Iconoclastul - Editura ALL - bianca ionel - recenzie carte

Iconoclastul | recenzie carte

Iconoclastul este o carte pe care am ales-o din curiozitate și din dorința de a vedea lucrurile într-o manieră diferită. Pentru cei care sunt obișnuiți cu stilul meu de a face o recenzie unei cărți, de data aceasta voi fi destul de scurtă în privința acestei recenzii. Așa cum îi spune și titlul, Iconoclastul este o carte ce aduce în lumină modurile în care acționează oameni ce sunt numiți iconoclaști. Ce sunt acesția? Definiția acestora o primim chiar de pe coperta cărții.

Inconocast, – ă partizan al iconoclaustului. Cel care sfărâmă, refuză autoritatea consacrată a unei valori, concepții, personalități; care nu respectă tradițiile.

Din punctul meu de vedere, atât înainte de a citi cartea, cât și după definiția acestui termen este destul de transantă. Cu siguranță surprinde modul în care este acel om, dar nu poate surprinde și motivele sau valorile după care s-a ghidat sau nu pentru a ajunge așa. Menirea cărții este de a arăta acel ceva nesurprins în definiție.

Ce ne oferă cartea Iconoclastul?

Gregory Berns, autorul cărții, neurolog de meserie prezintă pe parcursul acesteia modul în care funcționează creierul. Ne oferă idei asupra modului în care putem regândi situații oferind exemple cunoscute.

Fiecare capitol al cărții aduce în prim plan unul sau mai mulți oameni considerați iconoclaști: Howard Armstrong, Dale Chihuly, Paul Lauterbur, Nolan Bushnell, Walt Disney, Florence Nightingale, Branch Rickey, Kary Mullis, Jackie Robinson, Dixie Chicks, Computer Associates, Rite-Solutions, Richard Feynman, Solomon Asch, Morgan Freeman, Martin Luther King Jr., David Dreman, Bill Miller, Henry Ford, Pablo Picasso, Vicent van Gogh, Stanley Milgram, Ray Kroc, Arnold Schwarzenegger, Linus Torvalds, Warren Buffett, Burt Rutan, Richard Branson, Peter Diamandis, Rick Homans, Arthur Jones, Jonas Salk, Steve Jobs.

Să faci o analiză pe toți acești oameni și să indentifici exact elementele care îi diferențiază de restul lumii nu este o muncă ușoară. Gregory Bern a reușit să o facă într-o carte destul de subțirică la numărul de pagini. Gregory Berns vine cu foarte multe studii care arată diferențele dintre un iconoclast și un om normal. De asemenea cartea vine și cu sugestii pentru antrenarea creierului, pentru a ne schimbăm gândirea.

Rar găsim un neurolog care să scrie o carte. Pe Gregory Berns la ajutat acest lucru și i-a oferit posibilitatea să vadă și diferențele fiziologice ale creierului și nu doar cele comportamentale. Fiecare afirmația a sa pe această direcție este susținută de studii documentate și date extrase din examene RMN. În urma studiilor și cercetărilor efectuate, Berns a ajus la concluzia că există trei elemente care fac diferența în acțiunile unui iconoclast:

 1. Percepția;
 2. Capacitatea de a învinge teama de frică și necunoscut sau curajul;
 3. Inteligența socială.

Dintre cele trei elemente, percepția o consider cea mai importantă și cea care diferențiază iconoclaștii. De fapt, de la percepție pleacă întreaga poveste. Inconoclastul nu doar vede lucrurile într-un mod diferit, ci le percepe diferit.

Ultima partea a cărții vine cu o serie de exemple de medicamente ce pot schimba modul în care funcționează creierul pe cele trei direcții ce definesc un inconoclast.

Iconoclastul – impresii personale

Cartea este destul de grea pentru cei care nu sunt pasionați de domeniu. Posibil să fie grea și pentru cei care nu au mai citit nimic pe această direcție. În 2016 am stat câteva luni bune citind și recitind „Antrenează-ți creierul! Strategii și tehnici de transformare mentală” de Joe Dispenza.

Premisa de la care se pleacă este că putem face orice, atâta timp cât nu ne putem singuri limite. Cartea are și multe elemente medicale. Unele destul de greu de procesat pentru cineva care nu e în domeniu. Dacă nu aș fi trecut prin cartea lui Joe Dispenza nu cred că aș fi putut să o înțeleg pe aceasta.

Din punctul meu de vedere, cartea este una foarte diferită și poate aduce cu ea multe discuții pro și contra. O recomand cu drag celor care vor să citească și altceva. O recomand celor care vor să vadă acțiunile unor oameni precum Steve Jobs dintr-o altă perspectivă. Deși sunt programator în viața de zi cu zi, nu m-am gândit nici o secundă la faptul că Steve Jobs ar putea fi atât de diferit de restul pasionaților de IT. L-am perceput ca pe un om hotărât și încrezător, dar și ca pe un geniu ce a ieșit din limitările perioadei sale.

Menirea cărții este de a provoca și toate exemplele oferite pot deveni impulsuri pentru a schimba ceva la noi. Cartea trebuie citită diferit de restul cărților și trebuie înțeleasă dincolo de analiza sa foarte bine realizată și documentată. Cartea poate să inspire și să schimbe atât cât fiecare permite sau își dorește.


Aștept impresiile voastre despre carte, dacă ați citit-o. Dacă nu, vă invit să-mi spuneți ce părerea aveți despre cele trei elemente care diferențiază iconoclaștii de restul lumii.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

12 thoughts on “Iconoclastul | recenzie carte”

 1. Din cate am citit aici cred ca e pe gustul meu cartea asta, mai ales ca este diferita. Nu stiu, dar numele imi suna tare cunoscut si sunt sigura ca am mai vazut-o pe undeva… sau poate mi-a recomandat-o cineva?! Nu imi amintesc exact, insa mi-a captat atentia.

 2. Interesanta explicatia referitoare la carte si la titlul ei.
  Cand am citit titlul m-am gandit imediat la iconoclasm care a fost o „miscare” impotriva icoanelor. Practic se respecta ad literam a doua porunca din cele 10 porunci date de Dumnezeu lui Moise – sa nu faca chip cioplit.
  Ai dreptate, in timp, termenul de iconoclast a fost „acordat”, indiferent de domeniu, celor care au ales sa incalce regulile, dogmele.

 3. Desi pare o carte de specialitate, citita cu atentie, cred ca fiecare putem ramane cu cateva idei interesant. Parerea unei umile cititoare, este ca are dreptate si daca mi-ar pica in mana, nu as refuza sa o citesc si sa incerc sa o si inteleg.

 4. Pare interesant subiectul, insa nu stiu daca as putea sa o citesc…mai ales ca este greoaie, dupa cum spui. Si este nevoie de timp sa o rumegi destul de bine, nu?

 5. Interesanta carte! Chiar nu stiu ce sa zic in privinta iconoclastilor. Ar trebui sa citesc mai multe ca sa imi dau cu parerea referitor la intrebarea ta de la final. As da dovada de superficialitate daca as face asta acum, cu doar atat de putine informatii.

 6. As vrea sa ma transform mental in mod pozitiv, dar prin orice alta metoda in afara de medicamente. Cartea o vad ca un mare plus in afara partii in care recomanda medicamente ce pot schimba modul in care ne functioneaza creierul pe cele trei directii ce definesc un inconoclast.

Lasă un răspuns