Medeea Haruki interviu iehana cosmetice organice

Iehana – fericire pentru pielea ta!

În interviul de astăzi, te invit să o descoperi pe Medeea Haruki, Brand Manager & CEO la Iehana, o companie dezvoltată în 2013, ce oferă produse 100% organice, realizate în România. Alături de mama sa, Medeea a crescut un brand de cosmetice organice și a ales să ne povestească atât despre parcursul său ca antreprenor, cu provocări și reușite, cât și de o zonă foarte dragă mie, cea de digital marketing. Îmi era dor să citesc despre provocările acestui domeniu și despre cum poți găsi direcția potrivită pentru business-ul tău, cu pasiune, atenție și dedicare la tot ce se întâmplă în online și nu numai.

Înainte de a te lăsa să o descoperi pe Medeea, vreau să-ți spun că, mi-a mărturisit că în formarea sa, ca antreprenor, a ajutat-o foarte mult faptul că a studiat în 2018 Luxury Brand Management la UAL Londra și participarea din 2019 la un curs de vară la Harvard University, specializat pe Leardership și Comunicare.

Povestește-ne un pic despre tine și afacerea ta?

Totul a pornit în anul 2013, pe când eram încă în facultate, la UNARTE, București. Fară avea vreun strop de experință în acest domeniu, am conturat un business plan cu viziunea pe care o aveam față de Iehana. Știam că intrăm într-un mediu extrem de competitiv, astfel, ne-am gândit să aducem o inovație. Inovația noastră îmbină beneficiile apei Kangen cu ingrediente rare, aclimatizate de catre noi, în propria seră.

În momentul în care ai ales să devii antreprenor, ai avut pe cineva alături care să te ghideze, dacă da cine și cum te-a ajutat?

Sunt tipologia aceea de persoană care se înconjoară întotdeuna de oameni mult mai deștepți și experimentați, de la care să pot învăța. Am prins idei, informații atât de la mama mea, care îmi este mentor, cât și de la prietenii apropriați cu experiență. Consider că suntem înconjurați de informție, trebuie doar sa avem acea sete de cunoaștere.

Sunt foarte multe idei de afaceri, de ce ai ales nișa de organic beauty?

Am intrat în acest business fară să știu nimic despre antreprenoriat sau despre industria de beauty, însă mama mea, chimist, avea deja bazele proprice, lucru care ne-a ajutat foarte mult. Da, a fost o provocare pentru noi, majoritatea persoanelor spunundu-ne că nu avem cum să intram în competiție cu branduri mari precum L’Oreal. Pe atunci idea de organic beauty, nu era un trend în Romania.

Iehana - fericire pentru pielea ta! Iulia Haruki
Mama Medeei
Ce face afacerea ta să fie specială sau unică?

Unicitatea se află în primul rând în includerea apei Kangen în cosmetice.  Am dezvoltat de asemenea și un sistem de extragere al principiilor active din plante folosind apa alkalină Kangen, noi cultivându-ne o mare parte din ingredientele folosite în produsele Iehana. Extractele din plante sunt proaspete, autohtone. Încercam să folosim prorpriile resurse pe cât posibil și totodată să fim un brand sustenabil.

Povestește-ne cum a ajuns primul client la tine.

Anul 2013. Pornisem deja afacerea cu 3 produse și tin minte că am participat la primul nostru târg, la Romexpo. Ne-am bucurat să vedem deschiderea oamenilor față de produse, poveste.  Atunci au sosit si primii clienți. Am pornit de jos, cu resurse limitate.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat în drumul tău de antreprenor?

Am învățat faptul ca există o soluție pentru fiecare problemă, și chiar dacă uneori drumul este anevoios, precum un „rollercoaster”, lucrurile merg spre direcția potrivită alături de echipa potrivită. De asemenea, comunicarea în echipă este foarte importantă.

Fiecare afacere are suișuri și coborâșuri, care a fost cea mai mare provocare de până acum și cum i-ai făcut față?

Au fost nenumarate provocări la tot pasul, și încă sunt. De la cele birocratice, până la probleme legate de anumiți furnizori, care nu au livrat la timpul potrivit, sau care au livrat o calitatea îndoielnică față de lucurile prezentate inițial.

