Web Analytics
3 indicatori calitativi de urmărit în Google Analytics | Blogger Iasi | SEO

3 indicatori calitativi de urmărit în Google Analytics

Dacă am vorbit despre 3 indicatori cantitativi de urmărit în Google Analytics e firesc să vorbim și despre 3 indicatori calitativi pe care ar trebui să-i urmărim.

Prin intermediul Google Analytics avem posibilitatea să vizualizăm în timp real ce se întâmplă pe site-ul nostru, la nivel de vizite. Pe lângă acest lucru, eu îl consider cel mai bun instrument prin care putem să ne optimizăm site-ul atât pe partea SEO cât și pe cea de conținut. Care sunt totuși acei indicatori calitativi de care trebuie să ținem cont?

3 indicatori calitativi de urmărit în Google Analytics

1. Bounce Rate sau rata de respingere

Rata de respingere este unul dintre cei mai importanți indicatori ce reflectă calitatea unui site.
Definiția pe care o dă Google acesteia este următoarea: „Rata de respingere reprezintă procentul de vizite în cadrul cărora este accesată o singură pagină înainte de părăsirea site-ului.

Ce reprezintă acest lucru mai concret? Eu caut pe Google un scaun pentru birou. Intru pe unul din site-urile ce apar pe prima pagină și citesc despre acel scaun. Produsul respectiv are o descriere lipsită de detalii ceea ce mă face să părăsesc site-ul și să caut în continuare pe alte site-uri. În momentul în care eu părăsesc site-ul, rata de respingere pentru sesiunea realizată de mine pe acel site este de 100%.

Ce se întâmplă atunci când site-urile au o rată de respingere mare?

Ele scad atât în ochii utilizatorilor, ce nu vor mai accesa site-ul respectiv pentru că știu că nu oferă suficiente informații, dar scad și în algorimul Google. Paginile cu o rata mare de respingere pot ajunge de pe prima poziție în căutări pe paginile 2 sau 3.

Care e rata de respingere în funcție de specificul site-ului?

 • Pentru site-uri de comerț online – 20-40%;
 • Pentru landing pages – 70-90%;
 • Portaluri, forumuri – 10-30%;
 • Site-uri care oferă servicii – 10-30%;
 • Site-uri care oferă doar conținut – 40%-60%.

Pentru a vedea rata de respingere a site-ului trebuie să accesăm Audience -> Overview în panoul de Control din Analytics.

2. Timpul petrecut de utilizator pe site sau Avg. Session Duration

Acesta este timpul pe care un utilizator îl petrece pe site. Cu cât timpul este mai mare, cu atât e mai bine. În medie, timpul pe un site e undeva între 1 – 3 minute. Vizitatorii care se întorc vor petrece mai puțin timp, pentru că ei sunt deja obișnuiți cu structura site-ului. Pentru ei totul va fi mult mai cursiv și ușor de accesat.

Pentru a vizualiza Avg. Session Duration trebuie să mergem tot în panoul de control din Analytics și ca la Bounce Rate accesăm Audience -> Overview.

3. Vizitatorii care revin pe site

Un alt indicator calitativ este reprezentat de vizitatorii care se întorc pe site. Ei sunt acei cititori sau clienți fideli ce revin. Și pe aceștia îi putem vedea tot în panoul de control din Google Analytics, la Audience -> Overview. 

Aici nu vă pot spune care ar fi procentul ideal. Depinde foarte mult de comunitatea pe care o aveți construită, de tipul site-ului și de ceea ce se găsește pe site. În general, procentul se învârte între 20-40%. Dacă ar fi sub 10% cred că ar trebui să reprezinte un semn de întrebare asupra conținutului site-ului.


Acestea fiind spuse, aici se încheie și articolul despre cei 3 indicatori calitativi pe care trebuie să-i urmărim în Analytics. Cu siguranță cel legat de Bounce Rate aduce multe discuții, mai ales legate de cum putem să micșorăm această rată de respingere.Momentan, sunt în diferite teste privind scăderea procentului pe această direcție. Când voi avea rezultate clare, voi reveni cu un articol pe această temă.

Până atunci, vă invit să share-uiți articolul și să îmi spuneți care sunt indicatorii calitativi pe care îi urmăriți?

17 thoughts on “3 indicatori calitativi de urmărit în Google Analytics”

 1. Sunt inca la faza de invatare a alfabetului SEO … sper sa pricep si eu ceva pana la urma. Majoritatea termenilor imi sunt straini, mi-e teama sa fac incercari pe blog sa nu stric ceva …. si tot asa…. Voi studia recomandarile tale. Chiar se oferea cineva, daca am nevoie sa intreb, dar trebuie sa stii si ce sa intrebi 😀

  1. Dacă ai instalat Google Analytics nu ai ce să strici, trebuie doar să urmărești datele în platformă. Te pot ajuta și eu, dacă ai întrebări 🙂

 2. Foarte util și bine structurat acest articol. În ultima vreme am urmărit și device-urile de pe care este accesat blogul. Mai mult de 60% dintre cititorii mei vin de pe mobil, așa că încerc (work in progress) să optimizez cât mai bine site-ul pentru experiența cititorilor pe telefon.

 3. Aluculesei Brindusa

  Ma cam depaseste tehnologia,in ultima vreme am cam somat,trebuie sa ma apuc de studiat mai mult!

  1. P.S. si chestia aia cu indicatorul vizitatorilor care revin pe site. Este foarte relativa, banuiesc, pt ca, de exemplu, eu sterg foarte des cookie-urile (de 2-3 ori pe zi, cu CCleaner) si cam o data pe luna curat totul: istoricul si cahe-ul browserului, toate datele din browser le sterg, deci… domnu’ Google ma vede unic venit pt prima data dupa ce mi-am curatat „casa” virtuala.

   1. Vizitatorii care revin in general sunt luati dupa IP, deci asta cu clear cache nu e relevanta in calculul statisticilor.

 4. Bianca, foarte util articolul! Sincer, nu prea stiam care e faza cu Bounce rate-ul si in functie de ce ”se calculeaza”. Si eu accesez google analytics de ceva timp, insa mai de invatat. Asteptam cat mai multe articole de acest gen 🙂

 5. Ma omoara Bounce Rate, il am mare si nu pricep cum sa-l cresc. Acum doua zile mi-a dat un coleg blogger acces la GA -ul lui si am observat ca el are BR mai mare ca mine desi are dublu la vizualizari. Acum ceata e si mai deasa, nu mai pricep nimic.

  1. Am observat si eu ca nu toti cititorii aleg sa mai lectureze un articol. Multi se limiteaza la unul si apoi ies. De aici si BR mare.

 6. Foarte util articolul tau. Chiar am verificat si eu si sunt in limitele normale. Multumim!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: