Web Analytics
Irina Mocanu - Portret de femeie frumoasă - Interviu
Irina Mocanu - Portret de femeie frumoasă interviu martie 2022 - bianca ionel

Irina Mocanu – Portret de femeie frumoasă

Pe Irina Mocanu am avut plăcerea să o cunosc prima dată în decembrie 2020 și de atunci m-am bucurat să-i admir munca de fotograf iar când a venit momentul să aleg fotograful pentru luna martie, alt om mai potrivit decât ea nu mi-a trecut prin minte. Am considerat că e luna perfectă pentru a face cunoscută povestea ei, dat fiind faptul că de câțiva ani, în luna martie ea are un proiect de suflet superb ce poartă numele de Portret de femeie frumoasă. Te invit să o descoperi în acest interviu special al lunii martie.

Spune-mi câteva cuvinte despre tine și abordarea ta în fotografie. Cum și când a început cariera ta de fotograf, cine te-a îndrumat/mentorat, cine te-a încurajat să alegi și acest drum?

Am pornit la drum cu dorința de a fi fotograf de copii. Primele persoane fotografiate de mine au fost nepoții mei. Mult timp am cochetat cu ideea de a fi fotograf, însă mi-a lipsit curajul, de aceea primele emoții care îmi vin în minte a fost  împlinirea că am ales drumul corect. Ar fi poetic să afirm că visam de mică să devin fotograf, dar realitatea este alta… drept dovadă – pregătirea mea academică cu specializare tehnică, fără mari tangențe cu arta și apoi un job de unde evadam, căutând liniște și relaxare în fotografiile ce le făceam nepoțeilor mei. Așa a început totul, cu sprijinul și încurajarea tatălui meu, doar că atunci îmi doream să fiu fotograf de copii. Începuturile mi-au oferit o bucurie și un echilibru, pe care de altfel le regăsesc și acum în munca mea, și așa am realizat că este drumul corect pentru mine.

Din toate stilurile de fotografie, pe care l-ai ales?

Îmi este greu să aleg un tip de ședință foto anume. Fiecare are farmecul și provocările sale și îmi oferă o experiență diferită. Cel mai mult prefer portretele feminine aici însumând ședințele de maternitate, de personal branding si boudoir.

Ce înseamna fotografia pentru tine?

Fiecare dintre noi are un canal de comunicare preferențial, de exemplu, tu ai cuvintele, iar eu am fotografia. Fotografiile mele vor da contur trăirilor și emoțiilor pe care altfel niciodată nu aș reuși să le transpun. A început ca hobby, s-a transformat în job, iar acum este mai mult decât cele două la un loc, e propriul meu copilul meu născut din inimă

Fotografie alb-negru sau color? Care exprima mai mult din perspectiva ta?

Îmi place stilul luminos și curat deci opțiunea mea personală este fotografia color. Culorile transmit mai bine emoția și trăirea subiectului.

© 2020 Fotograf Irina Mocanu
Există un loc sau un moment de suflet pe care l-ai fotografia la infinit?

Daca as putea, aș alege să fie mereu luna martie, când derulez proiectul meu de suflet Portret de femeie frumoasă. În ceea ce privește ședințele foto outdoor, prefer oricând lumina caldă de toamnă.

Lumină naturală sau artificială? Cât de important este să cunoști toate sursele de lumină până să îți definitivezi un stil?

Mă consider norocoasă pentru că am început cu lumina naturală. Aproape 7 ani am folosit exclusiv acest tip de iluminare, ca apoi să mă îndrăgostesc de cea artificială, pe care o folosesc mereu, în prezent, indiferent că mă aflu în studio sau outdoor. Folosirea luminii naturale este mai dificilă și mă bucur ca evoluția mea a fost de la „greu” la „ușor”☺

La partea de post procesare, ne poți spune ce software folosești?

Prietenul meu cel mai bun, Photoshop-ul ☺

Ce consideri că te ajută cel mai mult și te diferențiază de ceilalți fotografi?
Comunicarea între client și fotograf este esențială. Atenția la detalii oferă siguranță clientului că se află pe mâini bune și mă străduiesc ca acesta să aibă o experiență completă în cadrul ședinței foto: de la make-up, ținute, atmosfera din timpul ședinței. Unul dintre avantajele mele este că sunt femeie și mare parte din doamnele care ajung la mine spun că asta este unul din criteriile în alegerea fotografului.
Într-adevăr, cu unele persoane pot avea o chimie imediată și lucrurile se desfășoară de la sine, dar sunt și situații când pun la treabă și psihologul din mine. Glumesc desigur. Dar cred că fiecare fotograf are secretele și tehnicile sale, le am și eu pe ale mele.
În primul rând, este foarte important ca cei care mă aleg să rezoneze cu stilul meu. Pentru activitatea din studio, mizez întotdeauna pe o ofertă completă și complexă, din punct de vedere logistic, de la make-up și ținute, la întreaga atmosferă din timpul ședinței. Cât ține de stare și comunicare, aici sunt alte atuuri pe care mizez, am învățat în timp să ascult oamenii, să-i citesc și să le anticipez nevoile, astfel mă mulez după personalitățile lor, respect spațiul personal al fiecăruia, argumentez propunerile mele pe înțelesul lor.
Dacă te-ai întâlni a ta versiune mai tânără, în rolul de fotograf, aflat la început de drum, ce sfaturi i-ai da?

Greu raspuns.. am avut multe momente în cei 12 ani de activitate în care mi-am dorit să renunț. Nu sunt din categoria fotografilor care au pornit ușor la drum, am început pe o piață complet rece, neavând prieteni sau rude în Iași, într-o perioada în care nu erau cursuri de perfecționare la îndemână, cum sunt acum. Practic multe lucruri le-am învățat pe cont propriu.. deci probabil m-aș sfătui să am răbdare, să nu renunț deoarece rezultatele nu vor întârzia să apară.

Ce înseamnă pentru tine o fotografie bună și care sunt elementele ce o definesc?

Noi, fotografii, analizăm fotografia din punct de vedere tehnic. Pentru clientul final acest aspect valoreaza cel mai puțin… deci o fotografie buna este cea care atinge latura emoțională sau este apreciată de client, de persoana fotografiată.

Ai un proiect de suflet? Dacă da, care este acela? Ne poți povesti mai multe?

Proiectul meu de suflet este Portret de femeie frumoasă – pentru că surprinde și prezintă  frumusețea și forța feminină sub toate formele ei, o combinație între ședințe foto de portret, mommy & me, personal branding și boudoir.

Acest proiect anual este o binecuvântare pentru mine, deoarece îmi oferă șansa să cunosc femei extraordinare – oameni cu povești de viață desprinse parcă din filme inspiraționale. Sunt profund recunoscătoare că am acest privilegiu, că ele mă aleg pe mine ca să ilustrez câteva frânturi din povestea/aventura lor.

Știu că tu realizezi și fotografie boudoir, motiv pentru care mi-aș dori să povestești un pic despre acest stil, ce te inspiră, cum ar trebui să-l privim și despre schimbarea pe care o vezi tu la nivel de atitudine și încredere, a femeilor ce au ales o astfel de ședință foto la tine în studio.

Mare parte din munca mea nu ajunge să fie publicată, în special fotografia de boudoir. Sunt ședințele realizate în lenjerie intimă și ador să fotografiez acest stil, deoarece prin ele reușesc să redau feminitatea și senzualitatea la nivelul cel mai înalt.

Cine alege o astfel de ședință deja și-a (re)descoperit încrederea în sine și fotografiile de boudoir vor fi doar o confirmare a maturității emoționale pe care a reușit să o atingă și o asumare totală a sinelui. Iar eu prin intermediul imaginilor/fotografiilor nu fac decât să validez și să aplaud feminitatea și senzualitatea autentică a acestor super femei.

Pe lângă munca asiduă care crezi care este ingredientul de bază al succesului tău?

Probabil faptul că sunt perfecționistă în ceea ce privește munca. De la posing până la editare, mă străduiesc sa nu omit niciun detaliu.

Câte ore investești săptămânal în a învăța lucruri noi pe domeniul tău?

Perfecționarea continuă este esențială pentru a oferi clienților o experiență nouă la fiecare întâlnire. Nu cred ca pot estima ca numar de ore. Uneori reușesc sa invat un lucru nou în timpul unei ședințe foto pentru ca am răbdarea și dorința clientului de a mă lasă să încerc ceva nou. Alteori descopăr metode noi de a obține anumite rezultate în editare. Mă străduiesc să am cel puțin două cursuri de mentoring pe an, pentru a ține pasul și a oferi experiențe unice clienților mei.

Care sunt fotografii tăi preferați, pe care îi poți considera mentori?

Apreciez munca unor fotografi printre care Donatella Nicolini, Natasha Ince și Dan Hecho.

Care este cea mai mare provocare în a fi propriul tău șef?

Cel mai provocator mi se pare managementul timpului. Realizarea ședințelor foto ocupă puțin loc din timpul muncii mele, iar cea mai mare parte este alocată postprocesarii. Mulți oameni nu realizeaza ca după realizarea ședinței foto, editarea imaginilor necesita de 2-3 ori mai mult timp decat realizarea lor, iar asta se traduce de multe ori prin nopți nedormite.

Trei lucruri interesante despre OMUL Irina Mocanu?

Sunt soție și sunt mamă, mamă de 2 băieți chiar, consider că această informație este importantă, ca să înțelegeți de ce simt nevoia să mă înconjor de femei la muncă.

Mă alint eu, dar sunt o norocoasă, pentru că în tot ce fac am susținerea lor, a soțului și a copiilor. Și apoi, în fiecare zi descopăr noi trepte și provocări în calitatea de părinte, și mă călesc cu fiecare reușită dobandită în acest sens, devenind pentru și cu băieții mei o variantă mai bună a mea și mai înțeleaptă, mai iubitoare, și mai răbdătoare, mai creativă și mai visătoare.

Cresc odată cu ei și sper că pregătesc oameni buni și frumoși pentru această lume

Care este cartea ta favorită?

De departe aleg „Eat Pray Love” scrisa de Elizabeth Gilbert.

Unde te putem găsi? Facebook, site, Instagram etc.

Fotograf Irina Mocanu Studio – https://www.facebook.com/FotografaIasi

www.irinamocanu.ro

Instagram: irina_mocanu

Se spune că orice criză are și partea sa bună. Ce beneficii ți-a adus Covid atât din perspectivă personală dar și profesională?

Din perspectivă personală am realizat că acord prea putin timp familiei, iar criza m-a determinat sa iau unele decizii cu privire la activitatea profesională, în special în ceea ce privește programul de lucru. Din punct de vedere profesional sunt norocoasă. Aceasta criza mi-a dat prilejul să cunosc mulți oameni ce nu au mai avut ședințe foto anterior, dar au redescoperit importanța familiei și au decis sa calce pragul studioului pentru a crea amintiri împreună.

Hai să încheiem acest interviu cu un sfat pentru pasionații de fotografie sau cu o lecție de viață pe care ai învățat-o din rolul de fotograf.

Faptul că acum toată lumea deține un telefon care musai are și o cameră bună favorizează cumva explorarea abilităților spre un astfel de domeniu.

Sfatul meu este să experimenteze toate stilurile fotografice pentru a-l găsi pe cel apropiat inimii lor și neapărat să rămână originali. Și  le-aș mai recomanda să-și găsească nișa, să-și găsească „locul” în acest ofertant domeniu, să-și definească cu exactitate tipul de fotografie pe care vor să-l practice și să exceleze, fără a încerca să facă „de toate” pentru toți, cum se practică frecvent la noi, pentru că așa se naște mediocritatea.


În încheiere, vreau să mulțumesc și revistei Mood Mag pentru colaborare și publicarea interviului în varianta printată, în numărul din martie 2022.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.