În memoriam Liviu Nechita - Vieti Desenate Iasi Blogger Iasi Romania

În memoriam Liviu Nechita

Ziua de 10 iunie 2017 m-a adus în Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” a Ateneului din Iași, la un concert în memoriam Liviu Nechita. În același weekend la Iași mai era un festival, în memoriam, dedicat lui Dan Niculescu, Rocaontheworld.

Mă strânge în spate faptul că în timpul vieții nu apucăm să ne bucurăm de anumiți oameni, iar după moartea acestora ne adunăm toate puterile și dragostea pentru ei și organizăm momente atât de unice.

Unic, sensibil, emoționant și uneori cu lacrimi a fost spectacolul ce a avut ca scop lansarea celui de-al treilea album semnat de Liviu Nechita, intitulat „Vieți desenate”. Seara a fost un amestec de poezie, muzică folk și amintiri cu Liviu Nechita.

Evenimentul a fost deschis cu un video ce îl surprindea pe Liviu Nechita în concert. În sală era o liniște și o tensiune greu de descris în cuvinte. O încărcătură emoțională m-a cuprins și pe mine. Locul gol din stânga mea mi-a amplificat și mai mult starea. Să ai un nod în gât la un spectacol, nu e o stare tocmai comună. După un rând de aplauze, poetul Andrei Maftei și-a făcut intrarea cu o poezie la fel de emoționantă.

Cum în spatele oricărui spectacol se ascunde cel puțin un om, Andrei Maftei a chemat-o pe scenă pe Cristina Giosu. Ea a fost cea care a făcut posibil evenimentul. Ea a adus pentru noi și în memoriam Liviu Nechita pe Andrei Maftei, pe Cezar Popescu, Marius Matache și pe Nicu Alifantis.

Liviu Nechita – Vieți Desenate

Prima parte a spectacolului a fost o combinație de poezie, muzică și amintiri cu Liviu Nechita. Dacă Andrei Maftei și Cezar Popescu ne emoționau prin creațiile lor, Marius Matache aducea cu el un moment de energie. Cred că oamenii care nu mai sunt printre noi nu-și doresc să ne vadă triști.

Cred că trebuie să ne amintim de ei cu bucurie, entuziasm și să găsim în amitirile cu ei acel ceva care să ne transforme în ceva mai bun. Cu riscul de a mă repeta, a fost multă emoție. Sala a fost plină de oameni de toate vârstele. De la 5-6 ani la 50+.

S-a cântat, s-a plâns, s-a râs. Îmi era dor să merg la un concert unde întreaga sală cântă din suflet și cu suflet.  Andrei Maftei a suprins prin poeziile sale și pentru a înțelege despre ce vorbesc, am să vă las una din ele, intitulată „Evadare în flori”.

Mi-a fost răcoare-n suflet, dimineață…
Stăteam inert, prin timp abandonat,
Și exilat în chihlimbarul nopții
În visu-acela m-am pietrificat.
Dar un ecou din mine, auzindu-l,
M-a îndemnat din liniștea sihastră
Să bat cu pumnii inimii în zidul
Ce despărțise viața noastră.
Am evadat de-acolo pentru tine,
Te-am îmbrăcat în voalul de petale,
Am izvorât eu, mir, dintr-un ciorchine,
Și din culori ți-am înflorit în cale.
Apoi când umbra ți se depărta,
Din suflet auzii, sau gândul meu:
Doar dragostea rămâne-n urma ta…
Și ea se face drum spre Dumnezeu!

Cum a fost la în memoriam Liviu Nechita?

Pe Cezar Popescu l-am ascultat atunci prima dată. El și-a început momentul cu o piesă cântată de Liviu Nechita, „Joi”. Nu a ezitat să ne spună faptul că a simțit cum este privit de acesta și a dat totul pentru ca acel moment să fie perfect și unic. Liviu Nechita a fost pentru el și un mentor, nu doar un coleg și prieten. Am să vă invit și pe voi să ascultați piesa și să vă bucurați de tot ceea ce vă transmite.

Despre Marius Matache vă pot spune că ne-a oferit foarte multă energie. Am cântat cu el și am descoperit o piesă foarte drăgălașă ce am fredonat-o câteva zile după – „Colind pentru prieteni”. Dincolo de energia unică, Marius ne-a încântat și cu o piesă scrisă pentru Liviu Nechita. O piesă despre ploaie, o piesă pe care și-a dorit-o foarte mult. De ce? Pentru că orice artist are în repertoriul său o piesă despre ploaie.

Lecția oferită de Marius a fost una legată de răbdare. Poate faptul că e și blogger l-a făcut să-și dorească să scrie foarte repede o astfel de piesă. Dar ca orice blogger, muzician și artist a știut că are nevoie de inspirație. Liviu Nechita a fost inspirația lui și vă pot spune că piesa este de pus pe repeat.

Nicu Alifantis moment sensibil  în memoriam Liviu Nechita

Pe Nicu Alifantis îl știe toată lumea. Fiecare are cel puțin o piesă preferată dintre cele pe care le cântă. Când am plecat spre concert mi-am dorit foarte mult să ascult măcar una din piesele mele preferate interpretate de el. Nu știu dacă dorința mea sau așa a fost să fie, dar „Umbra” mi-a umplut sufletul de lumină și bucurie în acea seară.

Nicu Alifantis - În Memoriam Liviu Nechita
Nicu Alifantis – În Memoriam Liviu Nechita

Seara s-a încheiat cu lansarea celui de-al treilea album semnat de Liviu Nechita, intitulat „Vieți desenate”, pe versurile poetului Andrei Maftei. Albumul conține 7 piese, a fost finalizat în decembrie 2016 și editat în luna mai 2017, la 3 luni de la dispariția îndrăgitului cantautor. La realizarea acestuia au mai contribuit Jul Baldovin (chitară acustică, chitară bass, aranjament orchestral), Gelu Ionescu (programare, mix),Victor Panfilov (master), Armando Sacca (grafică).

Aș vrea să vă povestesc mai multe, dar după un astfel de spectacol rămâi un pic fără cuvinte. Am să închei cu un cititat ce îi aparține lui Liviu Nechita. Dacă doriți să vedeți și câteva înregistrări cu Nicu Alifantis și cu Marius Matache din cadrul spectacolului, le găsiți pe pagina mea de Facebook, la secțiunea video.

„Iubirea strălucește ȋn gândul bun, în gestul generos, în respectul și onoarea de a fi!”

Liviu Nechita


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

6 thoughts on “În memoriam Liviu Nechita”

  1. Daca imi amintesc bine, ceva asemanator a fost si cand s-a stins Radu Beligan. Cum ai spus si tu, este trist ca le recunoastem adevarata valoare abia dupa ce nu mai sunt printre noi. Oricum, imi place cum ai transmis emotia evenimentului, mi-as fi dorit si eu sa iau parte.

  2. Pacat ca astfel de evenimente au loc atunci cand nu le mai putem multumi personal pt frumosul pe care il ofera. Ar trebui sa profitam mai mult de prezenta adevaratilor artisti atunci cand sunt in viata.

  3. Ce bucurie este sa poti participa la un astfel de eveniment. In orasele mai mici, asemenea lucruri sunt rare si prost promovate, uneori auzi dupa ce au avut loc, dar de cele mai multe ori nu afli niciodata de ele… Mi-ar fi placut sa-l ascult pe Alifantis…

  4. Aş fi ascultat un cd sau aş fi citit o carte… care să aparţină celui pe care îl comemorez. Dar nu aş fi participat la un aşa eveniment. Este o încărcătură emoţională prea mare.

  5. Cuvintele sunt prea sarace ca sa poata descrie profunzimea unor simtiri, uneori… Articolul, poezia si melodia m-au trimis departe cu gandul si cu sufletul, chiar daca nu stiam mai nimic despre acest om.

  6. Deși este un eveniment trist, eu trebuie să-ți spun că mă bucur că în Iași există din ce în ce mai multe maifestații culturale, pentru că este orașul meu de suflet.

Lasă un răspuns