În articolul anterior vorbeam despre importanța unui sitemap, iar astăzi în continuarea acelui articol am să vă arăt cum facem o indexare sitemap cu Google Search Console, sau cum era cunoscut până acum ceva timp Google Webmaster Tools. Google Search Console este un instrument gratuit care vă ajută să vă gestionați site-ul, să adaugați sitemapul, să verificați indexarea acestuia, dar și să vizualizați căutările din cadrul siteului.
Creare cont Google Search Console
Pentru a putea folosi Google Search Console aveți nevoie de un cont de Google. Cred că fiecare dintre noi are un cont de Google, dacă nu îl puteți face cu ușurință pe google.com prin formularul de înregistrare.
Dacă aveți un cont de Google și sunteți logați accesați https://www.google.com/webmasters/tools/. Dacă nu aveți nici un site adăugați o să vă fie afișat un mesaj de întâmpinare și veți găsi o căsuță în care să vă introduceți adresa site-ului și să-l setați ca fiind al vostru.

Urmează să adaugați site-ul vostru și să îl adăugați ca și proprietate a voastră.

După acest pas va fi necesară verificarea faptului că site-ul adăugat vă aparține. Acest lucru se poate face prin două metode.
1.Metoda recomandată – care presupune downloadarea unui fișierl html și urcarea acestuia în root-ul site-ului prin FTP sau din Cpanel;

2.Metode alternative: HTML Tag, Domain Name Provider, Google Analytics, Google Tag Manager.

- HTML tag – dacă aveți acces la editarea codului sursă a site-ului, vă recomand folosirea acestei metode și adăugarea tag-ului pe pagina Acasă, în secțiunea <head>;
- Domanin name provider – puteți alege dintr-o listă firma de la care ați cumpărat domeniul. În funcție de provider vor varia și instrucțiunile pe care este nevoie să le urmați;

- Google Analytics este o metodă rapidă pe care o puteți folosi doar dacă aveți un cont de Google Analytics;
- Google Tag este la fel o metodă rapidcă care necesită un cont de Google Tag Manager.
Indiferent de metoda pe care o alegi la final, dacă verficarea a fost corectă vă va apărea un mesaj de succes și puteți naviga în panoul de control oferit Google Search Console.

Indexare sitemap cu Google Search Console
Pentru a vă adăuga sitemapul, alegeți din panoul de control Crawl și Sitemaps.

Următorul pas îl reprezintă testarea și adugarea sitemap-ului prin folosirea butonului din dreapta sus. În câmpul existent puteți introduce adresa sitemap-ului.

Dacă acesta se află în rootul site-ului și are denumirea sitemap.xml tot ce trebuie introdus în câmpul din dreapta sus este sitemap.xml. Testați dacă adresa este corectă (în cazul în care nu este corectă va apărea un mesaj de eroare) și apăsați Submit.
În imaginea de mai sus eu am deja trimis sitemap-ul spre indexare, motiv pentru care pot vedea și un raport exact cu ceea ce a fost trimis spre indexare și cu statusul indexării, atât pentru pagini web, cât și pentru imagini.
Aici se încheie pașii pentru adăugarea sitemap-ului vostru în Google și indexarea lui. Pe lângă Google, mai puteți adăuga sitemap-ul spre indexare în Bing Webmaster Tools și Yandex Webmaster tools. Ambele necesită cont și în mare pașii sunt asemănători cu cei de la Google Search Console.
Tu ai sitemap-ul site-ului tău adăugat în Google Search Console? Dacă nu sper să o faci pe viitor și acest tutorial să îți fie util. Pentru orice alte întrebări nu ezitați să mă contactați sau să lăsați un comentariu. Keep in touch!
- SuriYoga.ro – povestea unui site de prezentare pentru studio Yoga - aprilie 21, 2021
- Strategie Social Media pentru 33 de zile - aprilie 20, 2021
- Ești avocat sau deții un birou de avocatură? Descoperă de ce ai nevoie de un website! - aprilie 6, 2021
Foarte utila postarea.
Mulțumesc Monica.
Multumim pentru tutorial. Cu siguranta va trebui sa ma pun si eu pe invatat diverse chestii.
Mult succes și dacă ai nelămuriri, nu uita să mă contactezi.
Utila postarea si eu am pentru blogul meu indexare.
Mulțumesc Cristina.
Eu le-am pus de la inceput si incerc sa-mi aduc aminte sa intru constant sa verific ce mai spune webamster tools 😀
Foarte bine faci. Măcar o dată pe săptămâna e bine să mai arunci un ochi peste și să reindexezi sitemapul.
Un articol foarte interesant si util. Mi-ai fost de mare ajutor!
Mă bucur că ți-a fost util.
Am cont de ceva timp, insa chiar ma bate….nu inteleg erorile pe care mi le gaseste…
Voi mai face articole despre Google Search Console și despre erorile care apar și cum le rezolvăm.
Multumim pt articol! O sa urmez si eu pasii si sper sa imi iasa.
Cu drag, spor la implementat.
Pe blogul tau gasesc mereu numai informatii utile, revin mereu cu placere stiind ca imi imbogatesc cunostintele.
Mă bucur mult Ștefania.
Multumim frumos pentru tutorial!! Am tot zis sa-mi fac timp sa ma ocup si de partea asta a blogului dar mereu intervine cate ceva…
Să știi că indexarea blogului este foarte importantă și ar trebui să îți faci timp. Nu durează mai mult de 10 minute.
Un articol pe care l-am citit cu interes. Si eu trebuie sa imi mai fac timp sa ma ocup si de aspectele mai tehnice ale blogului. Multumim!
Pingback: Sinteza săptămânii 28 noiembrie - 4 decembrie - Acorduri din suflet - Bianca Ionel
Pingback: Penalizări manuale Google - Bianca Ionel | Professional Blog
Hey Bianca,
Util articol, merci, insa la mine dupa Add a Property, s-a rupt filmul.
Ai putea sa-mi scri te rog de unde pot downloada fișierul html pt urcarea acestuia în root-ul site-ului prin FTP sau din Cpanel.
Pupici
Fișierul îți apare în Google Search Console dacă urmezi pașii și alegi varianta cu HTLM file upload. Chiar la punctul 1 ai să vezi cu albastru „this HTML verification file”. Dacă dai click pe textul respectiv se va descărca fișierul de care ai nevoie.
hey
ma intereseaza daca ai cumva o lista cu cati mai multi bloggeri (detinatori de blog) cu care as putea colaborara in vederea postarii de articole cu link catre siteul meu pe site ul lor )
o lista cu cat mai multe bloguri si ziare de stiri care primesc articole ” backlink”
Marian sunt grupuri pe Facebook de bloggeri. Am convingerea că le vei găsi 🙂