Matei de la @travelwithmatei - interviu blogger iasi 2020

Interviu cu Matei de la @travelwithmatei

Astăzi te invit la o călătorie online în care o să cunoști un blogger ieșean pasionat de turism, pe Marian Matei de la @travelwithmatei așa cum spune și titlul acestui interviu.
Pe Matei l-am cunoscut prin 2016, alături de alți bloggeri din Iași, și în același an am înțeles că pasiunea sa pentru a fi ghid de turism era una pe bune, altfel nu ne-ar fi povestit 5 ore despre numeroase clădiri și muzee la Iași Blogging Tour, cu un patos greu de descris în cuvinte.  Așadar, vă invit să-l cunoașteți mai bine pe Matei!

Interviu cu Matei de la @travelwithmatei

Povestește-mi un pic despre tine cine ești, ce faci când nu scrii pe blog și orice altceva ți-ai dori să fie cunoscut de către cititori.

Salut, eu sunt Matei de la Travel With Matei!

Sunt ghid de turism specializat pe tururi de oraș și excursii cu turiști străini (incoming) care vin în Iași. Bine, în perioada asta sunt ghid de turism doar la nivel declarativ, că turiștii stau acasă acum, în izolare.

În același timp sunt și consultant de turism pe partea de excursii și tabere pentru copii. Asta înseamnă că îi ajut pe părinți și pe profesori să-și trimită copiii în excursiile și taberele potrivite pentru felul lor de a fi. Lesne de înțeles că în perioada asta, tot la nivel declarativ sunt și consultant de turism. Copiii stau și ei acasă acum, în siguranță.

Totodată sunt și formator de viitori ghizi de turism la Școala de Ghizi din Iași, dar evident că acum sunt doar un formator de formă pentru că viitorii ghizi de turism sunt acasă, citind cursurile PDF. Cine mai are nevoie de formator, în cazul ăsta, nu?

În rest, fiind pasionat de istorie și de călătorii, încerc să călătoresc cât mai mult sau să citesc cât mai mult despre locuri pe care aș vrea să le vizitez, și o să le vizitez la un moment dat. Dar, în ultima perioadă, sunt mai mult cu cititul, acasă! 😀

Interviu cu Matei de la @travelwithmatei ghid turism iasi blogger iasi

Care este povestea blogului, a numelui ales, a culorilor și chiar a logo-ului?

Blogul a venit ca o dorință personală de-a mea de a împărtăși oamenilor din experiența mea de ghid de turism, dar și despre locurile pe care reușeam să le vizitez în călătoriile mele. Numele a venit ca o consecință a ce am spus mai devreme, cât despre culoare și logo e o poveste interesantă. O colegă de-a mea, ghidă și ea, s-a oferit să mă ajute cu un logo pentru blog, iar eu am fost de acord cu singura condiție să folosească culoarea albastru pentru că e culoarea mea preferată și simt că mă reprezintă. Rezultatul e strict meritul ei, iar eu am contribuit doar cu motto-ul: „Ghidul tău de turism”. Îi mulțumesc încă o dată Andreei și cu ocazia asta! 😀

În momentul în care ai ales să ai un blog ai avut pe cineva alături care să te ghideze, să te inspire? Dacă da, cine și cum te-a ajutat??

Da, am avut, dar nu neapărat să mă inspire, mai degrabă era cel mai sincer critic al meu și feedback-ul primit de la el mă ajuta enorm de mult pentru că era fără menajamente. Sincer și dur! Așa e cel mai bine! Mulțumesc Dragoș, încă o dată!

Sunt foarte multe nișe pe care poți dezvolta un blog, de ce ai ales-o pe cea de ghid de turism?

Păi, au trecut 6 ani de când am dat drumul la blog și tot nu găsești prea multe articole despre cum să fii un ghid de turism bun sau cum ar trebui să procedeze un ghid de turism în anumite situații. Cumva, acum 6 ani, când în Iași nu aveai Școală de Ghizi, la Facultatea de Geografie nu aveai niciun curs despre ghidaj și nici pe internet nu găseai articole pe subiectul ăsta, a trebuit să învăț pe cont propriu meseria asta, pe teren cum s-ar spune. Dar, mi-ar fi plăcut să am de unde învăța și atunci m-am hotărât să-i ajut eu pe cei care își doresc să facă meseria asta și au niște întrebări la care caută răspunsuri. Acum au și răspunsuri de la un ghid cu experiență. Asta a fost motivația mea să merg pe nișa asta, deloc explorată.

Ce face ca blogul tău să fie unic sau special?

Așa cum spuneam și la întrebarea anterioară, faptul că majoritatea articolelor sunt despre meseria de ghid de turism, în condițiile în care nu prea găsești alte blog-uri despre același subiect, face ca blog-ul meu să fie unic. Și, ca să fie și special, celelalte articole sunt despre locuri pe care le-am vizitat, prezentate așa cum le-am văzut și înțeles eu, cu multe informații utile cum ar fi: tarife la muzeele vizitate, mijloacele de transport disponibile, cazările cele mai bune și ieftine, etc. Zic eu că merită să mă citiți pentru că sigur o să găsiți ceva pentru inimioara voastră acolo. 😀

Care sunt primii pași pe care i-ai făcut pentru a îți crește și mai apoi promova blogul în online? Unde ai întâmpinat dificultăți?

În primii 3 ani de blog l-am promovat strict pe facebook, pe pagina mea personală. Mă concentram mai mult să realizez un content bun, demn de atenția viitorilor cititori. Pe urmă, într-adevăr, mi-am dat seama că degeaba am content bun dacă nu-l fac mai accesibil pentru cititori, așa că, încetul cu încetul, am făcut o pagină de facebook dedicată blog-ului, o pagină de instagram și, de curând, un canal de Youtube, prin care să promovez noile articole și idei de pe blog, să fiu și mai aproape de cititori. Dificultăți am întâmpinat mai mult pe partea de SEO a blog-ului, pentru că mi-a luat ceva timp până să-mi prind urechile și să îmi dau seama cu ce se mănâncă. Acum sunt ok și pe SEO, cât de cât. E loc de mai bine, tot timpul.

Este un canal de marketing online pe care îl folosești în mod special pentru promovare comparativ cu altele? Ne poți spune care și de ce?

Cam da, Facebook e principalul canal de marketing pe care îl folosesc mereu pentru că îmi e mai comod, mai ales că îmi place mult interacțiunea pe care o am cu cititorii pe această rețea de socializare.

Care crezi că ar fi cea mai bună strategie de marketing pentru a atrage cititori noi pe blog și pentru a îi transforma în cititori fideli?

Eu sunt de părere că să ai un content bun care să placă și să aducă o utilitate practică cititorilor tăi e cea mai bună variantă de a-i fideliza.

Povestește-mi cum a început prima ta colaborare cu un brand.

A fost destul de simplu. Au luat legătura cu mine prin formularul de contact al blog-ului, mi-au prezentat propunerea lor, eu m-am documentat un pic despre ei și apoi am adăugat niște lucruri la propunerea lor ca apoi să batem palma și să-i dăm drumul la colaborare. E foarte important, din punctul meu de vedere, ca atunci când ți se oferă oportunitatea de a colabora cu un brand să te documentezi un pic în legătură cu acel brand, să vezi dacă se potrivește nișei tale, dacă este o companie serioasă care să nu tragă țeapă clienților și dacă e un brand la care tu ai putea să devii client, nu colaborator. Și, cel mai important, asigură-te că această colaborare este benefică pentru tine atât din punct de vedere al imaginii, cât și din punct de vedere financiar.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat în drumul tău de blogger?

Să respect părerea cititorilor! Chiar dacă nu sunt de acord cu părerea unora, am învățat că fiecare om are dreptate în felul lui, iar cititorul nu face altceva decât să interacționeze cu tine pentru că îl interesează ce faci tu sau ce debitezi tu acolo pe blog și tu trebuie să respecți asta!

Fiecare blogger are în viața sa suișuri și coborâșuri, care a fost pentru tine cea mai mare provocare de până acum și cum i-ai făcut față?

Am trecut printr-o perioadă grea în 2017 din mai multe puncte de vedere, și profesional și cu sănătatea, și pur și simplu nu am mai avut chef de blog. Timp de un an de zile, nu am scris niciun articol, nu am mai răspuns la niciun comentariu și nu am mai interacționat cu nimeni pe FB sau Insta, pentru că eram mult prea concentrat să-mi rezolv problemele. Dar, într-o zi mi-am dat seama că trebuie să reiau ce îmi făcea plăcere să fac înainte de perioada 2017, și am început printr-un articol în care explicam de ce am fost absent un an de zile, iar de acolo mi-a revenit cheful. 😀

Care este cel mai citit articol de pe blogul tău?

Cum să obții Atestatul de Ghid, un articol mai mult tehnic cu informații complete despre pașii pe care trebuie să-i urmezi că să obții atestatul de ghid de la Minister.

Care este articolul tău preferat de pe blog? (e același cu cel mai citit sau e altul)

Sejur individual în Thassos, cea mai frumoasă stațiune românească!. Nu e cel mai citit, dar e pe acolo în top. Îmi place mult articolul ăsta pentru că mă regăsesc cel mai mult în felul ăsta de a scrie, natural, cu informații utile, dar și cu un pic de caterincă. Așa cum sunt și eu în realitate. 😀

Care este rutina ta de scriere a unui articol și cât timp îți ia? Cât timp investești pe săptămână în tot ceea ce înseamnă blogging?

În funcție de complexitatea articolului, timpul depus în scrierea lui poate varia. Ca să vă faceți o idee, dacă trebuie să scriu un articol tehnic, cum este cel despre „Cum să obții Atestatul de Ghid”, petrec timp pentru documentare de pe site-uri oficiale și apoi pentru scrisul propriu-zis, și dacă scriu un articol precum Sejur individual în Thassos, cea mai frumoasă stațiune românească!”, petrec timp doar pentru scris și selectarea informațiilor cele mai utile și a pozelor cele mai sugestive. De principiu, nu există zi în care să nu fac ceva pentru blogging, de la scris articole, documentare sau promovarea articolelor.

Dacă ai avea ocazia să începi din nou partea de blogging ce ai face diferit?

Probabil că m-aș fi concentrat mai mult pe partea de SEO a blog-ului încă de la început, când mă chinuiam să creez content bun.

Ce alte pasiuni mai ai pe lângă blog?

Să călătoresc, dar în ultima perioadă e în stand-by pasiunea asta, așa că am rămas cu cealălaltă pasiune, să mă documentez despre istorie și turism, în toate formele posibile, articole, cărți sau video-uri de pe Youtube. Apropo de Youtube, mi-am descoperit de curând o nouă pasiune, să fac video-uri despre români celebri de necunoscuți, personaje istorice care nu au reușit să fie la fel de celebre cum au fost alții pe care-i găsești acum în manualele de istorie de la școală. Și recunosc că îmi place mult cum a ieșit până acum.

 

Sunt bloggeri locali, naționali sau internaționali pe care îi admiri? Care ar fi motivul?

Nu prea am bloggeri pe care să-i admir în mod special, mai ales că pe nișa mea nu prea sunt bloggeri, dar pe travel, cealaltă nișă a blogului meu, recunosc că îi urmăresc mult pe Răzvan Pascu și pe cei de la Lipa-Lipa pentru că au niște informații utile pentru mine acolo pe blog-ul lor.

Care este cea mai mare satisfacție a ta ca blogger?

Să fiu citit! Atât! Când știu că cineva își petrece o parte din timpul său ca să citească ce am scris eu într-un articol, e cea mai mare satisfacție evăr!

Care sunt planurile tale de viitor legate de blogging?

Să fac content bun și util în continuare. Nu mi-am propus niciodată mai mult de atât.

Ce sfat ai oferi celor care vor să devină bloggeri?

Să o facă din pasiune pentru ceea ce vor să scrie, să nu facă blogging din obligație și să aibă răbdare! Roma n-a fost construită într-o zi! 😀

Un cuvânt de încheiere pentru cititori 🙂

Mulțumesc că v-ați răpit din timpul vostru ca să o citiți pe Bianca! Și ție, mulțumesc că m-ai invitat la interviul ăsta și mi-ai dat ocazia să debitez din nou!

Cu mare drag, Matei! Mulțumesc și eu pentru răbdarea de a răspunde la toate întrebările.


Dacă vrei să descoperi și mai multe despre Matei sau despre locurile unde călătorește îl găsești pe blog – travelwithmatei.com, pe Facebook, Youtube și chiar pe Instagram @travelwithmatei.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns