Inteligenţa emoţională şi subconştientul

În data de 21 noiembrie 2014 am participat la un seminar organizat de APTED (Action, People, Trust, Education) pe tema Emoțiile și Inteligența Emoțională. Seminarul a avut ca şi speaker pe Sorina Ignat – consilier Dezvoltare Personală. Când am văzut tema m-am gândit instant la corelaţia dintre inteligenţa emoţională şi cumpărătorii online. Era o idee pe care o studiam pentru lucrarea mea de disertaţie. Imediat mi-am dorit să aflu mai multe despre această temă.

Eram mai mult decât conştientă că va fi o prezentare care va viza omul din cele mai adânci perspective. Au fost două ore în care m-am regăsit printre exemple, am râs, m-am relaxat şi am găsit explicaţii la multe întrebări.

Despre ce s-a discutat la Emoțiile și Inteligența Emoțională?

Au fost o serie de definiţii ale emoţiilor, emoţii negative şi pozitive, factori declanşatori, cum controlăm emoţiile negative, subconştient-conştient. Cum îi privim pe ceilalţi în funcţie de poziţia în care ne clasăm noi şi evident despre inteligenţa emoţională. Două ore pentru atât de multe subiectele interesante au fost chiar prea puţine. Nu voi transpune seminarul, ci voi aborda acele subiecte care necesită mai multă atenţie. Consider că există informații ce pot duce la o îmbunătăţire a felului în care ne gestionăm emoţiile. Am mai scris acest subiect, priviind emoţiile din perspectiva lui Osho în articolele pe care le puteţi găsi aici şi aici.

Psihologul Robert Plutchik a creat o versiune 3D în anul 1980, versiune pe care o puteţi vedea mai jos şi în varianta 2D, în care a surprins toate emoţiile cu scopul de a-şi duce la final studiul său privind teoria privind emoţiile. Aşa cum puteţi observa în imagine Plutchik a indetificat opt emoţii primare grupate atagonic.

Plutchik
Sursa: http://www.feelguide.com/2011/06/07/the-plutchik-emotion-circumplex-and-the-8-primary-bipolar-emotions/

Avem următoarele perchi:

  1. bucurie-tristeţe
  2. încredere-dezgust
  3. teamă – furie
  4. anticipare – surpriză
Emoțiile din perspectiva lui Robert Plutchik

Intensitatea emoţiilor este legată de câte o culoare care creşte spre interior şi scade spre exterior. În centru avem cele mai puternice emoţii. Controlate se pot transforma într-o variantă mai light, o variantă care noi în general o percepem ca fiind cea bună. De fapt acestea sunt emoţii secundare, emoţii pe care noi le acceptăm şi le recunoaştem mult mai uşor.

Toate aceste emoţii variază în funcţie de mediul şi persoanele care le avem în jurul nostru. Conştient sau nu când vrem să dăm bine în faţa unor persoane de controlăm foarte bine furia. Dacă suntem în mediul nostru, în familie, acestă emoţie este lasătă liberă şi pe baza ei putem acţiona uneori ca şi când nu am gândi, ca şi când nu am fi noi. De fapt este subconştientul nostru care ne controlează în proproţie de 90%. Ştiaţi asta? Ne folosim creierul 100%, dar conştient doar 10%. Inteligenţa emoţională ne poate ajuta să schimbăm procentul de 10% -90%. Cu siguranţă acest lucru nu este unul uşor, dar, este posibil.

Cum schimbăm procentul 10% – 90%?

În primul rând trebuie să ne urmărit toate acele reacţii în care de cele mai multe ori am putea jura că nu suntem noi şi să le aflăm sursa. Acest lucru cere timp și meditare. În general îşi are răspunsul în copilăria noastră când educaţia primită din partea părinţilor sau anumite incidente din copilărie ne-au schimbat modul firesc de a percepe lucrurile.

Ni s-a spus mereu că nu e bine să plângem, că nu e frumos să ţipăm sau să vorbim urât, dar nu ni s-a explicat şi de ce. Am fost obligaţi de mici să ne reprimăm sentimentele negative, să nu spunem ceea ce gândim cu adevărat tocmai pentru că nu dă bine în societate şi pentru a nu ni se pune eticheta de oameni slabi sau egoişti.

De fiecare dată când am greşit am fost pedepsiţi. Acea pedeapsă ne-a făcut să ne simţim demoralizaţi, nesiguri pe noi şi am dezvoltat o teamă şi o furie în acelaşi timp. Aceste emoţii mocnesc în noi. Cresc pe măsură ce sunt ignorate şi ajungem în postura în care dintr-o persoană foarte calmă şi calculată, puși într-o situaţie limită, ne transformăm într-o persoană violentă, incapabilă să se controleze.

Suntem exact ca un pahar gol în care adunăm picături din emoţiile noastre reprimate sau ignorate. Un pahar care se umple treptat şi la un moment dat începe să se verse.

Ce putem face?

Ne putem accepta furia, tristeţea, dezgustul şi putem să le transformăm în favoarea noastră.

Cu siguranţă aţi auzit de acele persoane violente care urmează şedinţe de terapie şi sunt puse să îşi canalizeze toată această emoţie într-un sport. E cel mai cunoscut exemplu şi cred că cel mai simplu. Emoţiile negative, controlate, ne pot transforma în oameni mai buni.

Ca să nu las loc de interpretare, nu doar emoţiile negative pot să distrugă, ci şi cele pozitive. În cazul în care am fost lăsaţi de mici să trăim cu impresia că tot ce facem noi e bun, perfect şi suntem copilul minune. Toată această venerare din partea celor dragi ne poate pune în poziţia de a ne supraaprecia şi poate să ne ducă de la admiraţie la disgust faţă de propria noastră persoană. Ne poate pune într-un con de umbră faţă de persoanele din jurul nostru. Indiferent de emoţie, trebuie să o conştientizăm, să realizăm dacă e reală, dacă se potriveşte contextului actual şi dacă nu îşi are rădăcinele în scene mai vechi din viaţa noastră.

Nu vă invit să fiţi Zen, vă invit să fiţi voi, să fiţi furioşi, fericiţi, nervoşi sau indiferenţi, dar fără a vă face rău vouă.

Ce am învățat la seminarul  Emoțiile și Inteligența Emoțională?

Cândva mi s-a spus că cea mai mare frică a mea trebuie să devină cel mai mare atu. Atunci nu am înţeles, dar treptat am realizat că toate temerile noastre pot fi citite de cei din jur, interpretate şi folosite în defavoarea noastră.

Acei oameni care reuşesc să facă asta au descoperit şi aplicat inteligenţa emoţională şi ne pot controla în favoarea lor. Astfel devenim slabi, devenim victimele propriilor noastre emoţii reprimate. Inteligenţa emoţională are un efect diferit asupra femeilor şi bărbaţilor, deci nu putem trage o linie şi face un tipar de tratament care să se aplice pe toată lumea. În general femeile îşi interiorizează mai mult emoţiile decât bărbaţii şi de aceea putem observa un număr mai mare de scandaluri, crime şi alte acte de violenţă pornite de către femei.

Inteligenţa emoţională este un subiect larg, dar de interes în prezent. Orice mişcare a noastră este controlată şi ghidată de emoţii. Culorile folosite de Plutchik nu sunt întâmplătoare. Ca să leg această postare de mine direct, sunt multe site-uri online care folosesc în designul lor galbenul, verdele, portocaliul tocmai pentru că sunt culori care ne induc emoţii pozitive şi ne fac să cumpărăm mai mult decât e nevoie.

Marimea IQ-ul e doar un pion pe tabla de sah a vieţii când inteligenţa emoţională face toate mutările.

Bibliografie:

  1. http://www.emotionalcompetency.com/papers/plutchiknatureofemotions%202001.pdf
  2. http://www.huffingtonpost.com/2014/11/05/emotional-intelligence-dark-side_n_6102448.html?utm_hp_ref=science&ir=Science

Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

2 thoughts on “Inteligenţa emoţională şi subconştientul”

  1. Pingback: Mic ghid de nepăsare - Bianca Ionel - Acorduri din suflet

  2. Pingback: Pilot automat | Blogger Iasi | Acorduri din suflet | Bianca Ionel

Lasă un răspuns