Dacă ai avea șansa de a începe din nou acest business, ce ai face diferit?

Dacă aș avea șansa să încep din nou acest business cu experiența de acum, lucrurile ar sta probabil diferit, și parcursul ar fii mai ușor.  Însă, este important să experimentezi cât mai mult, să greșesti și să poți învăța rapid.  „Fail fast, learn faster”. Cred că lucrurile de durată se construiesc cu pași mici.

Iehana - fericire pentru pielea ta! cosmetice organice romania
Ce altceva te mai pasionează? Dacă nu ai fi început acest business, unde crezi că ai fi fost acum?

Mă pasionează foarte mult arta, muzica, experiențele memorabile. Pasiuni pe care încerc să le intregrez pe cât posibil în Iehana. Imi este greu să îmi imaginez propria-mi viață fără Iehana, pentru ca am investit timp, pasiune și energie în acest business în ultimii 7 ani.

Sunt antreprenori locali, naționali sau internaționali pe care îi admiri? Care ar fi motivul?

Categoric! Susțin brandurile locale cu mare mândrie și mă bucură sa vad din ce în ce mai multe idei inovative, mai ales în zona de Beauty (Techir, Atinge), iar în zona internațională (Tata Harper, May Lindstorm și Susanne Kaufmann).

Ce sfat ai oferi celor care vor să devină antreprenori?

Trebuie să fii foarte motivat, să ai sete de conoaștere, să fii persuasiv, și nu în ultimul rând, să crezi în povestea ta.

Crezi că modelele de business din exterior se pot adapta la noi? Recomandări de cărți în care ai găsit sfaturi pe care le-ai aplicat și au dat rezultate în business-ul tău?

Cred că Romania are foarte mult potențial. Încă sunt zone în care nu există competiție. Sau idei care se pot aduce și implementa aici cu un mare succes de reușită. Românii încep să fie din ce în ce mai deschiși noutății.

Cărți care mi-au schimbat traiectoria și pe care le recomand fiecărui antreprenor și nu numai: Tribe of Mentors – Tim Ferris, Start with Why – Simon Sinek, Daily Stoic – Ryan Holiday, Business Model Generation – Alexander Osterwalder, How to Win Friends and Influence People – Dale Carnegie, Blue Ocean Strategy – W. Chan Kim and Renee Mauborgne

Iehana - fericire pentru pielea ta Medeea Haruki
Cum se îmbină viața personală cu cea profesională?

Sunt o persoana foarte activă, încerc să alerg zilnic minim 5 km, lucru care mă ajută să ma focusez și să dau randament. Mă relaxează ieșirile în natură, sau cu prietenii, calatoriile, arta, pianul și pictura.

Pe lângă munca asiduă, care crezi că este ingredientul succesului tău?

Ingredientul succesului… consider ca și punct forte probabil comunicarea cu oamenii și carisma.

3 lucruri interesante despre tine OMUL.

Îmi place să încerc un lucru nou în fiecare zi. Am început să scriu o carte legată de cum ne putem depăși fricile, bazată atât pe experiențe proprii, cât și pe cercetare despre cum funcționam și acționam ca și ființe umane. Țin un jurnal zilnic de aproape 3 ani pe care îl închei în fiecare zi cu cel puțin 3 lucruri pentru care sunt recunoascătoare.

Medeea Haruki
Medeea Haruki
Care este cartea ta favorită?

Oscilez între Tribe of Mentors și Daily Stoic. Ambele mă inspiră în aceeași măsură.

Se spune că orice criză are și partea sa bună. Ce beneficii ți-a adus Covid atât din perspectivă personală dar și profesională?

Sunt o persoana optimistă. Probabil mult prea optimistă ar pune apropiații mei. Această pandemie a fost o încercare pentru noi toți, însă și o lecție despre cum să ne îmbunătățim. Am lucrat de două ori mai mult în această perioadă, încercând să găsesc soluții, fapt ce ne-a crescut vânzările online în lunile martie, apilie și mai cu 30% față de anul precedent.

Să vorbim un pic despre digital marketing în afacerea ta!


Care este povestea numelui și culorilor brandului pe care îl administrezi?

