In umbra esafodului

În umbra eșafodului, Carol Birch | recenzie carte

În umbra eșafodului este primul roman de ficțiune istorică pe care l-am citit până acum. Acest roman a adus cu el și o nouă perspectivă asupra modului în care priveam acest tip de cărți. Citind romanul am descoperit și o scriitoare britanică, pe Carol Birch, ce a reușit să mă suprindă încă din primele pagini ale cărții. Cartea are ca și bază evenimente reale, inspirate din viața legendarei Margaret Catchpole, dar trecute prin filtrul autoarei și transformate într-un roman istoric de ficțiune.

 • Titlul cărţii: În umbra eșafodului
 • Autor: Carol Birch
 • Traducere din limba engleză și note de Ovidiu-Gheorghe Ruța
 • Locul publicării/ data publicării: Great Britain by Virago, 2008
 • Numărul de pagini: 448
 • Preț: 44.90 RON
 • ISBN: 978-973-724-477-2
 • Editura ALLFA
În umbra eșafodului, Carol Birch – rezumat

În umbra eșafodului începe în anul 1817, într-un moment de cumpănă a personajului principal, aflat în New South Wales. Nașterea la care a fost moașă, a doamnei Raby, aduce cu ea o furtună cumplită. Invadată de numeroase gânduri din trecut, Margaret este mai mult decât convinsă că această inundație îi va aduce sfârșitul.  Ca orice om în momente în care viața îi atârnă de un fir de ață, aceasta își amintește de copilărie. Călătorește cu ușurință spre vârsta de 15 ani și spre frumoasa dragoste dintre ea și Will Laud.

Acesta a fost îndrăgostită nebunește de Will, un marinar și viitor contrabandist. Un bărbat ce a adus o rază de lumină în viața acesteia, dar și multe peripeții. Nu am să vă dezvălui prin ce au trecut cei doi, ci am să vă las pe voi să descoperiți citind cartea. Vă pot spune că dragostea lor este un exemplu de dedicare și încredere.

Dincolo de lipsa de speranță, Margaret alături de familia cu care stătea, scapă cu viață din mâinile acestui dezastru natural, refungiindu-se în crengile unui vechi jacaranda. Pentru cei care nu știu cum arată acest copac, vă pot spune că face flori superbe și foarte fragile. Nu întâmplător a fost ales ca punct de salvare. Întreaga carte este presărată de metafore ce contribuie la evidențierea momentelor cheie și a emoțiilor trăite de personaje.

Margaret Catchpole o feministă a zilelor noastre?

Margaret este surpinsă în carte la vârsta de 54 de ani, o vărstă pe care foarte puțini autori o aleg să o ofere personajelor principale. Fiecare parte a cărții prezintă un moment important din viața personajului principal. Un moment ce a transformat-o în omul din prezent.

De la povestea de dragoste, se trece cu ușurință execuția unei falsificatoare de bani, la care a fost martoră la vărsta de 6 ani. Acel eveniment a lăsat urme adânci în minte și sufletul său și acest lucru îl vom resimți pe tot parcursul cărții. Copilăria pe care a trăit-o Margaret a fost una foarte dură pentru un copil umbrită în permanență de necazuri și lacrimi.

În umbra eșafodului
În umbra eșafodului

Pe parcursul cărții, Margaret este arestată și condamnată de două ori la moarte. Aceasta trece prin foarte multe momente de cumpănă. Fiecare moment te face să descoperi o nouă versiune a sa. O femeie puternică, un om ce luptă pentru libertatea sa și pentru ceea ce iubește.

Romanul este scris la persoana I, dar într-o manieră retrospectivă ce surpinde și cele mai adânci trăiri ale personajului principal. Pe lângă acțiunea ce te ține prezent pe tot parcursul cărții, găsim și detalii ale modului de viață de la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, din cadrul unor familii engelze și a unor coloniști din Australia.

În umbra eșafodului face parte din colecția Strada Ficțiunii, a editurii ALL. Este o carte pe care o recomand cu mare drag să o citiți și să vă bucurați de o lecție de viață și de supraviețuire. Pentru mine, Margaret este un model de femeie.  Ea știe când să fie tolerantă, când să iubească, când să lupte și cum să lupte până la ultima suflare.

Voi ați citit acest roman? Aștept cu interes părerile voastre în comentarii.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

19 thoughts on “În umbra eșafodului, Carol Birch | recenzie carte”

 1. Nici nu mai tin minte daca am citit vreodata un roman istoric sau nu. Niciodata nu m-a interesat cand anume se petrece actiunea. M-a interesat mai mult actiunea si sa imi place actiunea. Pare interesant, dar nu pare genul de carte pe care sa o citesc in aceasta perioada a vietii mele.

  1. Cu siguranță Larisa sunt cărți pe care le înțeleg diferit în anumite perioade ale vieții. Dacă le citim prea devreme e posibil să nu ne placă, dacă le citit prea târziu e posibil să regretăm că nu am citit-o mai devreme. Eu sunt de părere că orice carte ajunge în mâna mea are un scop și fiecare carte a schimbat ceva în mine.

 2. Îmi plac romanele de ficțiune istorică și recunosc că m-ai făcut curios în legătură cu acesta! Mersi pentru sugestie și în schimb îți recomand și eu un autor de ficțiune istorică pe care îmi place să-l citesc de fiecare dată: Marco Buticchi! 😀

  1. Ștefania, nu cred că ai citit cu atenție despre ce este vorba sau ai înțeleg greșit. Cartea te ține cu sufletul la gură până la final și deși are tentă istorică fiind încadrată și la ficțiune e doar inspirată din fapte istorice și trasnformată într-un roman captivant.

 3. Imi plac mult de tot romanele istorice, nu atat pentru actiune cat pentru atmosfera perioadei si cultura, gandirea din acea perioada, relatiile dintre personaje. Este interesant cum se schimba sau nu unele lucruri in anumite perioade istorice..

Lasă un răspuns