Web Analytics
Innovation Labs 2018 - de la vis la succes în 4 luni | Demo Day Iasi

Innovation Labs Iași 2018 – de la vis la succes în 4 luni

Am terminat Informatică Economică și ca fiecare student al acestei specializări mi-am dorit cel puțin o dată să fac o aplicație sau un site ce să mă transforme, nu chiar peste noapte, dar într-un timp relativ scurt, într-un antreprenor de succes.

Ei bine, pe vremea mea, nu că ar fi trecut atât de mulți ani de când am terminat facultatea, astfel de dorințe rămâneau mai mult sau mai puțin la stadiul de vise. Cu siguranță am avut suficiente informații la dispoziție pentru a le transforma în realitate, dar mi-a lipsit direcția și îndrumarea unor oameni cu experiență și ancorați în realitatea mediului de business și nu numai. În astfel de momente nu mi-a rămas decât să sper că în timp lucrurile se vor schimba și poate într-o zi va exista acel mediu ce ar putea să transforme visele unor studenții într-o realitate încununată de succes.

Cum spuneam, nu a trecut mult timp și acel mediu a apărut sunt numele de Innovation Labs. Un proiect ce adună tineri creativi și ambițioși și le oferă șansa să își transforme visul în realitate în aproximativ 4 luni.

Innovation Labs – locul în care visul devine realitate în aproximativ 4 luni

La Iași, Innovation Labs a prins contur din decembrie 2016 și are în spate o echipă mică dar puternică. Un de fel de zâne iubitoare de tehnologie și antreprenoriat ce transformă vise în realitate. Cine sunt oamenii din spate? Poartă numele de Asociația Calemis, dar aș vrea să îi enumăr pentru că merită să fie cunoscuți și apreciați pentru tot ceea ce fac. Așadar, echipa din spate este formată din Alina Luchian, Cătălin Scripcariu, Ana Butnaru și Irina Melnic. Pentru toată munca depusă, echipa Innovation Labs Iași a primit și PIN Award pentru Education Program of the Year.

În mai 2018 am avut ocazia să particip și eu în calitate de invitat din partea agenției Golin la Demo Day 2018. Până să vă povestesc despre Demo Day 2018, am vrea să vă fac un mic tur al proiectului pentru al înțelege mai bine.

Innovation Labs 2018 la Iași – din ianuarie până în mai

În ianuarie 2018 proiectul a început cu IdeaJam – o introducere în tot ceea ce înseamna Innovation Labs și o invitație către pasionații de tehnologie ce cred că pot aduce un impact pozitiv în comunitate printr-o aplicație dezvoltată de ei.

Astfel o echipă formată din 2-4 membri ce cred în visul lor vin la IdeaJam și timp de o oră paricipă la o sesiune de mentoring de idei oferită de echipa Innovation Labs și de mentorii din cadrul programului. Mentorii programului sunt profesori de la Facultatea de Informatică, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, de la Facultate de Automatică și Calculoare din Iași, dar și oameni din domeniul IT dornici să împărtășească din cunoștiințelor lor cu cei aflați la început de drum.

La finalul acestei sesiuni de mentorat fiecare echipă susține o prezentare de trei minute în limba engleză prin care explică unui juriu ideea, problema căreia i se adresează, soluția propusă și publicul țintă. Așa cum este de așteptat echipele cu cele mai bune prezentări sunt premiate. Vă gândiți că totul se încheie aici? Ei bine, nu!

După IdeaJam urmează Hackathonul, un eveniment ce durează 2 zile și care transforma visul într-o realitate și mai palpabilă. În aceste 2 zile echipele participante lucrează de dimineața până seara la proiectul lor alături de mentori, îl ștefuiesc asemeni unui diamant și la finalul acestor zile prezintă într-un minut produsul final ce îi va duce mai aproape de lansarea lor în zona de business.

Innovation Labs Iași 2018 – Make IT Real!

Innovation Labs are în spate un motto mai mult decât reprezentativ „Make It Real!” și deși nu am participat nici măcar ca spectator la Hackathon cred că această etapă chiar transformă ideile aduse acolo în realitate. Dacă nu mă credeți vă invit să vedeți pozele de la Innovation Labs 2018 Hackathon ce pot să vă povestească mai multe decât o pot face eu.

Echipele selectate după Hackathon au fost următoarele: BeeChangefull, Memory Aid, Drink’mon, ReServed, Yummy Deal, Be on Time, Safe Keep, Clearpath și Munzo. Ele au mai trecut printr-o serie de workshopuri și programe de mentorat, inclusiv printr-un Boost Day în aprilie când și-au expus din nou proiectele în fața mentoriilor și a juriului și au primit feedback pentru îmbunătățirea lor.

Echipele finaliste la Innovation Labs 2018 Iași

După Hackathon și Boost Day urmează ziua cea mare și anume Demo Day! Demo Day reprezintă momentul în care fiecare echipă ce a muncit din ianuarie și a trecut toate etapele de de jurizare locale ajunge să-și prezinte proiectul pentru a primi jurizarea ce îl va duce la București în etapa finală sau nu.

Mi-aș fi dorit să văd cum s-au transformat proiectele din ianuarie până în mai și cum au crescut aceste vise, dar poate la anul voi avea ocazia să fiu acolo. Pentru moment am să vă prezint echipele ce au fost în cadrul Demo Day 2018 la Iași și proiectele acestora.

1. reServed

Save my table sau reServed este o aplicaţie atât web cât și mobilă care are ca scop îmbunătățirea interacţiunii dintre localuri, precum restaurante şi cafenele, şi clienţii acestora. Pentru mine e clar aplicația minune care îmi permite să rezerv din timp masa dorită într-un restaurant, ora la care voi sosi și chiar să plasesc comanda online. Vă puteți imagina cum ar arăta lumea noastră într-un astfel de context?

Pentru mine ar fi din strat foarte mult timp economisit și aș evita momentele în care aș merge dintr-un local în altul căutând o masă liberă, dar și minutele de multe ori transformate în ore pentru servirea preparatelor dorite.

2. Be On Time

Tot o problemă legată de timp o rezolvă și aplicația Be On Time, de data această doar mobilă ce este conectată cu Google maps și Waze și te informează cu privire la cea mai rapidă rută pentru a ajunge la o destinație. Aplicația îți oferă recomandări legate de mijlocul de transport pe care ar trebui să-l alegi, mașina personală sau transportul în comun și printr-o conexiune GPS îți arată în timp real unde se află mijloacele de transport în comun încât să îți planifici și mai bine traseul și timpul pentru a ajunge la destinația dorită.

În Iași și nu numai consider că ar fi o aplicație ce ne-ar ajuta să fim punctuali și să plecăm la timp de acasă, fără acea marjă de 30 de minute pe care, personal, mi-o iau de fiecare dată când trebuie să ajung undeva.

3. Safe Keep

Acest proiect vine cu un dispozitiv portabil, de mici dimensiuni, ce poate fi montant pe obiectele personale pe care dorim să le protejăm și pentru care există riscul de a fi furate. Dispozitivul are o aplicație mobilă ce îți arată în permanență unde este obiectul pe care e montat dispozitivul. De asemenea, în cazul în care obiectul este mutat, utilizatorul primește o notificare.

4. Munzo

Despre această aplicație pot să vă spun că mi-a mers la suflet, fiind dedicată pasionaților de drumeții și călătorii pe munte. Aplicația este un ghid montan mobil ce îți oferă nu doar trasee pe munte și actualizări în timp real a rutelor și a posibilelor pericole ci și sfaturi privind pregătirea unei vacanțe la munte.

Am doi prieteni cu care merg mereu pe munte și ei îmi spun ce echipament am nevoie și sunt mereu informații de condițiile meteorologice, dar Munzo este de un real ajutor acelor pasionați de munte ce nu au prieteni cunoscători în rute și alimente și pregătiri.

Aș spune chiar, că mi-aș fi dorit să existe Munzo în septembrie 2017 când am pornit spre Babele, după GPS-ul de la Google Maps ce mă ducea spre Vârful Omu și nu spre Babele. Atunci nu aveam prietenii alături și mi-ar fi fost mai mult decât util un prieten precum Munzo.

5. BeeChangefull

Despre BeeChagefull pot să vă spun că este o aplicație ce m-a lăsat mută în momentul în care am aflat de ea. Deși a fost prezentată ca o aplicație destinată apicultorilor, din punctul meu de vedere este mai mult decât atât. Este o aplicație ce poate rezolva probleme la nivel global prin monitorizarea stupilor de la distanță.

Aplicația oferă în timp real detalii despre temperatura, umiditatea și presiunea din interiorul stupilor și poate ajuta la prevenirea momentelor în care albinele mor din motive meteo sau alte cauze naturale.

6. Yammy Deal

Și proiectul Yammy Deal rezolvă o problemă globală legată de risipa alimentară și este o aplicație mobilă prin care restaurantele pot anunța publocul despre mâncarea ce rămâne neconsumată la final de zi. Aceasta poate fi vândută la un preț redus, iar cei ce nu au timp să gătească pot alege din diverse oferte publicate în aplicație. În spatele proiectului Yammy Deal am fost surprinsă plăcută să regăsesc un romașcan de al meu.

7. Drink’mon

Ultimul proiect m-a impresionat de la prezentare până la problema pe care o tratează. Aplicația este una ce are ca scop adăugarea unei dimensiuni ludice vieții sociale și e bazată pe gamificare. Prin intermediul acestei aplicații utilizatorii sunt provocați la diverse quest-uri de socializare pentru a își îmbunătății viața socială și în același timp pentru a se bucura de recompense simbolice în localurile în care își duc la bun final cerințele jocului.

Cred că aș fi avut nevoie de o astfel de aplicație în timpul studenției și de ce nu, cred că ar fi utilă și acum, mai ales în sezonul rece când suntem tentați să lenevim mai mult pe acasă în loc să ieșim să socializăm și să ne bucurăm de viață.

Innovation Labs Demo Day 2018 Iași – câștigători

Deși fiecare proiect ar fi meritat să ajungă în finala de la București ce va fi pe 21 mai 2018, doar 4 echipe au plecat acolo. A fost o muncă grea pentru juriu să le aleagă, motiv pentru care pe locul III s-au aflat două echipe Munzo și BeeChangefull, locul II – ReServed App și locul I – Drink’mon. De asemenea, premiul de popularitate l-a primit Yammy Deal, fiind proiectul ce a strâns cele mai multe bulinuțe din partea publicului.

S-a muncit foarte mult în spate, au fost emoții multe dar și mai multă energie pozitivă. Evenimentul a început la 18:00 și s-a terminat în jur de 22:00, dar nu am simțit oboseală, ci doar foarte mult entuziasm și putere de muncă pentru atingerea unor vise ce posibil în ianuarie să fi părut de neîndeplinit. Dacă nu mă credeți, aveți dovada mai jos, că orice urmă de oboseală după 8 ore de programare a dispărut!Am să felicit din nou toate echipele, am să vă spun că ar fi trebuit să fie 8 nu 7, dar una din ele din motive tehnice nu a mai putut ajunge. Am să felicit din nou organizatorii evenimentului pentru toată implicarea și motivarea din spate – știu că nu e ușor – dar rezultatul final cred că șterge orice moment mai greu apărut pe parcursul acestor 4 luni.

Mă bucur că am avut ocazia să fiu acolo, să văd cum din spate vin tineri plini de entuziasm și pregătiți să facă schimbări nu doar la nivel local, ci la nivel global.


Pentru pozele folosite în articol, mulțumirile se duc către Paul Padurariu – fotograf profesionist Iași și de altfel, fotograful întregului eveniment Innovation Lab Iași 2017 și 2018. Mai multe poze de la Demo Day 2018 Iași găsiți aici!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.