Numele a fost găsit de către mama mea, Iulia, și reprezintă în Japoneză „casa florilor”. Un nume scurt cu care am rezonat din prima clipă. Mă ocup încă de la început de design și grafică și am ales să mergem spre idea de minimalism monochromatic „Less is More”.

logo Medeea Haruki  iehana
Care au fost primii pași pe care i-ai făcut pentru a îți crește și mai apoi promova brandul în online? Unde ai întâmpinat dificultăți?

Ne-am axat foarte mult pe social media, folosind platforme precum Facebook și Instagram pentru a crește. Am creat totodată prietenii de durată cu influenceri locali, carora le-a placut povestea și calitatea produselor noastre, astfel recomandându-ne mai departe.

Cine se ocupă de partea de conținut pentru promovarea afacerii tale? Care sunt costurile lunare, timpul investit și unde sunt cele mai mari dificultăți?

Mă ocup personal de aceste aspecte. De social media, email-uri, vorbit cu clienți, parteneri, distribuitori, campanii online. Costurile actuale spre campanii social media sunt undeva la 800 – 1000 euro.

Crezi în marketing prin conținut? Au ajuns oamenii să cumpere de la tine pentru că le-a plăcut conținutul creat de tine?

Conținutul din online este foarte important. Uneori chiar mai important față de magazinul online. Ca sa poți aduce potențialii clienți spre magazinul tău online, ai nevoie de conținut de calitate, artistic și catchy.

Este un canal de marketing online pe care îl folosești în mod special comparativ cu altele? Ne poți spune care și de ce?

Da. Ne axam în ultimii ani în mare parte pe Instagram și Facebook, urmând ulterior platformele de Youtube și Pinterest.

Din promovarea prin Google Adwords și cea prin intermediul social media care ți-a adus cele mai bune rezultate?

Am obervat un ROI mult mai benefic folosind campanii în Social Media față de Google Adwords.

Puțini știu, dar Youtube este al doilea cel mai mare motor de căutare după Google. Ai ales să faci video marketing sau te gândești la pentru viitor?

Suntem prezenți și pe Youtube încă de la început, însă nu ne-am focusat atât de mult pe această platformă, lucru pe care dorim să îl îmbunătățim în acest an.

Care strategii te marketing au funcționat cel mai bine pentru tine și care nu au funcționat deloc?

Influencers marketing a funcționat cel mai bine pentru noi.  Google Adwords în schimb, nu avut rezultatele pe care le doream.

După ce te ghidezi când îți faci campania de marketing și pe ce perioadă de timp o gândești?

Campaniile de marketing sunt targetate pe segmentul nostru și se pot focusa spre exemplu spre o ofertă/produs nou pe care îl avem în acea perioadă. În general, schimbăm campaniile la fiecare 2 – 4 săptămâni.

Ai încercat marketing offline?

Focusul principal a fost spre campaniile online, însă urmează să ne axam și pe promovarea offline începând din septembrie.

Atât local, cât și la nivel național, există numeroase comunități de bloggeri. Ai realizat o campanie de promovare cu aceștia? Daca da, ne poți povesti despre experiența ta?

Da, am lucrat foarte bine cu Alina Ceușan, cu care între timp am legat o relație de strânsă prietenie. Încă de la început, am rezonat excelent și ne-a ajutat de-a lungul anilor în promovarea brandului. Am lucrat cu majoritatea influencerilor de la noi, dar și cu influenceri internaționali din America, Italia, Franța și Spania.

Care a fost cea mai eficienta strategie de marketing pentru tine?

Am obervat faptul că au funcționat foarte bine edițiile limitate de produse asociate cu persoanele din Social Media.

Care este cea mai mare provocare pentru tine în zona de digital marketing?

Provocarea ține de timpul limitat în mare parte. Probabil vom avea nevoie de un ajutor în zona asta în viitor

Când ai nevoie de un sfat pe partea de digital marketing, unde apelezi?

Ma documentez foarte mult online, dar și la prietenii mei care lucrează în acest domeniu.

Pentru cei care sunt interesați să te contacteze pentru un parteneriat de afaceri sau pentru a îți fi clienți, unde te pot găsi?

Sunt foarte deschisă pentru parteneriate, idei, socializare atât pe LinkedInMedeea Haruki, cât și pe email: medeea@iehana.com


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns