Web Analytics Made Easy - StatCounter
Importanța unui sitemap - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Importanța unui sitemap

Când vine vorba de SEO primim foarte multe sfaturi, printre care și adăugarea unui sitemap pentru site-ul nostru. De cele mai multe ori acest sfat este ignorat, motiv pentru care am și decis să scriu un articol despre importanța acestuia, dar și despre cum facem un harta unui site.
Un sitemap este un fișier de tip XML care cuprinde postări, pagini, categorii, imagini, linkuri existente în site-ul nostru.

Importanță sitemap
 • Ajută roboțeii de la Google să ne găsească site-ul mai ușor;
 • Se va actualiza automat în momentul în care adăugăm conținut nou în site și acesta se va indexa automat;
 • Daca avem link-uri cu 404, ne va ajuta să le detectăm.

Dacă ai un sitemap acesta poate fi accesat la www.adresasite.com/sitemap.xml. Dacă nu ai unul, citește mai jos cum îl poți crea.

Cum instalăm un sitemap?

Dacă folosești WordPress, cea mai simplă soluție este să instalezi Google XML Sitemaps. Dacă ai pluginul Yoast SEO, nu mai ai nevoie de pluginul de la Google, ci doar să activezi opțiunea de sitemap din plugin. Să le luăm pe rând!
Atenție! Dacă aveți deja Yoast SEO cu sitemap activat, nu instalați și Google XML Sitemaps, pentru că o să primiți un mesaj de eroare, deoarecere cele două vor fi în conflinct, deoarece vor rescrie același fișier. E suficient un singur plugin!

Google XML Sitemaps

Căutați pluginul, în instalați, îl activați, după care mergeți în  Settings -> XML-Sitemap și vor urma o serie de setări pe care le puteți schimba, sau le puteți lăsa în formatul existent.

Sitemap XML Goolge plugin
Goolge plugin

Primele setări sunt cele de tip basic. Puteți bifa următoarele:

 • Google să fie notificat în momentul în care apare conținut nou pe site;
 • Bing să fie notificat în momentul în care apare conținut nou pe site;
 • Adăugare sitemap.xml în fișierul robots.txt pentru indexare;
 • Dacă site-ul are un număr mare de articole/produse limita de memorie poate fi mărită;
 • Compresie hartă site;
 • Schimbare url default hartă site;
 • Hartă site și în format html, nu doar xml;
 • Hartă site fără indexare date despre admin, sau editori.
Prioritate postări Google Sitemaps XML
Prioritate postări Google Sitemaps XML

Următoarele setări sunt cele legate de prioritatea indexării postărilor și de conținutul sitemap-ului (pagina home, postări, pagini statice, categorii, arhivă, pagina autorului, pagini cu taguri, modificări în cadrul temei).

Adăugare pagini adiționale în Google Sitemaps XML
Adăugare pagini adiționale în Google Sitemaps XML

Dacă aveți și o pagină web, pe lângă blog, pe același domeniu, puteți adăuga și acea pagină pentru indexare în sitemap.

Excludere categorii Google Sitemaps XML
Excludere categorii Google Sitemaps XML

Aveți, de asemenea opțiunea de a exclude anumite categorii din indexare, inclusiv postări, dar și de a seta frecvența cu care acestea să fie actualizate în cadrul sitemap-ului.

Prioritate postări și pagini în Google Sitemaps XML
Prioritate postări și pagini în Google Sitemaps XML

Tot legat de prioritatea de actualizare a postările avem și opțiunea de a face acest lucru pe baza unui scor, ce pleacă de la 1.0 – cel mai prioritar element în actualizare și scade până la 0.1.

După ce alegi setările pe care le considerați necesare, salvați și sitemapul este gata pentru indexarea în Google. Dacă nu sunteți siguri de bifele făcute, aveți un buton de resetare la setările default.

Yoast SEO – Harta site

Pentru cei care folosesc Yoast SEO, în mare parte setările pentru sitemap sunt cam la fel. Primul pas este activarea sitemap, prin bifarea butonului Activare. Încă din primul pas puteți verifica link-ul către sitemap.

Yoast SEO Sitemap XML
Yoast SEO Sitemap XML

După acest pas, urmează setările legate de indexarea detaliilor despre utilizatorul blogului. Puteți bifa dacă doriți sau nu ca informațiile despre cei care scriu pe blog să fie indexate sau nu în sitemap-ul vostru. Ca un plus față de Google Sitemaps XML, puteți face acest lucru în funcție de rolurile utilizatorilor.

Yoast SEO Sitemap - setări utilizatori
Yoast SEO Sitemap – setări utilizatori

În următorul tab vom face setări cu privire la indexarea tipurilor de articole. Puteți alege să indexați articolele de tip post, paginile, dar și articolele de tip media.

Yoast SEO Sitemap - setare tip articol
Yoast SEO Sitemap – setare tip articol

Ca și în pluginul Google Sitemaps XML puteți alege să excludeți anumite articole de la indexare, prin adăugarea id-urilor acestora în căsuța altă, separate prin virgulă.

Yoast SEO - Sitemap - excludere articole din sitemap
Yoast SEO – Sitemap – excludere articole din sitemap

Ultimul pas în setările unui sitemap în pluginul Yoast SEO sunt cele legate de modul în care să fie structurate, e categori, în fucție de tagurile folosite în articol, dar și după formatarea articolelor.

Yoast SEO - Sitemap - setări taxonomie
Yoast SEO – Sitemap – setări taxonomie

După ce am făcut toate aceste setări avem harta site-ului pregătită pentru a fi trimisă spre indexarea în motoarele de căutare.

Keep in touch!


Sursă foto featured picture: rehansaeed.com

Sursă foto articol: Printscreen-uri personale

9 thoughts on “Importanța unui sitemap”

  1. Voi face un articol dedicat și pentru OpenCart, dar până atunci, poți găsi în secțiunea de extensii, Feed Produse posibilitatea de a instala Google Site Map și de a face setările necesare.

 1. Un articol foarte interesant! Pana acum o luna nu am avut interactiuni cu WordPress, dar trebuie sa-mi pun cunostintele la punct.

 2. Foarte util imi este articolul tau. Eu il recitesc pentru ca am gasit atat de multe informatii si raspunsuri, incat trebuie sa imi iau notite!?Multumesc!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: