iasi blogging tour bianca ionel

Iași Blogging Tour

       “Sunt români care n-au fost niciodată la Iași, deși n-ar trebui să fie nici unul.– Nicolae Iorga

De multe ori am auzit că Iașul este un muzeu de istorie, dar mulți fug și de muzee și de istorie și de fiecare dată când am vrut să aflu ceva legat de istoria unor locații din Iași, nu am fost mulțumită de răspunsul primit. Nu a fost cazul și sâmbăta trecută, când am spus da unei noi provocări marca Kooperativa 2.0, provocare condusă de colegul nostru, Matei, de această dată și ghid, nu doar blogger. El, alături de echipa sa de la Școala de Ghizi Iași, ne-a testat atenția și rezistența într-un mic tur al Iașului ce a durat aproximativ 5 ore.

Iași Blogging Tour a început la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, o clădire cu o arhitectură de inspirație barocă și rococo, ce a fost și este locul multor reprezentații artistice și multor emoții ascunse în sufletele celor ce îi pășesc pragul, fie în calitate de artiști, fie de spectatori. O parte din emoțiile artiștilor ce ajung pe scena teatrului se lovesc de cortina din fier pictată de Lenz și finalizată de către discipolul său Alexander Goltz, iar altele reușesc să ajungă în sală printre nimfe și îngeri.

teatrul national vasile alecsandri

Întregul loc are un aer somptuos și fantezist, vegheat de cele patru însemne heraldice: acvila cruciată pentru Țara Românească, bourul pentru Moldova, acvila ieșindă cu șapte munți și șapte turnuri suprapuse pentru Transilvania și doi delfini afrontați pentru Dobrogea.

Cu gândul la alegoria vieții, am plecat pe Ulița Boierilor conduși de Victoria și ne-am oprit în fața Primăriei Iași, un loc ce poartă amprenta multor povești și legende, dar și multor petreceri cu domni și domnițe. Atenția mi-a fost atrasă de o hartă mozaic a orașului, ce surprinde cele mai importante puncte turistice ale Iașului, dar și zonele renumite pentru culturile de vie și producția de vin.

harta mozaic iasi bianca ionel

După două locații cu o încărcătură istorică și emoțională impresionantă, ne-am liniștit sufletele la Catedrala Romano-Catolică Iași, unde Emil Bejan ne-a făcut un tur al Catedralei și ne-a lăsat să descoperim viața lui Anton Durcovici.

catedrala romano-catolica iasi
Fotograf: Constantin Ciobanu

A fost a doua oară când am intrat într-o Biserică Romano-Catolică și am fost fascinată de arhitectură, de felul în care lumina se reflecta în acest loc și, bineînțeles, de orgă.

orga catedrala catolica iasi

De prea puține ori privim în sus, dar aici mi-am petrecut mai bine de cinci minute admirând arhitectura cupolei – o reprezentație a cerului, și candelabrul – o copie în miniatură a cupolei.

Interior capela catolica Bianca Ionel

Încărcați cu energie ne-am îndreptat pașii către Casa Dosoftei, unde l-am ascultat pe Alex și am aflat că această construcție din piatră este aproape cubică și are o vechime impresionantă, fiind ridicată în secolul al XVIII-lea.

Ce a urmat? E previzibil, nu? Palatul Culturii! Ultima oară am fost aici la Noaptea Albă a Muzeelor și nu am văzut prea mult, aș putea spune că nu am văzut nimic impresionant, dar de această dată am avut plăcearea de a vizita mult mai mult. Să lăsăm pozele să povestească în locul meu!

palatul culturii bianca ionelpalatul-culturii-iasi-bianca-ionel-arhitectura palatul-culturii-iasi-bianca-ionel-pictura-perete palatul-culturii-iasi-pian palatul-culturii-interior-roci-bianca-ionel palatul-culturii-sala-judecata-bianca-ionel palatul-culturii-ceas-hora-unirii-bianca-ionel

Dacă vă întrebați ce e cu ceasul, vă spun că am ajuns până în vârf la el și am aflat de la Ion Cristea, omul ce are grijă de acest ceas de mai bine de 30 de ani, istoria acestuia. Ceasul a fost făcut în Germania și instalat în Palatul Culturii în 1925 și, de atunci până în anul 1993, difuza „Hora Unirii” la fiecare oră fixă.

ceas-palatul-culturii-bianca-ionel-mecanism

Aș vrea să cred că pe 27 aprilie, când va fi deschiderea oficială a Palatului Culturii, voi auzi și eu „Hora Unirii”. 🙂

Cea mai mare dorință a mea a fost să văd avionul, dar, din păcate, el se află la restaurare și nu va fi expus până când nu va avea un loc al său, care să-l ferească de soare și ploi, pentru a fi păstrat în noua formă cât mai mult timp.

Iași Blogging Tour nu s-a încheiat la Palatul Culturii, ultima locație fiind tot una care să ne liniștească sufletele și anume Biserica Veche din cadrul Catedralei Mitropolitane din Iași. Și aici am privit în sus pentru a admira cupola de la intrare, lucrată în mozaic și în câteva minute am aflat un pic și din istoria unui loc mic, trecut prin foc și totuși păstrat atât de bine în timp.

biserica veche bianca ionel

Turul se încheie aici, sper că v-a plăcut și sper că o să mergeți și voi într-un tur real alături de Asociația Turistică Ghizii României pentru a afla mai multe informații despre aceste locuri, dar și despre alte puncte turistice din Iași.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns