, unde crezi că ai fi fost acum?

Îmi place foarte mult să călătoresc, am locuit câte 6 luni în Portugalia și India, apoi un an în Brazilia. Dacă nu aș fi început Hug Me Blanket și nu ar fi existat Covid-19, probabil că aș fi plecat cu rucsacul în spate prin lume.

Sunt antreprenori locali, naționali sau internaționali pe care îi admiri? Care ar fi motivul?

Îi admir pe toți cei care au avut curajul să își părăsească joburile care le ofereau stabilitate financiară, dar în care nu găseau sens, împlinire, bucurie. Și care, prin business-urile lor, fac lumea mai bună, mai frumoasă, aduc schimbare în comunitate. Câteva exemple ar fi: Rubik Agile School, Mom O’clock, Molcush, CaleidoLove. Sunt foarte multe, sigur îmi voi aminti mai târziu și-mi va părea rău că nu le-am menționat.

Ce sfat ai oferi celor care vor să devină antreprenori?

Să aibă încredere în ei, să nu le fie teamă să ceară ajutor și să își facă un plan de afaceri realist și gândit cu multă atenție.

Crezi că modelele de business din exterior se pot adapta la noi? Recomandări de cărți în care ai găsit sfaturi pe care le-ai aplicat și au dat rezultate în business-ul tău?

Cred că depinde de modelul de business și de piața, respectiv țara, din care provine. România are particularitățile ei și este important să ținem cont de ele. În cazul meu, fiind vorba despre un produs nou pe piața din România, am încercat să învăț din ce au făcut business-uri similare din Statele Unite. Momentan, citesc „Thinking, Fast and Slow”, scrisă de Daniel Kahneman, un psiholog renumit care a câștigat premiul Nobel pentru Economie. Îmi place tocmai pentru că nu este o carte de business, ci de psihologie cognitiv-comportamentală, care explică mecanismele minții și impactul acestora în luarea deciziilor în afaceri.

Pe lângă munca asiduă, care crezi că este ingredientul succesului tău?

Pasiunea și o doză de inconștiență, fără ele nu aș fi început acest proiect.

3 lucruri interesante despre tine OMUL.
  1. Am învățat să stau în cap ca să îmi demonstrez că sunt capabilă să duc ceva la capăt.
  2. Am călătorit în 32 de țări.
  3. În Brazilia, am predat engleză într-o școală privată.
Care este cartea ta favorită?

Sunt mai multe și se schimbă tot timpul. Ultima carte care mi-a plăcut foarte mult și pe care am recomandat-o în mod repetat prietenelor mele, a fost „Maybe you should talk to someone” de Lori Gottlieb. În ultima perioadă, ascult multe podcasturi. Preferatele mele sunt: Where should we begin?, How’s work?, Mind Architect, Heavyweight, Catch and Kill, Motherhood sessions.

Se spune că orice criză are și partea sa bună. Ce beneficii ți-a adus Covid atât din perspectivă personală dar și profesională?

Înainte de pandemie, lucram foarte mult. Nu luam pauze, uitam să mănânc, chiar și să beau apă, ajungeam acasă târziu și eram atât de epuizată psihic, încât tot ce puteam să fac era să mă uit la un serial pe Netflix și să dorm. Apoi, în perioada în care am avut activitatea suspendată, după ce am acceptat că este ok dacă nu sunt productivă, am început să fac mișcare, să citesc, am descoperit pădurile din jurul orașului, unde am putut să mă plimb cu cățelul în siguranță. Când am reluat activitatea, mi-am promis că nu voi reveni la rutina de dinainte și am păstrat activitățile care îmi fac bine și care mă ajută să fiu echilibrată.

Dacă vrei și tu o păturica ce te poate îmbrățișa până uiți de orice stres, te invit să o contactezi pe Anamaria pe site-ul www.hugmeblanket.ro, la adresa de mail anamaria.pirea[@]hugmeblanket.ro sau în social media pe Facebook și Instagram.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.