5 invataturi de la Manafu - Social Media Summit 2018

5 învățături de la Manafu la Social Media Summit 2018

La finalul lui februarie a avut loc Social Media Summit 2018 și vreau să împărtășesc 5 învățături de la Manafu care m-au mișcat pe mine, ca blogger și mai apoi ca om de marketing și PR.

3 învățături de la Manafu la Social Media Summit 2018 pentru bloggeri

1. Adapt or die

Când m-am apucat de blogging în 2012 nu era atât de multă nebunie cu social media. La acel moment mă mulțumeam să scriu pe blog, să dau un share pe Facebook pe profilul personal și cam atât. Astăzi, așa cum a spus și Manafu la Social Media Summit 2018, audiența noastră este peste to. O găsim pe toate platformele și e necesar să ajungem la ei.

Unde ar trebui să fim? Peste tot în social media! Instagram, Twitter, Pinterest, Youtube, Facebook, Snapchat și Podcas.

Aparent e greu, e dificil, e consumt de timp. Uneori e posibil să avem un sigur om pe unul dintre aceste canale, dar dacă acel om ne urmărește și rezonează cu noi, din respect pentru el și pentru a îi mulțumi e nevoie să fim acolo pentru el. În timp, e posibil ca numărul acestor oameni să crească și o dată cu el să crească și impactul nostru.

2. Always be true!

De multe ori promovăm un brand doar ca să fie promovat sau doar pentru că este un brand important, iar asocierea noastră cu el dă bine. Din păcate, de prea puține ori rezonăm cu brandul și aduce un plus de valoare pentru a îl susține.

Avem foarte multe exemple în online de vedere, de jurnaliști, de oameni care au găsit un punct comun cu brandul și valorile susținute. Rezultatul a fost pe măsură și de multe ori peste așteptări.

Poate ni se pare banal să promovăm o cremă la 10 lei sau un ceai la plic pentru că ne raportăm la preț și nu la ceea ce ne face acel produs să simțim. Avem impresia că ne vindem ieftin și preferăm să ne asociem cu branduri de top. Ajungem să le promovăm produsele și să nu oferim nici măcar 1% din ceea ce ne definește pe noi ca oameni și mai apoi ca bloggeri.

3. Nu da în alți bloggeri! 

Ne criticăm noi între noi, ne arătăm cu degetul și ne judecăm. Aș putea spune că e în natura noastră umană, dar în online se vede cel mai mult acest lucru. Toți greșim, toți am văzut măcar o dată paiul din ochiul altuia și nu parul din ochiul nostru.

Nu e ok și e total lipsit de profesionalism. Înainte de „a da” într-un blogger sau vlogger ar fi bine să ne amintim cât de mult muncim noi pentru ceea ce avem și cum ne simțim noi când primim „palme” din online.

Hai să ne ajutăm, hai să creștem frumos împreună! Hai să le oferim oamenilor care ne citesc un exemplu de bunătate și maturitate, dincolo de toate recomandările de produse și servicii.

La Iași ne mișcăm un pic, dar și aici simt că ne dăm în cap. Noi, bloggerii din Iași, ne vedem la diverse evenimente, dar nu simt că facem ceva pentru a crește frumos. Personal am început să leg legături în offline cu omul și nu cu bloggerul, dar uneori simt că nu e suficient. Avem nevoie să fim prieteni pentru a avea impact impreună și nu doar separat.

2 învățături de la Manafu la Social Media Summit 2018 pentru oamenii de marketing

1. Nu mai credeți în reach, ci în recunoaștere!

Deși nu prea vorbesc despre activitatea mea pe partea de marketing și PR și las programarea să fie cea care mă definește, am fost de foarte multe ori pusă în postura de a alege bloggeri pentru diverse campanii. Uneori am ales cu sufletul, alteori am ales în funcție de like-uri.

Mi-aș fi dorit să știu acest lucru acum doi an, când am fost pusă în postura de a alege câțiva bloggeri pentru o campanie. I-am ales după like-uri, după un reach și nu pentru că ei ar fi rezonat cu mine sau cu ceea ce ar fi trebuit să promoveze.

Rezultatul a fost un adevărat dezastru. Am sfârșit frustrată și nervoasă, dezamăgită mai mult de mine și de alegerea neinspirată, decât de ei. Am lăsat ca bloggerul și omul de marketing din mine să se amestece într-un articol și mi-am exprimat frustrarea, într-un mod deloc etic, vis-a-vis de ceea ce nu au livrat. Am greșit și astăzi vreau să-mi asum această greșeală și public.

2. Calitatea contează!

Un om de marketing ar fi bine să investească mai mult într-un om care știe să filmeze, să editeze să ofere calitate atât pe partea de conținut cât și pe modul în care e livrat acesta. Oricât de mult am fi impresionați de mesajul transmis de un vlogger sau blogger, dacă el este livrat într-un fel mai puțin profesionist, acest lucru va afecta orice campanie.

Toți am văzut că sunt vloggeri de 14 ani care livrează video-uri super profi și super coerente. Dacă ei pot, ar trebui să învățăm și noi de la ei.

Avem nevoie să ne schimbăm, să ne adăptăm la tot ce se schimbă în jur, dar să ne păstrăm sufletul, regulile și să alegem să rezonăm mai mult cu oamenii care ne citesc, cu alți colegi din zona noastră și cu brandurile pe care le reprezentăm și mai puțin cu like-urile cumpărate.


Tu ai fost la Social Media Summit 2018? Îl urmărești pe Cristian Manafu și rezonezi cu ceea ce a livrat în cadrul conferinței?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

15 thoughts on “5 învățături de la Manafu la Social Media Summit 2018”

 1. Nu.l cunosc pe Manafu dar din ce am citit cred ca am ce invata de la el. Articolul acesta imi e de ajutor.
  Sunt dezamagita sa vad cat de mult se discuta bloggerii intre ei si cat de mult scot lucrurile rele in evidenta. Cateodata imi zic ca e mai bine sa fiu singura pentru a nu starnu discutii.

 2. Foarte bune sfaturile!
  Mi-as dori ca brandurile sa caute mai mult calitate…decat cantitate! Nu ca eu as fi cea mai buna, dar pentru ca sunt multi acolo…care fac o treaba buna, dar nu au sanse prea mari…ca sunt de regula mici sau…nu au pile!

 3. Îmi place mult ce am citit, dar mi-aș dori să fie citit articolul de mai multi oameni din online.
  Îl mai urmăresc și eu când am timp și încerc să țin cont de sfaturile lui.
  P.S. la un eveniment de bloggeri, cineva chiar spunea că ar trebui să înțelegem că nu suntem concurenți, ci să fim uniți, am avea mai mult(e) de câștigat.

 4. Nu am fost la summit dar mi-ar fi placut si rezonez cu ceea ce a spus Manafu pentru ca sunt sfaturi de bun simt si se vede experienta din spatele cuvintelor. Ar fi ideal sa ne ajutam intre noi, sa crestem impreuna ca o comunitate. Eu chiar am primit ajutor de la cativa bloggeri carora o sa le fiu mereu recunoscatoare.

 5. Foarte bune sfaturile; si eu il citesc pe Manafu, tocmai pentru ca am foarte multe de invatat de la el! Pentru ca mi-a placut tare mult articolul tau, ii voi da si un share. Sper sa il vada cat mai multe persoane!

 6. Eu nu apuc sa particip niciodata la intalniri de genul. Din pacate in orasul meu nu se organizeaza evenimente de genul. Despre Manafu doar am auzit, dar n-am apucat sa-l citesc prea mult.
  Stiu ca acum se pune pret pe social media si recunosc ca-mi petrec destul de mult timp incercand sa-mi promovez cat mai bine blogul

 7. Barascu Violeta Ramona

  Foarte inspirate sfaturile lui Manafu, eu nu am participat dar sunt norocoasa ca am citit articolul tău.

 8. Nu am fost, desi mi-am promis ca voi ajunge. Articolul asta mi-a dovedit inca o data ca am ce invata de la un astfel de eveniment. Poate anul viitor imi fac curaj sa particip si eu.

Lasă un răspuns